Súboj freeridových šlapacích viazaní (Salomon Guardian vs Marker Duke?)

19. januára 2012

Dosiaľ to vyzeralo, že Marker nebude mať konkurenciu. Na jeseň minulého roka prišiel s novinkou Salomon. Ukázal svetu dizajnovo prepracované viazanie Salomon Guardian. Trend neobišla ani sesterská firma Salomonu – Atomic s dvojčaťom, ktoré nazvali Atomic Tracker.

Dosiaľ to vyzeralo, že Marker nebude mať konkurenciu. Na jeseň minulého roka prišiel s novinkou Salomon. Ukázal svetu dizajnovo prepracované viazanie Salomon Guardian. Trend neobišla ani sesterská firma Salomonu – Atomic s dvojčaťom, ktoré nazvali Atomic Tracker.

Marker Duke všetci poznáte a netreba ho veľmi predstavovať. Ide o ťažkotonážne viazanie pre freeriderov, ktorí sú ochotní viac jazdiť ako šliapať do kopca. Vypínacia sila viazania je v rozpätí 6-16 DIN, čo ho robí vhodným aj pre ťažších jazdcov. Dosiaľ na trhu nemali inú možnosť, ako si kupovať pevné viazanie, alebo podomácky upravovať dostupné modely.

Treba mať na zreteli, že sa rozprávame o dobrých lyžiaroch. Pre horších lyžiarov so slabými kolenami môžu byť naopak tieto viazania nebezpečné. Ak však jazdíte v ťažkých terénoch, žlaboch, viete, že lyže tu vypnúť nemôžu.

Modrá konkurencia  – Salomon Guardian

Belasé viazanie vyvíjali päť rokov. Zástupcovia Salomonu svorne tvrdia, že nejde o európsku odvetu viazaniam od Markeru (Duke a Baron). Vraj to celé spískali v stajni Ameru – vo francúzskom Annecy. „Viazanie vyvinuli najlepší športovci a lyžiari jazdiaci pod Atomicom a Salomonom vo vývojovom centre vo Francúzsku. Spojili sme know-how oboch značiek a vyvinuli produkt, ktorý prekonáva štandardy, čo sú dostupné na trhu,“ povedala pre americký skimagazín manažérka Salomonu USA, Jenny Naftulin. Vraj sa odhodlali k spolupráci Salomon-Atomic vôbec po prvý krát a nevylučujú, že z tohto spojenia vzniknú ďalšie produkty.

[pro-player width=’755′ height=’350′ type=’video’ image=’https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/wp-content/uploads/2012/01/Atomic_tracker.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=zNLeQk-pS9E[/pro-player]

Škoda len, že viazania sa budú dať kúpiť až na sezónu 2012/2013 a nie sú k dispozícii už dnes. Budeme sa ich snažiť porovnať a výsledky porovnávačky napíšeme opäť na snowmagazíne. Zatiaľ jazdí s Marker Duke náš kamarát vo Verbier vo Švajčiarsku, Marek Somoráč.

Technická špecifikácia?

  • DIN: 7 – 16
  • Rozmery: S 265-320mm, L 305-360mm
  • Brzda: existujú dve varianty – s 100 mm a 115 mm širokou
  • Váha: 1480 g/jedna časť-lyža

Výhodou tohto viazanie je, že oproti ostatným typom sa dá ovládať jednoducho – paličkou. Salomon spojil skúsenosti z alpského lyžovania a viazania a preniesol ich do Guardianov. Viazanie má tupú špicu, ktorá sa môže otáčať o 90 stupňov. Pozrite si detailné obrázky pre pochopenie mechanizmu šliapania.

[nggallery id=168]

1/1
Zavrieť reklamu