Slalomky od Volklu: Racetiger Speedwall

10. októbra 2011

Na úvod sa musím priznať, že lyže od nemeckého výrobcu VOLKL sú mojou srdcovou záležitosťou. Modely RACETIGER, TIGERSHARK i v dávnejšej minulosti SUPERSPORT poskytli ich majiteľom vynikajúci zážitok z jazdy. Technológiou a použitím kvalitných materiálov stáli na špici medzi dostupnými lyží na trhu.

Na úvod sa musím priznať, že lyže od nemeckého výrobcu VOLKL sú mojou srdcovou záležitosťou. Modely RACETIGER, TIGERSHARK i v dávnejšej minulosti SUPERSPORT poskytli ich majiteľom vynikajúci zážitok z jazdy. Technológiou a použitím kvalitných materiálov stáli na špici medzi dostupnými lyží na trhu.

Lyža pre hobíkov, ale s parametrami súťažných lyží FIS

Konštrukcia jadra lyže nesie označenie XTD sensor woodcore. Vo vrcholových modeloch prakticky už skoro 10 rokov zabezpečuje bezkonkurenčný grip na tvrdom podklade. V kombinácii s integrovaným viazaním iPT od firmy marker sa snaží o maximálny prenos sily z lyžiarky na hranu lyže.

Čas nemožno zastaviť. Tlak konkurencie donútil vývojové oddelenie od Volklu, aby zaradila do produkcie pre „civilný“ sektor (myslím tým lyže určené pre predaj v športových predajniach)  nový model s označením Racetiger SL speedwall. Vývojári tu využili materiály a technológie, ktoré patria pretekárskym lyžiam s parametrami FIS.

Čo to v praxi zjednodušene znamená pre potenciálneho zákazníka?

Na rozdiel od vyššie uvedených  modelov na prvý pohľad zaujme jednoduchá – sendvičová konštrukcia s obdĺžnikovým prierezom. V prípade racetiger SL speedwall je vystužená titanalovou doskou.

Drevené jadro pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev pružného a tvrdého dreva. Pri relatívne nízkej hmotnosti dáva lyži vynikajúcu dynamiku, tlmí vibrácie a zabezpečuje stabilitu vo vyššej rýchlosti. Lyža nemá žiadne integrované tlmiče, kovové alebo kompozitné výstuhy, ktoré zbytočne komplikujú výrobu a zvyšujú výrobné náklady. Jednoduchosť zároveň znižuje riziko deformácie tvaru počas celej životnosti lyže. Nič nie je lepšie, ako dobre odladená sendvičovka.

Najlepšie sa s týmito lyžami cítite na tvrdých upravených zjazdovkách

Geometria so šírkou 66 milimetrov v strede lyže jednoznačne napovedá, že domovom racetiger sl speedwall sú upravené zjazdovky. Lyža má na tomto podklade skvelý grip a obratnosť.

Pre túto modelovú radu lyží  vyvinuli viazanie s označením MARKER rMOTION. Širšie dosadacie plochy medzi viazaním a podložkou zaisťujú rýchly prenos sily na hranu lyže, klzné uchytenie podložky zas dokonalý priehyb lyže. Výsledkom je skvelá torzia (schopnosť dokonale kopírovať zjazdovku) a dynamika vo výjazde z oblúka.

Technický popis:

  • sendvičová konštrukcia FULL SENSOR WOOD CORE s dreveným jadrom vystužená titanalovou doskou
  • pretekárska sklznica z vysokomodulárneho grafitu so štruktúrou
  • hrany z vysokolegovanej  ocele natuningované na  1/88
  • dĺžky, geometria a nominálny rádius:
    150 cm  117/66/98 mm    R 11,4 m
    155 cm  117/66/98 mm    R 12,0 m
    160 cm  117/66/98 mm    R 13,1 m
    165 cm  120/66/101mm   R 13,1 m
    170 cm  120/66/101mm   R 14,0 m
  • flexia 100 – 120 /odhadnutá/
  • odporúčaná dĺžka: -10 až -20 cm od výšky postavy
  • viazanie MARKER rMOTION 12.0 /DIN 4-12/ -obrázok 4

Model RACETIGER SL SPEEDWALL je pre športovo orientovaných lyžiarov, ktorí disponujú dokonalou technikou v krátkych – slalomových až stredne dlhých oblúkoch, vo vyššých rýchlostiach, predovšetkým na upravených zjazdovkách. V dĺžke 170 cm s nominálmym rádiusom 14,0 metrov získava ešte viac stability, čo rozširuje rozsah využitia na úroveň crossových lyží.

Porovnateľné lyže, respektíve priami konkurenti (zohľadňujúc konštrukciu, geometriu, jazdné vlastnosti i dostupné dĺžky):

  • STOCKLI LASER SL
  • HEAD WORLDCUP i.SL
  • FISCHER WORLDCUP SC PRO

www.lukasport.sk

1/1
Zavrieť reklamu