Oplatí sa lyžovačka na Slovensku alebo v zahraničí?

12. novembra 2012

Novinky zimnej sezóny v slovenských strediskách? Dúfajme, že našinci neskrachujú. Vysoké investície do skirezortu realizovalo tohto roku iba stredisko Jasná. Z malého prieskumu medzi ostatnými strediskami vyplynulo, že za novinku považujú aj informáciu, že skipasy nezdražejú.

Novinky zimnej sezóny v slovenských strediskách? Dúfajme, že našinci neskrachujú. Vysoké investície do skirezortu realizovalo tohto roku iba stredisko Jasná. Z malého prieskumu medzi ostatnými strediskami vyplynulo, že za novinku považujú aj informáciu, že skipasy nezdražejú.

Strediskám sa zdražovanie nemusí vyplatiť. Viaceré z nich sú zadlžené a za úvery ručia svojim majetkom. V prípade neistej sezóny či odlevu lyžiarov sa môžu podobne ako Rakúšania dostať do krachu. Niektoré hornorakúske strediská skoro tento rok neprežili. St. Corona a Hochkar ledva našli peniaze na záchranu a balíkom ich podporila aj samospráva.

V prípade slabej zimy to bude realita aj na Slovensku. Investície do strediska v dnešných časoch si môže dovoliť len málokto a na Slovensku snáď iba Jasná s majiteľmi Tatry Mountain Resorts.

Priemerná cena lístku v stredisku na Slovensku je skoro 12 eur

Strediská sa prispôsobili ekonomickej kríze. Ak chcú prežiť musia zlepšovať služby, znižovať ceny lístkov a dúfať, že príde mohutná zima, ktorá prinesie veľa lyžiarov.

Priemerná cena skipasu na Slovensku je 11 eur 60 centov (počítala sa priemerná cena celodenného lístka pre dospelého človeka). Najdrahší lyžiarsky lístok je v stredisku Jasná. Celodenný skipass pre dospelého vyjde na 33 eur. Oproti minulému roku lístok mierne zdražel, avšak lyžiari sa potešia dvom novým lanovkám a jednému výťahu. V Jasnej sú vraj stále na hranici nákladovosti, v porovnaní s alpskými rezortami sú lacní.

V 5-hviezdičkových strediskách si zalyžujete za približne 25 eur na deň. Na Slovensku však existuje väčšina stredísk, kde za celý deň na snehu zaplatíte okolo 10 až 13 eur. Tieto majú obmedzený rozpočet na marketing a okrem miestnych ste o nich často vôbec nemuseli počuť.

Práve tieto malé strediská, ktoré sa nachádzajú všade vo vašom okolí sa oplatí navštíviť. Je veľmi pravdepodobné, že vďaka nulovým marketingovým aktivitám sa v nich bude nachádzať aj nula lyžiarov. Ich majitelia sa napriek nedostatku financii zväčša snažia vyjsť svojim zákazníkom v ústrety a svoje stredisko zveľaďujú malými krokmi každým rokom viac a viac.

Možno práve v tom Vašom rezorte pribudnú tohto roku toalety, miesto, kde sa dá skryť pre zimou, bufet, lyžiarska škôlka s malým vlekom a podobne. Takýchto stredísk je na Slovensku viac ako sto. Neposkytujú maximálne pohodlie a desiatky kilometrov svahov. Zato v nich nájdete príjemnú domácku atmosféru, ktorú dokážu len ťažko napodobniť fabriky, kde sa denne premelú tisícky lyžiarov.

Stále sa oplatí ísť za hranice?

Táto formulka posledné roky prestáva platiť. Ceny lístkov sú atraktívnou motiváciou, prečo sa oplatí ostať na Slovensku. V Rakúsku presahujú ceny skipassov 40 eur, vo Francúzsku sa vyšplhajú ešte vyššie. Najdrahšie v Európe je asi Švajčiarsko. Samozrejme všade záleží od sezóny, regiónu, balíka cestovnej kancelárie a ďalších podmienkach. Ale nie sú to len skipassy, ktoré zahraničnú lyžovačku predražia. Zatiaľ čo v supermarketoch sú ceny porovnateľné so Slovenskom, za služby v zahraničí si zvyknite priplatiť.

Inou motiváciou stráviť lyžovačku na Slovensku je stále pokračujúce spájanie Slovenska diaľnicami. Rýchlostná cesta, šikovne sprejazdnená pred voľbami, otvorila najväčšie stredisko na Slovensku – Jasnú a ostatné strediská v okolí Brezna či Banskej Bystrice celému juhozápadnému Slovensku. Do Banskej Bystrice prídete z Bratislavy za dve hodinky, odtiaľ si už môžete vybrať, ktoré stredisko navštívite. Pozdĺž cesty sa samozrejme môžete zastaviť v Banskej Štiavnici (Salamandra); Kremnici (Krahule, Skalka) a inde. Zo severnej strany cez Liptovský Mikuláš prídete do Demänovskej doliny za 3,5 hodiny.

V porovnaní s najbližšími alpskými strediskami, ktoré sú minimálne 4-5 hodín vzdialené od slovenských hraníc sa väčšine Slovenska do zahraničia nakrátko ísť neoplatí.

1/1
Zavrieť reklamu