Vo Švédsku chcú postaviť lyžiarsku halu o tretinu vyššiu ako NBS

Neďaleko Štokholmu by mali v roku 2015 otvoriť najväčší krytý lyžiarsky areál na svete. Projekt spĺňa podmienky FIS na organizáciu slalomu.

Neďaleko Štokholmu by mali v roku 2015 otvoriť najväčší krytý lyžiarsky areál na svete. Svah bude  spĺňať podmienky Svetového pohára alpských disciplín pre organizáciu slalomu.

Zatiaľ je projekt iba v štádiu plánovania, stavba má odštartovať o dva roky. Na jej dokončenie si Švédi rezervovali ďalšie dva roky. Okrem 900 metrového svahu so šírkou 50 metrov (spodná časť má mať šírku 150 metrov) bude v „stredisku“ funpark, sedačka a ľadová plocha.

[nggallery id=153]

Bežkársky a biatlonový areál je podľa plánu sčasti zapustený do zeme v tuneloch. Umožní to celoročnú prevádzku. Okrem športovísk chcú developeri postaviť hotel, reštaurácie, kaviarne, obchody, kancelárie, telocvične a kúpele.

Dočkáme sa Svetového pohára v indoorovej hale?

Pravidlá FIS to dovoľujú. Minimálne prevýšenie slalomovej trate je 160 metrov, švédska hala by mala mať podľa plánov viac. Severania by tak mohli prilákať na lyže aj profesionálne tímy, ktoré mimo sezóny trénujú na opačnej strane zemskej pologule.

Odhadovaná návštevnosť rezortu je 450-tisíc ľudí ročne. Areál sa nachádza uprostred trojmiliónovej aglomerácie vedľa diaľnice. Od Štokholmu bude do hodiny jazdy autom.

[pro-player width=’755′ height=’350′ type=’video’ image=’https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/wp-content/gallery/kryty-lyziarska-hala-vo-svedsku/svedsko4.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=QfPf7FEANOE[/pro-player]

Hál je vo svete okolo 30, najznámejšia je asi v Dubaji

Na svete je 30 areálov na lyžovanie vo vnútri, kde sa dá jazdiť celoročne. Väčšina je v Európe (Holandsko – sedem, Británia – šesť, Nemecko -päť). Buď ide o haly, ktoré využívajú kopec – ten je iba prekrytý. Niektoré, podobne ako švédsky projekt sú postavené na rovine nanovo. Reportáž z lyžovania v hale v Dubaji si prečítate tu: https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/2010/10/ski-dubai-lyziarsky-svah-v-nakupnom-centre/

Viac info:

Niečo podobné, ale tiež úplne iné by malo vyrásť v Kodani: https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/2011/02/v-kodani-chcu-postavit-lyziarske-stredisko-na-streche-tovarne/

FIS: http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/alpineskiing/?actu_id_1806=4971&actu_page_1806=

Stránka projektu: http://www.skipark360.se/

Projektant: http://www.cfmoller.com/p/Skipark-360-i2736.html

Fakty o budove

  • Výška: 135 metrov
  • Šírka v hornej časti: 50 metrov
  • Šírka v spodnej časti: 115 metrov
  • Dĺžka: 900 metrov
  • Zastavaná plocha: 70 000 m²
  • Kapacita návštevníkov: 3500 denne
  • Biatlon aréna: 6 000  divákov v biatlon aréne sa nachádzajú areály krasokorčuľovanie a ľadový hokej. Okrem športovísk sú na pláne komerčné priestory pre reštaurácie, kaviarne, obchody, kancelárie, telocvične a kúpele
  • Vzdialenosť od miest: 40 km Štokholm, Uppsala 40 km, 20 km Enkoping, Västerås 30 km, letisko 30 km
  • Plánovaný začiatok výstavby: 2013
  • Plánované otvorenie: 2015
1/1
Zavrieť reklamu