Američania v lete natrénovali: Vonnová a Ligety vyhrali SP v Söldene

26. októbra 2011

Lindsey Vonn a Ted Ligety cez leto nezaháľali a prejavilo sa to aj v úvodnom koel Svetového pohára v rakúskom Soeldene. Obaja si pripísali po obrovskom slalome do rebríčka FIS prvých sto bodov. Z troch Slovákov na štartovej listine Žampa a Zuzulová pretek nedokončili. Barbara Kantorová do druhého kola pre stratu nepostúpila.

Lindsey Vonn a Ted Ligety cez leto nezaháľali a prejavilo sa to aj v úvodnom kole Svetového pohára v rakúskom Söldene. Obaja si pripísali po obrovskom slalome do rebríčka FIS prvých sto bodov. Z troch Slovákov na štartovej listine Žampa a Zuzulová pretek nedokončili. Barbara Kantorová do druhého kola pre stratu 5,43 s nepostúpila.

Vonnová získala zlato vo všetkých disciplínach vo Svetovom pohári

Lindsey pred pretekom neklamala. Hovorila, že v lete sa zamerala na tréning obrovského slalomu. Strávila ho v v objatí čilských štvortisícoviek. Zrejme nepila len pisco sour.

Pre Vonnovú je víťazstvo v obrovskom slalome prvým vo svojej lyžiarskej kariére. Získala tak, podobne ako Anja Pärsonová, medailu v každej alpskej lyžiarskej disciplíne. Po preteku sa aj napriek jednému zlatu z olympiády a dvom z Majstrovstiev sveta cítila ako vo sne.

„Nemôžem tomu uveriť. Pred pretekmi som si príliš neverila. Už sa mi totiž veľakrát vypomstilo, že som štartovala premotivovaná, a potom sa mi nepodarilo splniť cieľ. Snažila som sa ísť naplno a jazdiť inteligentne. Budem v tom pokračovať aj vo zvyšku sezóny a verím, že toto nebol ani zďaleka môj posledný triumf. Mojím cieľom bolo konečne zvíťaziť v obrovskom slalome, som rada, že sa mi to podarilo,“ povedala Lindsey po preteku.

Slováci na úvod pohoreli

Trať bola relatívne ťažká a ženám robila veľké problémy. Organizátori dostali za jej prípravu pochvalu od vedenia FIS, vraj sa im takto ešte nevydarila. Na ľadovci svietilo na rozdiel od vlaňajška a slniečko. Neprialo Veronike Zuzulovej. Tá už po niekoľkých bránkach z preteku vypadla.

Nezvládla nájazd do bránky v hornej časti trate. Barbara Kantorová prišla do cieľa so stratou 5,43 s a nepostúpila do druhého kola.

[nggallery id=155]

Druhú priečku obsadila Nemka Viktoria Rebensburgová. Viktoria bola horúcou favoritkou na víťazstvo, keďže vlani na tomto kopci uspela a odniesla si zlato. Tentokrát však len tesne (so stratou 0,04 s) porazila tretiu, domácu Elisabeth Görgl (+0,40).

Už o dva týždne nás čaká ďalšie kolo a Zuzulovej silná disciplína – slalom vo fínskom stredisku Levi.

V nedeľu valcoval Ted Ligety

Ted Ligety pokračoval vo víťaznom ťažení naprieč obrovským slalomom ešte z minulého roka a zdá sa, že ani teraz ho nikto nezastaví. Vlani sa tento 27-ročný mladík z Park city stal majstrom sveta v obráku. Soelden je už jeho celkové deviate víťazstvo kariéry.

Ligety položil základ svojho triumfu už v 1. kole, po ktorom bol lídrom poradia. Američan napokon triumfoval časom 2:22:00 min o 0,29 s pred Francúzom Alexisom Pinturaultom a o 0,51 s pred Rakúšanom Philippom Schörghoferom.

Ted Ligety na pódiu v Soldene

Na štvrtej priečke skončil Švajčiar Carlo Janka a piaty bol obhajca veľkého krištáľového glóbusu, Chorvát Ivica. Pre druhého Pinturaulta bola druhá priečka zopakovaním jeho doterajšieho vrcholu vo Svetovom pohári. Adam Žampa, ktorý ako jediný súťažil za Slovensko, nedokončil 1. kolo.

Kompletné výsledky si môžete pozrieť na stránke: http://www.soelden.com/main/EN/SD/WC/Winner_race_route/Results/2011/index.html

1/1
Zavrieť reklamu