Super G žien vo Val d’Isère zrušili pre počasie

15. decembra 2012

Dážď dole a husté sneženie na vrchole prinútili organizátorov zrušiť sobotňajšie preteky žien Super G vo Val d’Isère. Predpovede počasia neboli pozitívne a organizátori sledovali počasie aj cez noc, o 4 hodine ráno dole pršalo a hore snežilo, postupne sa, ale ochladilo a dážď sa aj dole zmenil na sneženie.

Dážď dole a husté sneženie na vrchole prinútili organizátorov zrušiť sobotňajšie preteky žien Supe G vo Val d’Isère.

Predpovede počasia neboli pozitívne a organizátori sledovali počasie aj cez noc, o 4 hodine ráno dole pršalo a hore snežilo, postupne sa, ale ochladilo a dážď sa aj dole zmenil na sneženie. Prípravný tím sa vybral na svah. Žiaľ okolo 7 hodine ráno priniesol vietor vlhkosť a chvíľkové husté sneženie. Musel by sa znova upravovať svah ratrakmi čo by trvalo dosť dlho a navyše aj predpovede na poobedie hlásili sneženie.

Organizátori sa teda rozhodli preteky zrušiť. Ženy budú pokračovať zajtra obrovským slalomom v Courchevel.

Lara Gut získala v piatok vo Val d’Isère svoje prvé víťazstvo v zjazde

Na štarte -2 a v cieli +2 stupne C, sneženie preteky neprerušilo. Pred štartom sa vyjasnilo z čoho ťažili prvé štartujúce.
Ale pre predpovede silného vetra organizátori preteky skrátili asi o 30s.

21-ročná švajčiarka získala svoje 3. víťazstvo vo svetovom pohári a prvé v zjazde. Druhé miesto američanky Leanne SMith je jej prvým podiovým umiestnením. Tretia skončila Nadja Kamer, tímová kolegyňa Lary Gut. Lindsey Vonn skončila v sieti bez zranenia.

Príprava na túto sezónu bez zranení a problémov s výstrojou, v porovnaní s minulou sezónou, zaručila, že sa cítila na lyžiach výborne. Už v St.Moritzi povedala, že sa cíti na pódium, ale nečakala, že to príde až tak rýchlo. “Mala som výhodu nízkeho štartového čísla a aj skrátenie trate mi vyhovovalo. Navyše ma povzbudili aj moje minulé úspechy tu vo Val d’Isère” zhodnotila Lara Gut.

Svindal znova zvíťazil v super G vo Val Gardene

Aksel Lund Svindal je momentálne etalónom v super G aj v zjazde.  V piatok zvíťazil plným právom keď druhému v cieli, talianovi Matteovi Marsagliovi, nadelil vyše sekundy. Tretí skončil ďaľší talian Werner Heel, čo značí jeho návrat medzi špičku.

Svindal a Marsaglia vyhrali posledné dve super G, zatiaľčo Svindal v doterajšom priebehu svetového pohára buď zvíťazil alebo skončil druhý.

Svindal zjazdoval v lepšej stope po celej trati ako zvyšok štartujúcich aj napriek miernemu sneženiu. Svindalovu dominanciu potvrdzuje aj fakt, že zatiaľčo rozdiel medzi ním a druhým Marsagliom je vyše sekundy, tak zvyšných 19 pretekárov (od druhého Marsagliu až po 20-te miesto) sa zmestilo do menej ako 1 sekundy.

“Musíte lyžovať agresívne a to aj robím, ale nemyslím, že budem dominovať celú sezónu, pretože je tu veľa dobrých pretekárov, nebude to ľahké” dodal Svindal.

Historické víťazstvo Nymana v zjazde mužov vo Val Gardene

Zjazd mužov vo Val Gardene sa stane historickým. Po mnohých zdržaniach a zmene z dvoch kôl na jedno si víťazastvo vybojoval Američan Steven Nyman, ktorý presne tu prvýkrát zvíťazil aj v roku 2006. So štartovým číslom 39 využil lepšiu viditeľnosť po ustupujúcej hmle, čo potvrdil aj samotný Nyman: “dnes hralo počasie rozhodujúcu úlohu, a keď som sa dozvedel, že Slovinec Perko so štartovým číslom 35 je na priebežnom prvom mieste, vedel som, že trať je rýchla a dvere otvorené”. Pre druhého Slovinca Perka  je to jeho prvé pódiové umiestnenie v kariére a dúfa, že nie posledné. Tretí skončil Kanaďan Erik Guay. Nóri Kjetil Jansrud na štvrtom a Aksel Lund Svindal na piatom mieste pričom išli za hmly. Jansrud vyjadril sklamanie nad nerovnakými podmienkami, ale zhodnotil, že samozrejme sa toto môže stať kedykoľvek.

Zdroj: FIS

1/1
Zavrieť reklamu