Predstavujeme netradičný zimný šport – Skijoring

Skijoring (‘skē-jȯr-iŋ) je zimný šport, pri ktorom ľudí na lyžiach ťahajú kone, pes/psi, alebo motocykel. Slovo skijorning odvodili od nórskeho skikjøring – riadenie lyží. Šport vznikol v škandinávskych krajinách pred niekoľkými storočiami ako spôsob cestovania v zime na dlhé vzdialenosti. Laponci sa nechávali ťahať na lyžiach sobmi. Dnes sa stáva známejšia aj jeho rekreačná obdoba. Ľudia ju robia zo športu, alebo pre zábavu.

Skijoring (‘skē-jȯr-iŋ) je zimný šport, pri ktorom ľudí na lyžiach ťahajú kone, pes/psi, alebo motocykel. Slovo skijorning odvodili od nórskeho skikjøring – riadenie lyží. Šport vznikol v škandinávskych krajinách pred niekoľkými storočiami ako spôsob cestovania v zime na dlhé vzdialenosti. Laponci sa nechávali ťahať na lyžiach sobmi. Dnes sa stáva známejšia aj jeho rekreačná obdoba. Ľudia ju robia zo športu, alebo pre zábavu.

Šport spojený s venčením

Pokiaľ sa nepotrebujete prepravovať na dlhšie vzdialenosti na lyžiach za pomoci zvierat, ako to bolo zvykom v severských krajinách, je skijoring obdoba aktívneho venčenia. Pre zvieratá a tiež majiteľov spája pobyt na čerstvom zimnom vzduchu s pohybom. Pritom v začiatkoch je to vždy zábava.

Trvá dlhšie kým psa naučíte, že ťahať treba hore kopcom a nie presne opačným smerom. Motanie sa pod nohy a medzi lyže môže byť spočiatku nebezpečné. Preto ho najskôr vyskúšajte na suchej zemi, bez lyží a výbavy.

Skijoring neobmedzujte plemenom, zapriahnite aj malých psov

Väčšinou sa využíva jeden až tri psi. Lyžiar sa odráža na lyžiach s pomocou palíc a pes dodáva ďalšiu energiu  behom a ťahom. Lyžiar má na sebe skijöringový postroj, pes nosí postroj pre psie záprahy, oba sú prepojené pomocou dlhého, ale pružného lana. Výstroj nemá žiadne opraty ani iné signalizačné pomôcky pre ovládanie psa: pes musí byť motivovaný vlastnou túžbou bežať, a reagovať na hlas majiteľa.

Do záprahu sa hodí mnoho plemien. Jedinou podmienkou je túžba behať po dráhe a ťahať, čo je vrodené u mnohých. Malí psi (menej ako 16 kg) sa využívajú len veľmi zriedka. Avšak v prípade, že lyžiar vie vyvinúť dostatočnú silu, môže sa zapojiť každý nadšený psík. Atletické psi, ako sú stavače, setri a ovčiarske plemená, sa tešia skijöringu rovnako ako severské plemená (sibírsky husky a aljašský malamut, Samoedi ,…), no v podstate každý energický pes vie bežať aj s bremenom v podobe svojho pána.

Existujú súťaže v skijorningu?

Skijorningové súťaže sa konajú v mnohých krajinách, kde v priebehu zimných mesiacov sneží. Väčšina závodov je na vzdialenosť  5 až 20 kilomentrov. Pravdepodobne najdlhší závod, na dĺžku 160 kilometrov (99 míľ) je “RoudRunner 100” konajúci sa vo Whitehorse (Yukon).

V spojených štátoch a Kanade sa skijoringové preteky zväčša organizujú spolu so závodmi záprahov. V Škandinávii skijoring spájajú so  starším škandinávskym športom, tzv. Pulkou.

Pre adrenalínových típkov exitujú extrémne podoby skijoringu. Väčšinou ich robia v oblastiach, kde je síce veľká zima, avšak absentuje tam kopec, po ktorom by sa mohli spúšťať dolu. Ľudia si postavia na rovine rôzne prekážky, nechajú sa ťahať záprahom v skicrossovej trati.

Výstroj

  • Sedák, ktorý obopína pás lyžiara (často sa využíva aj horolezecký sedák).
  • Psí postroj a špecialne vodítko s tlmením (minimálna dĺžka 1,5m. Tlmenie zabraňuje nárazom pri ostrom brzdení/štarte).
  • Lyže, alebo bežky – závisí na lyžiarových preferenciách a k tomu prislúchajúca výbava. Okrem lyží sa dá využiť ďalšie spektrum vybavenia, ktoré je popísané nižšie.

Skijoring na snowboarde, alebo tráve

Existuje mnoho variácii skijorningu. Presvedčení borďáci sa nechávajú ťahať na snowboarde, lyžiari v lete zasa na lyžiach na trávu. Odtiaľ pochádza názov “grassjoring”, teda skijoring na trávnatom povrchu. Zatiaľ neobjavené je korčuľovanie. Z vlastnej skúsenosti vieme, že pri pomerne málo vynaloženej energii dosiahnete na korčuliach veľkú rýchlosť a ani pes sa veľmi neunaví (na skúšku sme mali saint-germainského stavača). Okolití bežci sa len divili. Novou disciplínou, ktorá by sa dala pomerne jednoducho realizovať je skate-joring, teda ťahanie sa psom na skateboarde.

Aby toho nebolo málo, bežne sa stretávame aj v našom okolí s canicrossom. Posledne sa usporadúva mnoho súťaží v dogtrekingu. Ide o turistiku/beh so psom. Ak sa chcete zúčastniť, treba si pozrieť stránky Malokarpatského dogtrekingu. Na výber bola vlani 50 a skoro 100 kilometrová trať.

Pre odvážnejších a viac zohratých so psom prichádza do úvahy aj bikejoring, teda bajkovanie za psom. V tomto prípade natrénujete skôr kondičku psa, ako sa pobicyklujete. Na hrádzi to ide pomerne jednoducho.

Na záver sa pridajte k nám a poďme spolu skijoring vyskúšať. Keby ste mali záujem a zimný prechod z Pezinskej Baby do Bratislavy, alebo iných lokalít, pokojne sa napíšte do diskusie a nejako sa dohodneme a zorganizuje.

Aby psi nerebelovali potrebujú výcvik Rebeldog.sk

Ak sa chcete o výchove psov, výcviku poslušnosti či agility venovať viac sledujte stránky www.rebeldog.sk. Určite vám pomôže Marcela Čápková, ktorá sa výcviku venuje profesionálne (je výhoda, že práve veľké plemená, ktoré sa hodia na skijoring). Je členka reprezentácie a dosiahla na svetovej úrovni mnohé pekné výsledky.

[nggallery id=158]

1/1
Zavrieť reklamu