Veronika Zuzulová skončila v poslednom slalome SP tretia

Slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová obsadila v piatok vo finálovom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide tretiu priečku. Celkovo v sezóne skončila na 5. mieste.

Veronika Zuzulová obsadila v piatok vo finálovom slalome Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide tretiu priečku, čo je jej druhé najlepšie umiestnenie v tejto sezóne. Celkovo v sezóne skončila na 5. mieste.

Vďaka najlepšiemu času v druhej jazde sa z 13. miesta posunula za víťaznú Slovinku Tinu Mazeovú a Rakúšanku Marlies Schildovú. Mazeová slávila svoj prvý triumf v slalome s tesným náskokom 5 stotín, Zuzulová stratila na ňu 64 stotín. Okrem toho sa odohrával aj boj o vedenie v celkovom poradí Svetového pohára, Nemka Maria Rieschová sa vďaka 4. miestu dostala o 3 body opäť na čelo.

Mazeová slávila svoj prvý triumf v slalome s tesným náskokom 5 stotín, Zuzulová stratila na ňu 64 stotín. Okrem toho sa odohrával aj boj o vedenie v celkovom poradí SP, Nemka Maria Rieschová sa vďaka 4. miestu dostala o 3 body opäť na čelo.

Kvôli návalom ťažkého mokrého snehu posúvali štart

Obhajkyňa veľkého glóbusu a tesná líderka klasifikácie, Američanka Lindsey Vonnová bola trinásta a v sobotu na záver sezóny musí skončiť v obrovskom slalome na bodovanom mieste a určite pred Rieschovou.

Vo švajčiarskom Lenzerheide opäť vyvádzalo počasie, štart posunuli postupne o takmer dve hodiny a obe kolá sa išli raritne na tej istej trati. Schildová, ktorá bola už pred finále istou držiteľkou malého sezónneho glóbusu za slalom, predviedla opäť čistú, elegantnú a zároveň dravú jazdu.

Najviac, na 49 stotín sa k nej priblížila Rieschová, bojujúca o svoj prvý veľký glóbus celkovej víťazky SP. Jej súperka Vonnová sa na svah spustila s prílišnou vervou, po chybe stratila tempo a zašla štrnásty čas (+1,75 s).

Veronika sa postavila na štart s angínou

Zuzulová, oslabená čerstvou angínou sa postavila do búdky s číslom 7. Podmienky boli “pod psa”, padal dážď so snehom a hoci organizátori trať soľou vypreparovali excelentne, tá sa postupne evidentne ničila. Slovenka išla na hranici možností, jej prvé dva medzičasy ju radili do prvej päťky, ale v plochom nájazde do záverečného spádu zaváhala.

V jednom oblúku prehranila a úplne stratila rytmus do zatvorených bránok i do záverečného úzkeho vertikálneho dojazdu. Výsledkom bol 13. čas a strata 1,54 s na vedúcu superfavoritku Marlies Schildovú. Na pódium Zuzulová stratila 84 stotín.

V druhej jazde slovenská slalomárka predviedla svoju techniku. Na čoraz viac sa rozbíjajúcej trati ako jedna z mála nerobila chyby a do druhej tretiny mala medzičas o výkonnostnú kategóriu lepší, ako pretekárky pred ňou.

Jedinú chybu spravila opäť dole, avšak už v spáde do cieľa, keď pretiahla oblúk a do cieľa stratila polovicu náskoku. Aj ten však stačil na najlepší čas druhého kola a pódiové umiestnenie.

Napriek mimoriadne ťažkým podmienkam to bola férová súťaž, keďže okrem povrchu bol v poriadku aj kurz. Jeho architekt postavil bránky bez zákerných extrémov. Preto sa aj udial unikátny jav – v jazde medzi hustými bránkami Svetového pohára nestroskotala ani jedna z 28 štartujúcich redukovaného finálového poľa a to ani v jednej jazde.

Výsledky:

Slalom žien (1.+2. kolo): 1. Tina Mazeová (Slovin.) 1:29,33 min, 2. Marlies Schildová (Rak.) +0,05, 3. Veronika Zuzulová (SR) +0,64, 4. Maria Rieschová (Nem.) +0,66, 5. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +0,67, 6. Kathrin Zettelová (Rak.) +0,74, 7. Christina Geigerová (Nem.) +0,76, 8. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +0,97, 9. Nastasia Noenssová (Fr.) +1,07, 10. Susanne Rieschová (Nem.) +1,31,…13. Lindsey Vonnová (USA) +1,65.

Konečné poradie SP v hodnotení slalomu: 1. Marlies Schildová (Rak.) 680 bodov – zisk malého glóbusu, 2. Tanja Poutiainenová (Fín.) 511, 3. Maria Rieschová (Nem.) 470, 4. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 382, 5. Veronika Zuzulová (SR) 362, 6. Kathrin Zettelová (Rak.) 327, 7. Tina Mazeová (Slovin.) 295, 8. Nastasia Noensová (Fr.) 277, 9. Manuela Moelggová (Tal.) 182, 10. Šárka Záhrobská (ČR) 178.

Veronika Zuzulová v slalomovej sezóne SP 2010/11:

  • Levi (Fín.) – 11. miesto / 24 bodov
  • Aspen (USA) – 4. miesto / 50 bodov
  • Courchevel (Fr.) – nedokončila 1. kolo / 0 bodov
  • Semmering (Rak.) – 9. miesto / 29 bodov
  • Záhreb (Chor.) – 9. miesto / 29 bodov
  • Flachau (Rak.) – 5. miesto / 45 bodov
  • Arber / Zwiesel (Nem.) – 2. miesto / 80 bodov
  • Špindlerov Mlyn (ČR) – 5. miesto / 45 bodov
  • Lenzerheide (Švaj.) – 3. miesto / 60 bodov
1/1
Zavrieť reklamu