V stredu prebehli Majstrovstvá Bratislavy v lyžovaní

V stredisku Pezinská Baba sa uskutočnil 2. marca pretek Majstrovstvá Bratislavy v obrovskom slalome. Snowmagazin pretek spoluorganizoval s lyžiarskymi oddielmi Ambros Ski team a Lokomotíva Bratislava. Zúčastnilo sa asi 200 detí, atmosféra a počasie vyšlo excelentné.

V stredu 2.3. sa uskutočnil pretek Majstrovstvá Bratislavy 2011 v zjazdovom lyžovaní. Miestom preteku bola tradične Pezinská Baba, organizáciu zastrešili bratislavské lyžiarske kluby Lokomotíva a ASC a snowmagazin.sk.

Stiahnite si výsledky z preteku [.pdf, 58 kB]

Tento rok počasie stopercentne spolupracovalo s prevádzkovateľmi lyžiarskeho strediska  a s organizátormi Majstrovstiev, takže pretekárov čakala perfektne pripravená trať, slnečné počasie a teploty okolo bodu mrazu. Prezentácia pretekárov prebiehala ráno do 8:45, po nej bolo jasné, že tohto ročníka Majstrovstiev sa zúčastní viac než 200 pretekárov v 14 kategóriach od najmenších superbaby až po kategórie žien a mužov. Najpočetnejšie zastúpenie bolo ako vždy v najmladších kategóriach predžiakov a superbaby.

Najmladší vynechali hneď prvú bránku

Pretekári dostali štartové čísla a prehliadka trate sa mohla začať. Všetci už netrpezlivo očakávali štart prvého kola, v obmedzených priestoroch štartu bolo poriadne husto. Hneď uvodné kategórie dievčat a chlapcov superbaby (ročník 2004 a mladší) odhalili záludnosti trate postavenej Dušanom Ambrosom, pretože zopár detí vynechalo prvú bránku. Našťastie, v prípade superbaby sa hodnotil lepší čas z dvoch kôl, takže ani vynechanie brány v jednom z kôl neznamenalo diskvalifikáciu.

Mladšie predžiačky a predžiaci sa už predviedli ako naozajstní pretekári a bojovali ako levy. Ďalej majstrovstvá pokračovali v rýchlom tempe. Vzhľadom na veľký počet účastníkov museli štartéri púšťať na trať pretekárov v 20-30 sekundových rozostupoch, takže kým jeden stihol prísť do cieľa, na trati už bol ďalší. Vďaka tomu sa stále bolo na čo pozerať a prvé kolo ubehlo rýchlo ako voda.

Pozitívne bolo tiež, že žiaden z pretekárov nechcel skončiť diskvalifikovaný, takže po páde si väčšina z nich vyšlapala vynechanú bránku, aby mohli pokračovať v jazde.

Krátku prestávku, keď technická čata previedla menšie úpravy trate pred druhým kolom, využili štartujúci, aby si pozreli výsledky prvého kola, prípadne aby sa posilnili v bufete. Tréneri zase svojim zverencom dávali posledné technické a taktické pokyny.

Na pravé poludnie odštartovalo druhé kolo, ktoré prebiehalo rovnako rýchlo a bezproblémovo ako kolo prvé. V cieli pretekári potom odovzdali svoje štartové číslo a dostali malé občerstvenie. Hneď po odjazdení posledného pretekára začala technická čata baliť trať a organizátori pripravovať odovzdávanie cien pre víťazov. V každej kategórii boli odmenení traja najlepší, ktorí okrem diplomov dostali, vďaka sponzorom, aj pekné ceny. Žičlivá atmosféra celých Majstrovstiev sa prejavila aj v búrlivých ováciach pre všetkých pretekárov, ktorí sa dostali na stupne víťazov. Na záver organizátori rozdali ešte v tombole zopár darčekov a ani sme sa nenazdali a bolo po preteku, ktorý sa toho roku naozaj mimoriadne vydaril.

Vďaka veľmi dobrým snehovým podmienkam a ideálnemu počasiu bola trať v skvelom stave od prvej do poslednej jazdy. Je pozoruhodné, ako si autor trate Dušan Ambros dokázal ušiť kurz vo svoj prospech, pretože okrem toho, že vyhral kategóriu mužov, dosiahol aj absolútne najrýchlejší celkový čas. Za zmienku ešte stojí tretie miesto riaditeľky pretekov Andrejky Plávkovej v kategórii žien. Z hľadiska tímovej súťaže najlepšie výsledky dosiahli členovia lyžiarskych klubov Victory, LOPS a ASC.

Profesionálne a prefektne fungovala časomiera, všetky výsledky boli k dispozícii v krátkom čase. Rozhodcovia nemuseli riešiť žiadne protesty.

Na výbornej atmosfére Majstrovstiev Bratislavy má leví podiel skvelá dvojica moderátorov Palo Ňuňuk a Ondrej Hraška, ktorí počas celého dňa poskytovali aktuálne informácie o pretekároch, o dosiahnutých časoch a navyše udržiavali dobrú náladu medzi všetkými účastníkmi aj divákmi.

Tešíme sa na Majstrovstvá Bratislavy 2012 a veríme, že budú aspoň tak vydarené ako tohtoročné!

[nggallery id=144]

1/1
Zavrieť reklamu