Ako na kúpu lyží? (poradňa pre “zatiaľ” nelyžiarov)

19. októbra 2011

V prvom rade musíte odpovedať na niekoľko otázok. Aká je úroveň vašich schopností, kupujete prvé lyže, alebo nie? V akom teréne budete lyžovať a podobne. Pre začiatočníka totiž nemusia byť rovnako dobré lyže, na ktorých jazdí Lindsey Vonn, alebo Bode Miller.

V prvom rade musíte odpovedať na niekoľko otázok. Aká je úroveň vašich schopností, kupujete prvé lyže, alebo nie? V akom teréne budete lyžovať a podobne. Pre začiatočníka totiž nemusia byť rovnako dobré lyže, na ktorých jazdí Lindsey Vonn, alebo Bode Miller.

V akom teréne budete lyžovať?

Terénov je veľa. Predpokladáme, že 90% lyžiarov jazdí na upravenom teréne a zjazdovkách. Náš výber lyže sa bude uberať týmto smerom. Pokročilejší lyžiari, či fajn šmekri majú radi aj iné podoby lyžovania, napríklad freeride, freestyle, popísané na ďalších stránkach magazínu.

Keďže nie sme rovnakí, potrebujeme aj rozdielne lyže

Pri výbere vybavenia je dobré prihliadať na ľudskú anatómiu. Platí pravidlo, že čím je lyža tvrdšia a dlhšia je stabilnejšia na snehu, ťažšie sa ovláda a lepšie drží vo vyšších rýchlostiach. Platí to aj naopak. Čím je lyža nižšia a mäkšia, tým menej stabilná je na snehu. Ťažší a vyšší lyžiari by mali  mať dlhšie lyže, nižší a ľahší, kratšie a mäkšie lyže.

Celé by to bolo veľmi jednoduché, keby do rovnice nevstupoval neznámy faktor a tým je lyžiarova technika. Aj ľahký  a nízky lyžiar, napríklad pretekár dokáže vyvinúť na lyžu veľkú silu a záťaž. Nelyžiari neprekonávajú v oblúku extrémne veľkú odstredivú silu a zvládnu mäkšie lyže. Odhad tvrdosti lyže rukou v obchode je prakticky nemožný a lyže takto dokážu ohodnotiť iba skúsení ľudia.

Ak chcete siahnuť po výkonnej lyži, najlepším riešením býva klasická drevená sendvičová konštrukcia. Zjednodušene možno povedať, že lacnejšie lyže sú pre nelyžiarov a drahšie pre tých, čo sa vyznajú. Drahšie lyže vám vydržia dlhšie.

Dĺžka lyží

Bolo obdobie, keď sa lyže kupovali podľa dĺžky. Najskôr sme si pripočítavali 10-20 cm k výške postavy. S príchodom karvingu sme si  tieto centimetre začali od výšky postavy odpočítavať. Podľa akého kľúča si kúpite správne lyže? Na trhu je len pre sezónu 2011-2012 viac ako tisíc modelov lyží, nehovoriac o tých menej tradičných.

Najlepšie je kupovať lyžu na konkrétnu osobu do konkrétnych podmienok. V prípade, že chcete robiť oblúky s polomerom okolo 13-14 metrov na upravenej zjazdovke, voľte lyže s rádiusom 13-14 metrov, najlepšie slalomky. Pre mužov 175-180 cm vysokých 165 cm, pre priemerné ženy okolo 160 cm. Tieto čísla berte s rezervou, platia na väčšinu ľudí s priemernou výškou.

Ak chcete lyžovať rýchlejšie obzrite sa radšej po lyžiach s polomerom 17-19 metrov a výškou do 175-180 cm. Vyšší rádius a tiež dĺžku lyží majú pretekári a tí vedia, čo s danou lyžou môžu a chcú dosiahnuť. Pokiaľ sa necítite na lyžiach dosť obratne, mali by ste ísť s ich dĺžkou mierne dolu (pravidlo čím kratšia lyža, tým je obratnejšia a nestabilnejšia sme už spomínali). Ak ste ešte neboli na čiernej zjazdovke uberte z výšky postavy 10 centimetrov.

