Videotest lyží Elan SLX race waveflex

13. februára 2012

Slx race je vrcholový model v podaní slovinského výrobcu Elan. Vo svojej kategórii civilných slalomiek sa dlhodobo najlepšie predáva nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Konštrukcia je odvodená od „ostrej-FISovej“ verzie, ktorá je vcelku úspešná v pretekoch Svetového pohára.

Slx race je vrcholový model v podaní slovinského výrobcu Elan. Vo svojej kategórii civilných slalomiek sa dlhodobo najlepšie predáva nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Konštrukcia je odvodená od „ostrej-FISovej“ verzie, ktorá je vcelku úspešná v pretekoch Svetového pohára.

Na prvý pohľad zaujme agresívnym, avšak oku lahodiacim dizajnom. V nasledujúcich riadkoch by som Vám rád sprostredkoval informácie o tom, čo sa ukrýva vo vnútri modelu a predovšetkým oboznámil sa s jeho jazdnými vlastnosťami.

[pro-player width=’755′ height=’350′ type=’video’ image=’https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/wp-content/uploads/2012/02/elan_slx_test3.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=1VjQkMDERRY[/pro-player]

Agresívny dizajn s agresívnou geometriou

Pri výbere testovanej dĺžky som sa bez váhania rozhodol pre 170-tku, nominálny rádius R 13,4 m už papierovo sľubuje univerzálne jazdné vlastnosti. Miestom testovania boli talianske Dolomity v oblasti Alta Badia.  Samozrejme došlo z mojej strany k úprave hrán, vcelku slušný fabrický tuning som vylepšil doleštením diamantovým pilníkom na hodnoty 0,5/87. V tomto prípade ostrá hrana je povinnosťou.

Agresívna geometria predovšetkým v oblasti pätky lyže jasne dáva najavo, že SLX RACE má rád len čisto vyrezané oblúky – krátke slalomové až stredne dlhé v rozsahu 8 až 18 m.

Rýchla a veľmi pohodlná jazda

Na rozdiel od konkurencie vo svojej kategórii jazdu s SLX RACE možno porovnať s cestovaním v dobre rozbehnutom rýchliku. Žiadne zbytočné prudké pohyby ako pri slalomových oblúkoch (predozadné prenášanie sily na hranu lyže, rotácia tela v panvi).

Pri lyžiach sa stačí len nakláňať s ťažiskom do stredu oblúka. Výsledkom je rýchla, zároveň veľmi pokojná jazda. SLX RACE sa najlepšie hodia na stredne rýchle oblúky v rozpätí 40 až 65 km/hod. Domovom sú im tvrdé a upravené zjazdovky so stredným až náročným profilom.

Prekvapujúce je, že vcelku dobre sa lyže chovajú aj v zhoršených snehových podmienkach. Samozrejme, vzhľadom na relatívne úzky stred lyže, s hodnotou 66 mm, výlety do voľného terénu neodporúčam.

Na rozdiel od konkurencie prekvapil pocit istoty

Mne osobne u tohto modelu imponuje vynikajúci grip na tvrdom podklade. Počas testovania som ani jedenkrát nemal pocit odskakovania lyže v oblúku. V porovnaní s konkurenciou (porovnateľná tvrdosť ostatných lyží) oceňujem pocit istoty a stability vo vyšších rýchlostiach.

Za predpokladu, že disponujete dostatočným fyzickým potenciálom, sa dá s SLX RACE stráviť i viacdňová lyžovačka.

S lyžou netreba bojovať, len to chce nejaké kilogramy naviac, aby sa pretlačila na začiatku oblúka.

Potom už všetko ide ľahko a skoro samo. Tým, ktorí majú menej ako 85 kg, odporúčam model SL RACE WAVEFLEX. Geometriou sa zhoduje so silnejším súrodencom, má však len jednu titanalovú dosku, čo uľahčuje jeho ovládateľnosť.

Technický popis:

– sendvičová konštrukcia RST s dreveným jadrom vystužená dvomi titanalovými doskami integrovaným systémom WAVEFLEX , ktorý eliminuje vibrácie
– dĺžky, geometria a nominálny rádius:
155 cm 116 – 66 – 104 mm R 11,5 m
160 cm 116 – 66 – 104 mm R 12,1 m
165 cm 116 – 66 – 104 mm R 12,9 m
170 cm 118 – 66 – 104 mm R 13,4 m
– sklznica grafitová
– hrany z legovanej ocele, tuning 0,5 / 87
– flexia 110 – 130 /odhadnutá/
– odporúčaná dĺžka: -5 až – 20 cm od výšky postavy
– viazanie: ELX 12.0 FUSION

1/1
Zavrieť reklamu