Vedci objavili najlepší prašan v slnečnej sústave

11. októbra 2011

Za dobrou správou nasleduje tá horšia. Prašan leží niekoľko stoviek miliónov kilometrov od Zeme. Hovoríme o Saturnovom mesiaci Enceladus. Jeho povrch je zasnežený neuveriteľne jemným prašanom.

Za dobrou správou nasleduje tá horšia. Prašan leží niekoľko sto miliónov kilometrov od Zeme. Hovoríme o Saturnovom mesiaci Enceladus. Jeho povrch je zasnežený neuveriteľne jemným prašanom.

Podľa Paula Schenka z Lunar and Planetary Institute v Houstone majú častice prašanu iba zlomky milimetra a sú menšie ako napríklad ženský púder. „Bol by to najjemnejší prašan, v aký by lyžiari mohli dúfať.“

Na niektorých miestach dosahuje hĺbku až sto metrov, tvoril sa milióny rokov. Prineste si široké prašanovky!

[nggallery id=154]

Ročne nasneží tisícina milimetra prašanu.

Vedci podľa magazínu National Geographic vypočítali, že gravitácia mesiaca Enceladus je približne jednopercentná oproti Zemi. Spôsobuje to, že časť snehovej pokrývky pri snežení odchádza do vesmíru a tvorí takzvaný prstenec E okolo planéty Saturn.

Ako k sneženiu dochádza? Ide o podobný princíp, na akom funguje umelé zasnežovanie. Každé snežné delo disponuje tryskami. Z nich pod vysokým tlakom strieka voda. Na Encelade strieka voda z gejzírov a vplyvom obrovských mínusových teplôt ihneď zamrzne. Vedci odhadujú, že teplota na povrchu mesiaca má približne mínus 200 stupňov Celzia. Takto vzniká efekt, ktorý je viditeľný na fotkách. (gejzír je z Yellowstonu)

Malá časť ľadových čiatočiek, kvôli gravitácii, dopadne späť na Enceladus a tvorí jedinečnú prachovú vrstvu. Zbytok sa uvoľní do vesmíru a vytvorí spomenutý prstenec okolo Saturnu.

Kde v Európe je najbližší prašan?

Zostaňme pri zemi a vydajme sa radšej za najbližším prašanom do Európy. V nemeckom magazíne Planet Snow počítali, ktoré strediská majú najviac prašanových dní. Celý článok s rebríčkom nájdete tu: https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/2011/03/18-stredisk-v-alpach-kde-je-najvacsia-pravdepodobnost-snehu/

Na prvé miesto sa dostal švajčiarsky Zermatt pod Matterhornom, kde lyžujete skoro v štyroch kilometroch. Nasledujú ho rakúsky St. Anton a talianske stredisko Passo Tonale.

Viac info: http://gizmodo.com/5848070/scientists-discover-the-best-skiing-in-the-solar-system

Pôvodný článok na National Geograhic: http://news.nationalgeographic.com/news/2011/10/pictures/111004-saturn-moon-powdery-snow-enceladus/?source=hp_dl1_news_saturn20111006#/enceladus-snow-rendering_41345_600x450.jpg

1/1
Zavrieť reklamu