Test lyží HEAD WC REBEL i.SL 2012-13

12. septembra 2012

V dnešnom teste by som sa chcel podeliť o jazdných vlastnostiach civilnej slalomky od rakúskeho výrobcu HEAD. Tento model pre sezónu 2012-13 s označením WORLDCUP REBEL i.SL je na rozhraní medzi „ostrou“ pretekárskou verziou WORLDCUP i.SL a viac-menej nepredávanejším modelom SUPERSHAPE i.SL (test Head Supershape).

V dnešnom teste by som sa chcel podeliť o jazdných vlastnostiach civilnej slalomky od rakúskeho výrobcu HEAD. Tento model  pre sezónu 2012-13 s označením WORLDCUP REBEL i.SL je na rozhraní medzi „ostrou“ pretekárskou verziou WORLDCUP  i.SL  a viac-menej nepredávanejším modelom SUPERSHAPE i.SL (test Head Supershape).

Uvádzam to  najmä preto, lebo na základe osobných skúseností viem, že  verejnosť si jednotlivé modely v minulosti často mýlila . Pravdepodobne i preto dostal model pre budúcu sezónu prívlastok REBEL.

Model prešiel zásadnými zmenami predovšetkým v geometrii. Vo všetkých dĺžkach sa skrátil nominálny rádius, ktorý sa priblížil k mäkšie odladenému súrodencovi  SUPERSHAPE i.SL. Nová je i podložka pod viazaním, plast bol nahradený kompozitom, zlepšil sa priehyb a zrýchlil prenos sily z lyžiarky na hranu lyže.

V testovanej dĺžke 165 cm má REBEL i.SL nominálny rádius 11,5 m, čo ho jednoznačne zaraďuje do pozície čistokrvnej slalomky. Slalomky majú bezkonkurenčnú dynamiku vo výjazde z oblúka podporovanou elektronickým systémom KERS. Naň si treba zvyknúť z pohľadu kontroly rýchlosti, predovšetkým na zjazdovkách s vyšším sklonom je potrebné lyže vytáčať viac do vrstevnice, viesť ich neustále po hrane.

Jazda ako na korčuliach

Oblúky treba viesť presne, stavba lyže a ani jej geometria  netoleruje chyby. Ak to zvládnete, jazda s REBELom je naozaj potešením.

Konštrukcia s dreveným jadrom je vystužená dvoma titanalovými doskami. Nie je zbytočne tvrdá a je zárukou, že nemusíte v každom oblúku „búšiť“do hrany. Grip je na tvrdom podklade vynikajúci, v krátkych oblúkoch na ľadových platniach som mal pocit, že jazdím na korčuliach.

Rozsah využiteľných oblúkov je 6 až 15 m, relatívne agrasívne vykrojenie limituje maximálnu  rýchlosť na hodnotu cca 55 km/hod.  Kto sa zmestí do týchto parametrov, získa lyže s vyslovene športovým nábojom, na ktorých sa môže vyhrať s každým oblúkom. Z môjho pohľadu je lyžovanie s modelom WC REBEL i.SL potešením a zábavou!

Technický popis:

  • sendvičová koštrukcia s dreveným jadrom vystužená dvoma titanalovými doskami
  • technologia Intelligence, systém KERS
  • geometria: 122 – 67 – 107 mm pri dĺžke 165 cm  R 11,5 m
  • dĺžky: 155, 160, 165, 170 cm
  • sklznica pretekárska s jemnou štruktúrou
  • hrany z vysokolegovanej ocele, uhly 0,5/88
  • flexia 120 -130 /odhadnutá/
  • doporučená dĺžka: -10 až -20 cm od postavy

Cena 749,99 € je kalkulovaná s podložkou SPEEDFLEX 13  a viazaním FFpro11LD  /Tyrolia/

1/1
Zavrieť reklamu