Aké bude počasie počas zimy na Slovensku?

Na celom Slovensku začalo snežiť. Donovaly, Jasná, Martinky, Tatranská Lomnica – za posledné dni pribudlo vo všetkých strediskách okolo 30 centimetrov nového snehu. Otázka znie: Udrží sa a pribudne ďalší, alebo máme lyže počas tejto sezóny odložiť?

Na celom Slovensku začalo snežiť. Donovaly, Jasná, Martinky, Tatranská Lomnica – za posledné dni pribudlo vo všetkých strediskách okolo 30 centimetrov nového snehu. Otázka znie: Udrží sa a pribudne ďalší, alebo máme lyže počas tejto sezóny odložiť?

  • V USA bude veľa snehu
  • Zima v EU bude teplá a suchá
  • Zrážky max 50mm pod dlhodobý priemer v rokoch 1981-2010

Pátranie po snehu na webe a medzi meteorológmi

Otázkou aká bude nasledujúca zimná sezóna sa zaoberáme od jari. Aj medzi meteorológmi sa nájdu niektorí lyžiari, ktorých zaujímajú dlhodobé predpovede počasia a najmä dostatok snehu. Tak sa stalo, že sme na americkom skimagazíne pred niekoľkými mesiacmi objavili článok meteorológa Joela Gratza. Zaoberal sa dlhodobou predpoveďou zimných zrážok pre severoamerický kontinent a efektom La Nina (Link: http://www.skinet.com/ski/content/will-la-nina-be-back).

Joel si kladie jednoduchú otázku: Vrátia sa výborné snehové podmienky z vlani aj tento rok? Hovorí, že na viac ako 50% áno. (vzhľadom na pravdepodobnosť dlhodobej predpovede počasia). Podľa článku Klaus Wolter , expert na La Ninu, nedávno poznamenal, že „Akonáhle je La Niña tak silná ako bola vlani, je viac ako 50% šanca, že pôjde o dvojročný cyklus s jemným oslabením sa v lete.”

Podľa meteorológa bol efekt La Nina v USA vlani najsilnejší za posledných 35 rokov, pričom je v top 6 od roku 1950. Je teda pravdepodobné, že po lete príde na Americkom kontinente k zime, veľmi podobnej tej, čo bola vlani.

Slová z tohto článku sa potvrdili, keďže za posledné týždne spadlo v Kanade viac ako meter snehu.

Dlhodobá predpoveď pre strednú Európu je chiméra

Inšpirovaní článkom o efekte La Niña a miernym optimizmom pri predpovedi počasia pre Severnú Ameriku sme sa obrátili na Slovenský Hydrometeorologický ústav. Podľa SHMU je však dlhodobá a strednodobá predpoveď pre strednú Európu veľmi otázna. „Pre počasie v Európe a južnú tichomorskú osciláciu, bohužiaľ žiadne korelácie neexistujú,“ povedala meteorologička Lucia Uhrínová.

Spolu sme sa pozreli na výstupy z výpočtov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď, ECMWF. „Ide o grafické zobrazenia, kde biela farba reprezentuje to, že v atmosfére sa zatiaľ žiadny detekovateľný signál nenachádza.“ (trojmesačná predpoveď z októbra) Či bude teplo/zima alebo zrážky/sucho nad našim územím počas zimy bolo otázne. „Sezónne predpovede vypracované na SHMÚ na základe údajov z ECMWF treba chápať ako experimentálne,“ hovorí ďalší meteorológ SHMÚ Jozef Csaplár. „Prevláda tu zvyčajne  náhodný vplyv nad kauzálnymi a ľahšie predpovedateľnými vplyvmi typu El Nino na všeobecnú cirkuláciu atmosféry.“

Aká bude tohtoročná zima? Zrážok menej, zato viac tepla a slnka

Aj medzi pracovníkmi SHMÚ sú lyžiari. Pre podrobné informácie o zimnej sezóne a sezónnej predpovedi počasia na základe ECMWF si prečítajte Csaplárov článok zo začiatku decembra: http://www.shmu.sk/sk/?page=1352#x172.

Zjednodušene sa dá povedať, že snehu a zimy by malo byť menej. Slovami meteorológa to znamená „zvýšenú pravdepodobnosť nižšieho množstva zrážok než je stredná hodnota za obdobie 1981 až 2010.“ Pre Slovensko by mali byť zrážky nižšie maximálne o 50mm. Podľa zlúčených sezónnych predpovedí (ECMWF, METEO France, METOFFICE) by mohlo ísť maximálne o -20 milimetrov.

Zima bude oproti priemeru suchšia. Sneženie prípadne dážď sa budú vyskytovať, ale ich výdatnosť by mala byť nižšia. „Je tiež vyššia pravdepodobnosť slnečného a teplejšieho počasia než oblačného a chladného, budú sa samozrejme vyskytovať oba typy počasia, ale častejšie (možno len o niekoľko pár prípadov) ten slnečnejší a teplejší,“ napísal Csaplár.

Dúfajme teda, že predpoveď pre strednú Európu meteorológom nevyjde a my sa dočkáme zasneženej zimy na lyžiach.

1/1
Zavrieť reklamu