Pýtajte sa odborníka v obchode

Pomocnú ruku vám podajú v každom lepšom obchode. Okrem orientácie na novinky na trhu predajcovia musia vedieť ponúknuť tú správnu lyžu pre vás. Musia byť samozrejme milí a ústretoví. V jednom nemenovanom bratislavskom obchode sa stávalo, že zákazníčky okrem spokojného servisu odchádzali s telefónnym číslom na osobu, ktorá ich previedla celým nákupom.

Cena?

Potrebujete si povedať cenový strop. Lyžovanie je sčasti módna záležitosť, ale ak plánujete stráviť na lyžiach necelý týždeň počas jarných prázdnin, je zbytočné nakupovať si drahú výstroj. Nemusíte mať každoročne vo vašej špajzi módne hitovky. Na sezónu kvalitne postačujú aj lyže z druhej ruky. Niekedy servis spraví aj z jazdenej lyže dobrú alternatívu.

Dá sa povedať, že lacné lyže sú menej kvalitné, drahé kvalitnejšie. Neplatí to stále. Pre priemerného lyžiara či začiatočníka môže byť drahá lyža nepraktická, lacnejšia mu prinesie väčšie uspokojenie. To nehovoríme o riziku zranenia sa, ktoré je v prípade drahších lyží väčšie (nehovoriac o tom, že sa na nich jazdí rýchlejšie).

Konkrétne čísla? Lyže z druhej ruky kúpite aj s viazaním za 100-150 euro. Inak si pripravte 300-550 euro za tradičné lyže strednej kategórie. Vyššie kategórie sú drahšie. Cenový strop aj pri lyžiach neexistuje a niektoré ručne robené modely sú na trhu za tisíce eur.

Niekedy lyžu môžete pred kúpou vyskúšať

Ak ste si nevybrali konkrétny model, lyže sa dajú v rezortoch odskúšať. Už aj na Slovensku je veľa stredísk, ktoré disponujú testovacími centrami. Za jeden deň si stihnete požičať aj viac ako päť párov lyží. Okrem výberu vám poradia. Lyže, na ktorých ste si najlepšie užili sú tie správne!

Prelúskajte sa webovými stránkami

Každá kúpa lyže, pokiaľ ste na nej nelyžovali, je kúpou mačky vo vreci. Aby ste riziko zlej kúpy eliminovali, pozrite si katalógy a testy v časopisoch. Sú zdrojom kvalitných informácii. A pozor! Pri väčšine testov ich neskúšajú len dobrí lyžiari, ale aj nováčikovia. Okrem informácii z testov sa zaoberajte tiež diskusiami. Skúsenosti iných lyžiarov prinášajú nezávislý názor.

Záverečné opakovanie: Pri kúpe potrebujete zodpovedať tieto otázky

  • Ako často budete stáť počas sezóny na lyžiach? Raz za sezónu? Choďte radšej do bazáru. Nové lyže vám v komore zbytočne zhrdzavejú.
  • V akom teréne budete lyžovať? Zjazdovky? Voľte klasické karvingy dostupné v každom obchode. Do bubnov sa hodia mäkšie lyže. Do neupravených terénov širšie a dlhšie.
  • Ako ste fyzicky pripravený na lyžovanie? Počas roka ste v posiľňovni drepovali? Môže sa stať, že viac ako na sedačke si posedíte v bare. Skutočne lyžovanie je záťaž na celé telo a tvrdšie lyže vám ju iba zvýšia.
  • Aká je úroveň vašej techniky? Zchádzate bez problémov modrú zjazdovku pluhovými oblúkmi? V tom prípade si nechajte poradiť.
  • Čo od lyží/lyžovania očakávate? Pobyt v prírode, alebo skôr športovú aktivitu. Lyže sa dajú deliť podobne.
1/1
Zavrieť reklamu