Ako sa vyrábajú a testujú lyžiarske okuliare?

9. decembra 2011

Boli ste niekedy zvedaví, ako sa vyrábajú a testujú lyžiarske okuliare tak, aby spĺňali všetky normy a kvalitatívne štandardy? Boli sme sa pozrieť do továrne firmy Uvex v Nemeckom Fürthe na test bezpečnosti produktov.

Boli ste niekedy zvedaví, ako sa vyrábajú a testujú lyžiarske okuliare tak, aby spĺňali všetky normy a kvalitatívne štandardy? Boli sme sa pozrieť do továrne firmy Uvex v Nemeckom Fürthe na test bezpečnosti produktov.

Testy v obrích chladničkách

Zorníky okuliarí sa vyrábajú z tvrdeného, veľmi pevného polykarbonátu. Musia odolať teplote až  -40°C bez nepriaznivého vplyvu na mechanickú pevnosť.  Dlhodobý vplyv tohto materiálu na extrémny chlad sa testuje v obrích chladničkách. Chladničky v továrni využívajú ešte na niečo ďalšie (okrem piva samozrejme). Testujú tu účinnosť protizahmlievacej úpravy anti-fog technológiou supravision.

Zistia či okuliare zabezpečujú lyžiarovi neustály jasný výhľad na zjazdovke i mimo nej a tiež chránia zrak pred nárazom, časticami a škodlivými UV lúčmi či odrazmi. Oslepujú ale môžu lyžiara aj ohroziť. Dôležitým faktorom je splnenie bezpečnostnej normy EN 174.

UV filter zabudovaný v ráme

Vlnová dĺžka viditeľného svetla (t.j. bezpečného) sa pohybuje v rozpätí 380 nm až 780 nm. Ostatné vlnové dĺžky sú pre naše oči nebezpečné. Každý zorník by mal obsahovať 100% filter tohto žiarenia. Filter sa zabudováva priamo do materiálu okuliarov.

Ako sa testuje? Testuje sa absorbcia UV žiarenia špeciálnymi optickými prístrojmi a lasermi. Sleduje sa absorpcia žiarenia a priepustnosť svetla. UV filter má zabudovaný aj rám okuliarov, čím sa zabraňuje vyblednutiu materiálu na slnku.

[pro-player width=’750′ height=’350′ type=’video’ image=’https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/wp-content/uploads/2011/12/okuliare_vyroba.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=dHSCFbuFLeY[/pro-player]

Dokonalý výhľad je možný iba ak sú zorníky absolútne opticky korektné a neskresľujú výhľad. Preto sa každý vyprodukovaný zorník musí podrobiť takzvanému detekčnému vlnovému testu kde sa starostlivo vyhodnocuje s presnosťou na jednu stotinu dioptrie.

Skúška prieraznosti oceľovým projektilom

Dôležitá funkcia okuliarov je chrániť zrak. Zorník je preto odolný proti nárazom. Mechanická odolnosť zorníka sa podrobuje rozsiahlym testom. Okuliare vydržia dokonca zbraňou vystrelený 6 milimetrový oceľový projektil s rýchlosťou 160 km/h.

Samostanou kapitolou sú farby zorníkov. Rôzne farby sú vhodné do rôznych podmienok. Mimoriadne kontrastné zvýšenie umožňuje revolučná lasergold technológia, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s Univerzitou Bochum a Nemeckou lyžiarskou asociáciou (DSV).

1/1
Zavrieť reklamu