Ako si kúpiť chránič chrbtice, alebo korytnačku?

7. februára 2012

Dosiaľ chrániče využívali lyžiari skôr na freeride alebo freestyle. Pri preplnenosti zjazdoviek sa ukazuje, že okrem prilieb sú dobré aj pre bežných lyžiarov, alebo malé deti. Aké chrániče sú na trhu, na čo sa pozerať pri ich nákupe sa dočítate nižšie.

Dosiaľ chránič (backprotector) využívali lyžiari na freeride alebo freestyle. Pri preplnenosti zjazdoviek sa ukazuje, že okrem prilieb sú dobré aj pre bežných lyžiarov, alebo malé deti. Aké chrániče sú na trhu, na čo sa pozerať pri ich nákupe sa dočítate nižšie.

Eliminovať riziko úrazu chrbtice môže aj batoh, ruksak. V neupravenom teréne bývajú batohy s lavínovou výbavou povinným zvykom. Niektoré výrobca vybavil zabudovaným chráničom chrbtice. Na zjazdovke sú nám batohy väčšinou na obtiaž, ale stojí zato porozhliadať sa po dobrom chrániči. Okrem ochranného mechanizmu ho tiež (kedže býva z umelej hmoty, či rôzne tvrdenej gumy) vietor neprefúkne, čo sa nám po viac ako 4-5 ročnom používaní chráničov páči najviac. (samozrejme pasívnu ochranu pred nárazmi nevynímajúc, tá však nie je na očiach)

Pred samotnou kúpou sa zorientujte, aké chrániče sú momentálne dostupné na trhu. Najlepšie je vyskúšať ich viac, až potom nakupovať. Chránič musí na chrbte perfektne sedieť. Zahŕňa celú chrbticu od bedrovej časti až po ramená. V ideálnom prípade si ho obliekajte priamo na spodnú bielizeň.

[nggallery id=171]

Aj chrániče certifikujú

Pri kúpe sa skúste prehnúť dopredu, na boky a dozadu. Všímajte si, či je chránič bezpečne spojený s telom. Bedrový pás musí držať pevne, aby sa náhodou nestalo, že vám pri nehode skĺzne.

Každý chránič, ktorý sa v obchode predáva by mal byť certifikovaný európskou normou CE EN 1621-2. Kritériom certifikátu je pohotovostný test, nárazová skúška, minimálne ochranné pásmo na zadnej strane chrbtice, veľkosť, dizajn, ergonomické požiadavky, označovanie a požiadavky na informácie od výrobcu.

Umývateľnosť, alebo biohazard?

Kritériom, ktoré sa často nespomína, je umývateľnosť chrániča chrbtice. Po častom používaní a nosení priamo na spodnej vrstve oblečenia zvykne nepríjemne napáchnuť. Nie je nič horšie ako backprotector, ktorý smrdí ešte aj počas treskúcej zimy.

Pri kúpe sa pozrite, či je chránič prateľný. Pri niektorých sa dá najspodnejšia podšívka na čistenie odopínať, tvrdšia časť (na vonkajšej strane) zostáva neumývateľná.

Batoh s chráničom alebo samostatný chránič?

Pri páde vás čiastočne ochráni aj obyčajný batoh. Či si kúpiť špeciálny so zabudovaným chráničom, je podmienené terénom, v ktorom sa na lyžiach zvyknete pohybovať. V neupravenom teréne mimo zjazdoviek sa do batohu dá nabaliť lekárnička, sonda a lopatka, prípadne náhradné oblečenie a pitie. Je preto maximálne praktický. Na zjazdovke si však môžete batoh odložiť a neobmedzuje vás v pohybe. Preto je vhodnejšie zvoliť na zjazdovku a do snowparku práve backprotektor bez batohu. Pri deťoch je to jasná voľba, u nás v klube jazdia decká s chráničmi. Snowboardisti tiež nemajú čo riešiť, nepoznám horší pocit ako sedieť na svahu, zapínať board, pričom brzdiaci lyžiar do vás môže nepekne naraziť.

1/1
Zavrieť reklamu