Rakúšan zhodil lavínu, pôjde do väzenia

2. novembra 2011

Rakúskeho skialpinistu odsúdili na tri mesiace nepodmienečne za zhodenie lavíny. Lavína sa zosunula na jeho ženu, ktorá následkom nehody zomrela. Proti verdiktu protestujú viacerí horskí vodcovia, horolezci a predstavitelia združenia Alpinverein. Na Slovensku za zapríčinenie nehody na horách, ktorej následkom bolo zranenie či úmrtie neodsúdili zatiaľ nikoho.

Rakúskeho skialpinistu odsúdili na tri mesiace nepodmienečne za zhodenie lavíny. Lavína sa zosunula na jeho ženu, ktorá následkom nehody zomrela. Proti verdiktu protestujú viacerí horskí vodcovia, horolezci a predstavitelia združenia Alpinverein. Na Slovensku za zapríčinenie nehody na horách, ktorej následkom bolo zranenie či úmrtie neodsúdili zatiaľ nikoho.

K úrazu došlo pri lyžovaní v lavinóznom teréne. Muž poslal svoju ženu napred, aby jej v prípade núdze mohol pomôcť. Keď sa lyžoval lavínovým terénom spustil lavínu, ktorá zavalila osobu pod ním.

Tri mesiace nepodmienečne

Rakúšania tvrdia, že žena bola začiatočníčka a muž jej svojím konaním spôsobil smrť. Okresný súd v Salzburgu zdôvodnil verdikt takto: „Muž  viedol ženu na lavínový svah aj keď táto bola neskúsená. Okrem toho mali obaja vypnuté zariadenia na vyhľadávanie v lavíne.“ Skialpinista dostal tri mesiace nepodmienečne za zabitie z nedbanlivosti.

Rozsudok vyvolal medzi horolezcami, horskými vodcami a záchranármi z Rakúska a zahraničia ostrú debatu. Rakúsky Alpenverein (ÖAV) trest kritizuje. Žena podľa  ÖAV zodpovedala sama za seba. O probléme sa môžete dočítať viac v rozhovore so šéfredaktorom časopisu Berg&steigen Michaelom Larcherom: http://www.bergrettung.at/News-Detail.256.0.html?&cHash=6ef13df818&tx_ttnews[backPid]=255&tx_ttnews[tt_news]=2397

Na Slovensku sa zrejme podobný prípad neudial

Vedúca právneho oddelenia Horskej záchrannej služby na Slovensku, pani JUDr. Gabriela Petríková o podobnom prípade u nás nevie. „Nemáme vedomosť či niekoho odsúdili za úmyselné ublíženie na zdraví spôsobené pohybom vo vysokohorskom prostredí.“

Horská služba ale zodpovednosť za nehody na horách nevyvodzuje. „V prípade, ak pri záchrannej činnosti postihnutý pacient zomrie, záchranári kontaktujú príslušné oddelenie Policajného zboru SR, ktoré vykoná potrebné úkony a zisťuje prípadnú zodpovednosť tretej osoby.“ Záchranári ale o podobnom prípade nevedia.

Horský vodca je proti nehode poistený

Pohybovať sa po horách a lyžovať vo freeridovom teréne je najlepšie s horským vodcom. Vodca nesie za skupinu zodpovednosť, je školený na pohyb v takomto teréne.

Horských vodcov združuje Národná asociácia horských vodcov Slovenskej republiky (je členom viacerých medzinárodných organizácii). Asociácia garantuje najvyššie vzdelanie, ktoré je možné dosiahnuť v oblasti  vodcovstva a všeobecne v oblasti horolezectva a skialpinizmu. (viac info tu: http://www.nahvsr.sk/)

Vodcovia podnikajú v zmysle živnostenského zákona. Pre prípad spôsobenia akéhokoľvek poškodenia zdravia svojich klientov v súvislosti s výkonom svojej podnikateľskej činnosti  sú poistení.

1/1
Zavrieť reklamu