Videotest lyží Elan Amphibio waveflex 14

Ak ma pamäť nemýli, s predchodcom tohto modelu som sa po prvý krát stretol v roku 2006. Slovinská firma ELAN na výstave ISPO MNÍCHOV prestavila modelovú radu SPEEDWAVE doslova bombasticky, súbežne prebiehala i ofenzívna reklama.

Ak ma pamäť nemýli, s predchodcom tohto modelu som sa po prvý krát stretol v roku 2006. Slovinská firma ELAN na výstave ISPO MNÍCHOV prestavila modelovú radu SPEEDWAVE doslova bombasticky, súbežne prebiehala i ofenzívna reklama.

Na jeseň toho istého roku som mal možnosť túto novinku vyskúšať na rakúskom ladovci Hintertux. Testovaný model SPEEDWAVE 12 ma vtedy doslova sklamal. Dodnes som nepochopil prečo, možno mi nevyhovovala nižšia flexia, alebo to bolo nedobre urobenými hranami. Vtedy som sa ešte spoliehal na výrobcov, avšak odvtedy si u všetkých testovaných model mimo STOECKLI a VIST radšej hrany urobím podľa svojích predstáv.

[pro-player width=’755′ height=’350′ type=’video’ image=’https://snowmagazin.relaxmagazin.sk/wp-content/uploads/2012/03/Amphibio_v.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=hfRDW8gxxjE[/pro-player]

Pri mojom výjazde začiatkom januára 2012 do talianských Dolomitov mi importér značky ELAN pre Slovenskú republiku firma NICO SPORT s.r.o. zapožičala AMPHIBIO 14 pravdepodobne najpredávanejšej dĺžke 168 cm.

Elan Amphibio

Hrany som si nauhloval na hodnoty 0,5/87.Snehové podmienky boli optimálme, zjazdovky z rána tvrdé, popoludní na čiastočne zmäkli, v niektorých miestach bol občas i nafúkaný prachový sneh – predpoklad na komplexné preverenie jazdných vlastností.

Univerzálna lyža so športovým nádychom

Už po absolvovaní prvých oblúkov bolo jasné, že AMPHIBIO 14 je univerzálna lyža so športovým nádychom. Široký rozsah využiteľných oblúkov od krátkych slalomových, až po poloobrákové, v rozsahu 8 až 20 metrov
s neuveriteľnou akceptáciu zmeny rytmu na všetkých typoch zjazdoviek. Rýchlosť je limitovaná hranicou cca 70 km/hod., v dĺžke 176 cm pri vyššej stabilite asi o 10 km/hod viac…

I napriek vyššej hmotnosti AMPHIBIO 14 pôsobí v krátkych oblúkoch na tvrdom podklade neobyčajne obratne, naopak v zhoršených snehových podmienkach funguje rozšírená geometria po celej dĺžke lyže ako dokonalá žehlička, ktorá vyrovnáva všetky terénne nerovnosti. Predovšetkým v miestach so zhoršenými snehovými podmienkami (nahrnutý a rozjazdený sneh, bubny…), kde sa väčšina lyžiarov trápila, som prechádzal bez zásadných problémov.

Sendvič vystužený titanom

Model AMPHIBIO 14 má sendvičovú konštrukciu vystuženú dvoma titanalovými doskami. Samotné ovládanie nie je náročné, skôr vyžaduje určitý fyzický, resp. hmotnostný potenciál svojho majiteľa. Tým, ktorí túto požiadavku nespĺňajú, ELAN ponúka mäkšie odladené modely AMPHIBIO 12 a AMHIBIO INSOMNIA (lady model) s jednou titanalovou výstuhou.

Celkovo hodnotím AMPHIBIO 14 najvyšším ocenením vzhľadom na univerzálne jazdné vlastnosti. Asymetrický tvar ľavej a pravej lyže technicky označený ako CAMBER pracuje dokonalo v nástupe do oblúka – zvyšuje grip
a uľahčuje ovládateľnosť. ROCKER – zdvihnutie prednej časti lyže výrazne zlepšuje jazdné vlastnosti v zhoršených snehových podmienkach. Ak si vývojári od ELAN-u stanovili takéto ciele, tak sa im to 100% podarilo.

Technický popis:

uzatvorená konštrukcia s dreveným jadrom spevnená bočnými stenami RST Sidewall a vystužená dvomi titanalovými doskami a integrovaným systémom WAVEFLEX , ktorý eliminuje vibrácie (obr.4)
– geometria: 125 – 74 -104 mm
– dĺžky a nominálny rádius:
152 cm R 11,3 m
160 cm R 12,7 m
168 cm R 14,1 m
176 cm R 15,7 m
– sklznica grafitová
– hrany z legovanej ocele natuningované 0,5/88
– flexia: 120 -140 odhadnutá
Doporučená dĺžka: -5 až -20 cm od výšky postavy

Dodávané s integrovaným viazaním ELX 12.0 FUSION / TYROLIA/

www.lukasport.sk

1/1
Zavrieť reklamu