Lyžiari nechcú rovné lyže, FIS uvažuje o zmene

Medzinárodná lyžiarska federácia chce od sezóny 2012/2013 zmeniť rozmery lyží. Karvingové lyže môžu byť pre pretekárov minulosťou. Lyžiari spisujú petície za zachovanie pôvodných rozmerov lyží.

Medzinárodná lyžiarska federácia chce od sezóny 2012/2013 zmeniť rozmery lyží. Karvingové lyže môžu byť pre pretekárov minulosťou. (O úmysle FIS sme písali tu: https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/2011/07/fis-chce-zakazat-carvingove-lyze/). Lyžiari spisujú petície za zachovanie pôvodných rozmerov lyží.

Prezident FIS Gian-Franco Kasper povedal, že zmena povinných rozmerov lyží ešte nie je istá. Rozhodnutiu FIS predchádzali štúdie univerzít v Oslo a Salzburgu. Podľa Kaspera atléti trénujú a sú zvyknutí na aktuálne parametre lyží, avšak dodal, že „FIS musí myslieť aj na budúcu generáciu lyžiarov, nie len na prítomnosť“.

FIS nápad obhajuje strachom o zdravie lyžiarov

Nejde len o ťažké  úrazy pri zjazdoch, ale aj o nepríjemné úrazy kolien v technických disciplínach. „Ak nebudú chcieť zmenu, nebudeme ich nútiť. Ale nech sa potom ležiac v nemocnici nesťažujú na zlú bezpečnosť“, dodal Kasper.

Petíciu za zachovanie dnešného stavu podpísalo skoro 200 lyžiarov zo 16 krajín. Podľa prezidenta FIS petíciu navrhli výrobcovia lyží.

Zranenia sú najmä kvôli trati a výstroji

FIS hovorí, že sa už roky snaží zabrániť množstvu zranení pri pretekoch. Medzi hlavné príčiny radí trať, snehové podmienky a výstroj lyžiara. Na strane výstroje sa predpokladala dohoda, ktorá ukladá jej zmenu od sezóny 2012-2013.

Lyže by mali byť dlhšie, užšie a menej vykrojené. Výrobcovia lyží kritizujú najmä zmeny v obrovskom slalome. Minimálna dĺžka lyže sa zvýši zo 185 cm na 195 cm pri mužoch, respektíve zo 180 na 188 cm pre ženy. Rozhodujúce však je, že lyža pred viazaním nesmie byť širšia ako 95 mm. Rádius sa zväčší z 27 metrov na 40 metrov (muži), respektíve z 23 metrov na 35 metrov pre ženy.

Zmeny v zjazde a Super-G sú relatívne malé. Slalomky majú ostať nezmenené.

Zmeny sa majú odklepnúť na jesennom kongrese FIS. Ako kongres dopadol budeme informovať na stránke Snowmagazin.sk

Viac info:

Stránky lyžiarov, ktorí podpísali petíciu: http://ski.freesponsible.info/
Zdroj: http://sport.orf.at/stories/2077783/2077782

1/1
Zavrieť reklamu