Reportáž zo slovinského Pohorje s Lindsey Vonn a Tinou Maze

Cez víkend prebiehali preteky Svetového pohára žien v slovinskom Maribore. Prišli sme povzbudzovať Veroniku-Velez Zuzulovú a pritom sme sa stretli s miestnou top celebritou a víťazkou tohtoročného Svetového pohára (áno, už teraz sa to zrejme dá povedať, napriek tomu, že SP zďaleka nekončí) – Tinou Maze. Stretli sme tiež Lindsey Vonn, ktorá bola úprimne rada z víťazstva v obrovskom slalome po dlhšej pauze, ktorú si spravila v SP.

Cez víkend prebiehali preteky Svetového pohára žien v slovinskom Maribore. Prišli sme povzbudzovať Veroniku-Velez Zuzulovú a pritom sme sa stretli s miestnou top celebritou a víťazkou tohtoročného Svetového pohára (áno, už teraz sa to zrejme dá povedať, napriek tomu, že SP zďaleka nekončí) – Tinou Maze. Stretli sme tiež Lindsey Vonn, ktorá bola úprimne rada z víťazstva v obrovskom slalome po dlhšej pauze, ktorú si spravila v SP.

Aká bola atmosféra 49.ročníka Golden Fox Trophy?

Ak chcete zažiť nezabudnuteľnú atmosféru svetového pohára v alpskom lyžovaní navštívte preteky Golden Fox v Maribore. Na víkend sme sa sem vybrali povzbudiť Veroniku Velez Zuzulovú a Petru Vlhovú.

Cesta z Bratislavy do druhého najväčšieho slovínskeho mesta trvá len tri hodiny. Maribor je 115-tisícové mestečko ležiace priamo pod lyžiarskym strediskom Pohorje. Vyhlásili ho za európske mesto mladých roku 2013 a potešujúco je známe najlepšími barmi a klubmi v Slovinsku. V Maribore sa, okrem iného, výrába aj kvalitné víno a rastie tu najstarší koreň hrozna na svete (stale rodí).

Preteky v Maribore sú jedna veľká párty. Všade sa nalieva Laško (slovínske pivo), hraje živá hudba, predávajú suveníry. Nikoho nenapadne ísť si namiesto fandenia lyžovať. Atmosféru podujatia cítiť nielen v stredisku, ale po celom meste.

Otvorenie, zlosovanie štartových čísiel a slávnostné korunovanie víťaziek sa konajú v historickom centre na námestí Leona Štuklja. Až do noci tu prebieha živý koncert pri príležitosti pretekov. Plagáty pretekov a veľkoplošné reklamy na podujatie stretnete na každom kroku, na historickej budove divadla, moste, či kostole.

Svahy nás na rozdiel od pretekov neočarili

Tohtoročné preteky boli o to vzácnejšie, že sa konali po dvojročnej pauze. V roku 2011 ich kvôli nedostatku snehu zrušili a v roku 2012 preložili do Krajinskej Gory.

V sobotu sa konal pretek svetového pohára v obrovskom slalome. Sledovalo ho po celej trati a v cieli vyše 21000 divákov. Výhodou mariborského svahu je, že veľkú časť preteku môžete vidieť priamo z cieľa. Vstupné na tribúnu stojí 60 eur na osobu, do zóny pri trati, odkiaľ tiež výborne vidieť pretek, štyri eurá dospelý a dve dieťa.

Po prvom kole obrovského slalomu sme chceli využiť prestávku a išli sme lyžovať a spoznávať stredisko Pohorje. Nikde sme nestretli lyžiarov, všetko boli len veselí fanúšikovia pretekov. Gondolou sme sa vyviezli do nadmorskej výšky 1300 metrov nad morom a rozhodli sa vyskúšať pravú časť strediska. Na mapke vyzerali zjazdovky sľubne, slniečko svietilo a počasie nám prialo. Príroda bola krásna, nikde ani nohy.

Svahy nás však neočarili a nekonečné traverzy ktorými sme sa prechádzali k zjazdovkám nás unavili a unudili. Zjazdovky boli mierne, sneh prírodný a mäkký. Vrátili sme sa radšej do časti, v ktorej prebiehal pretek. Pozreli sme si štart a trať druhého kola obrovského slalomu a zišli do cieľa, z ktorého bol najlepší výhľad.

Lindsey vyhrala, megahviezdou je Tina (…a národným športom lyžovanie)

Lindsey Vonn, ktorej sa túto sezónu v obrovskom slalome veľmi nedarilo, prekvapivo vyhrala. V celkom poradí svetového pohára sa tak posunula na tretie miesto. Lindsey povedala, že jej mariborský svah veľmi vyhovuje. Výhodou je miernejší sklon. Favorizovaná domáca superhviezda Tina Maze, aktuálna líderka celkového poradia svetového pohára, skončila druhá. Tina, ktorá po prvom kole viedla, urobila na začiatku trate chybu a stratu už nedobehla.

Veronika Velez Zuzulová a Petra Vlhová sa predstavili v nedeľnom slalome. Veronika zašla v prvom kole štvrtý najrýchlejší čas, pričom zaostávala za treťou Rakúšankou Kathrin Zettel len o jednu stotinu. V druhom kole zajazdila s Kathrin navlas rovnaký čas a o stotinu sekundy jej ušlo pódium. Za obrovských ovácií fanúšikov prišla do cieľa na prvom mieste, s veľkým náskokom domáca Tina Maze. Na druhom mieste skončila Švédka Frida Hansdotter. Prekonala tak rekord Talianky Manuely Moelgg a dosiahla svoje šieste druhé miesto v svetovom pohári v jednej disciplíne bez víťazstva. Slovenka Petra Vlhová nepostúpila do druhého kola.

Tina Maze sa stala s  prvým a  druhým miestom najúspešnejšou účastníčkou preteku a jej zásluhou je lyžovanie najobľúbenejším športom v Slovinsku.
Pretek v Maribore zorganizovali výborne, pre diváka je pekným zážitkom – odporúčame.

Top lyžiarky naživo? Celkom normálne dievčatá (a Lindsey Vonn na fotke s autorkou článku)

Výsledky slalomu žien:
1. Tina Mazeová (Slovin.) 1:33,68 min, 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,86, 3. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,13, 4. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +1,14, 5. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,53, 6. Irene Curtoniová (Tal.) +1,62, 7. Nicole Hospová (Rak.) +1,92, 8. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,93, 9. Nathalie Eklundová (Švéd.) +2,09, 10. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,10, … 46. Petra Vlhová (SR) +3,76 – nepostúpila do 2. kola

Poradie vo SP 2012/2013 (po 25 z 37 pretekov):
1. Tina Mazeová (Slovin.) 1654 bodov, 2. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 806, 3. Lindsey Vonnová (USA) 740, 4. Anna Fenningerová (Rak.) 704, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 697, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 585,… 14. Veronika Velez-Zuzulová 355, 85. Petra Vlhová (obe SR) 24

Poradie v slalome (po 8 z 11 pretekov):
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 468 bodov, 2. Tina Mazeová (Slovin.) 455, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) a Veronika Velez-Zuzulová (SR) po 355, 5. Tanja Poutiainenová (Fín.) 314, 6. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 279, … 41. Petra Vlhová (SR) 24

Viac info tu:

[nggallery id=194]

1/1
Zavrieť reklamu