Najrýchlejší zjazdári roka 2012?

Pre tých, ktorých zaujímajú štatistiky máme prehľad najrýchlejších zjazdárov za rok 2012. Spracoval ho press-šéf talianskeho strediska Bormio Matteo Pacor.

Pre tých, ktorých zaujímajú štatistiky máme prehľad najrýchlejších zjazdárov za rok 2012. Spracoval ho press-šéf talianskeho strediska Bormio Matteo Pacor.

Prehľad obsahuje preteky počas celého roka 2012. Na prvých pozíciách nájdeme pretekárov: Klaus Kroell (AUT), Aksel Lund Svindal (NOR) a Erik Guay (CAN). Toto sú traja najrýchlejší v súčte časov za celý rok 2012. Nasledujú Dominik Paris (ITA) a Hannes Reichelt (AUT).

Skoro 36 kilometrov za 22 minút

Keď spočítame všetky trate zjazdu vo Svetovom pohári v roku 2012 dostaneme dĺžku 35 690 metrov. Prvý Klaus Kroell prešiel túto vzdialenosť v celkovom čase 21 minút a 57.07 sekúnd. Rozdiel medzi prvými dvoma je len 16 stotín sekundy!

V prehľade sú zahrnutí len zjazdári, ktorí dokončili všetky preteky v zjazde v roku 2012. Zjazdári, ktorí nedokončili čo len jedny preteky nie sú v prehľade zahrnutí.

Kompletný prehľad najrýchlejších zjazdárov za rok 2012 si môžete pozrieť tu.

Štatistický prehľad Svetového pohára od roku 1967

Pre všetkých fanúšikov lyžiarskych pretekov je tu tradične aj ďalší zaujímavý štatistický prehľad – Audi FIS Ski World Cup Guide 2013, ktorý vyšiel ešte koncom minulého roka a to už po tridsiaty krát s podporou FIS a sponzorských partnerov.

Na 348 stranách vreckového formátu A6 nájdete štatistiky Svetového pohára od roku 1967. Lokálne, národné aj medzinárodné preteky tvoria emócie, víťazstvá, drámy, legendy a – štatistiky.

Nezadržateľná túžba Jean-Claude Killy-ho získať prvú kryštáľovú trofej s maximom 225 bodov dosiahnuteľných počas prvej sezóny v roku 1967 dodala nezabudnuteľnú auru tomuto historickému triumfu, ktorý sa stal súčasťou histórie Svetového pohára – takisto ako 2000 bodov Hermanna Maiera počas sezóny 1999/2000. Športovci sa vždy snažia byť lepšími ako ich predchodcovia.

…vyčítate z neho aj legendárny náskok Klammera 3,5 sekundy

Nájdete tu aj také netradičné údaje ako napr. kto bol prvý ne-európsky víťaz zjazdu mužov (nebol to Ken Read), či v ktorom stredisku získal Franz Klammer jedno zo svojich 25-víťazstiev vo Svetovom pohári s náskokom 3,54 sekundy.

Štatistiky pomáhajú zachovať významné úspechy ich držiteľov – a títo sa potom spomínajú keď sa ich nové hviezdy pokúšajú prekonať. V tejto súvislosti bolo zaujímavé vidieť v decembri Lindsey Vonn pri stretnutí s rakúskou lyžiarskou legendou Annemarie Moser-Proell vo Flachau a počúvať poznámky Annemarie na adresu Američanky, ktorá sa snaží prekonať jej rekordy.

Štatistiky sú fascinujúce tak pre fanúšikov ako aj športovcov, neskrývajúcich guráž, rozhodnutie a vášeň pre Svetový pohár. Toto motivuje usporiadateľov, pretekárov a množstvo dobrovoľníkov podstúpiť obete pre zorganizovanie týchto podujatí.

Objednávky a ďaľšie informácie: bioramaski@hotmail.com

1/1
Zavrieť reklamu