Vyskúšali sme zjazdovky budúcich majstrov sveta !

14. januára 2013

Cez víkend sme videli na vlastné oči ako celý Schladming naplno žije prípravami na najväčšie športové podujatie v Štajersku – Majstrovstvá sveta FIS v alpskom lyžovaní 2013 – FIS Alpine Ski-WM 2013 Schladming. Pre návštevníkov zo Slovenska je to najbližšie dejisko MS v alpskom lyžovaní, z Bratislavy vzdialené okolo 360km. MS sa tu konajú už po druhýkrát, prvýkrát to bolo v roku 1982.

Cez víkend sme videli na vlastné oči ako celý Schladming naplno žije prípravami na najväčšie športové podujatie v Štajersku – Majstrovstvá sveta FIS v alpskom lyžovaní 2013 – FIS Alpine Ski-WM 2013 Schladming. Pre návštevníkov zo Slovenska je to najbližšie dejisko MS v alpskom lyžovaní, z Bratislavy vzdialené okolo 360km. MS sa tu konajú už po druhýkrát, prvýkrát to bolo v roku 1982.

Celý región Schladming-Dachstein je členom najväčšieho lyžiarskeho združenia v Rakúsku Ski Amadé s 860 km zjazdoviek. Samotný región so 175 km zjazdoviek združuje 9 stredísk, z čoho 4 sú zjazdovkami a vlekmi prepojené do „hojdačky 4 vrcholov“ so 126 km zjazdoviek. A práve jeden z nich – Planai – bude hostiť budúcich majstrov sveta. Strediská Hauser Kaibling a Reiteralm budú slúžiť ako tréningové. Cez víkend sme tam už stretli na tréningu tímy USA, Kanady, Bulharska, ale aj lyžiarsky oddiel z Bratislavy.

Základné údaje o MS

4.- 17. februára 2013, celková výška investícií: 400 mil. € , 11 súťaží, očakávaný počet návštevníkov: 400.000 osôb, 650 pretekárov zo 70 štátov, 33 medailí, očakávaný počet zástupcov médií z celého sveta: 3.000 osôb. Dianie MS budú sledovať aj špeciálne lietajúce kamery CamCat s rýchlosťou až 140km/h, aby stíhali najrýchlejším :), so zrýchlením 0-100 km/h za 2,8s.

Lyžovanie aj počas MS s minimálnymi obmedzeniami

Dobrá správa pre lyžujúcich návštevníkov MS je, že obmedzenia na zjazdovkách budú minimálne, a prepojenie „hojdačky 4 vrcholov“ ostáva otvorené pre lyžiarov počas celých MS. Na mapke je žltou farbou vyznačená uzavretá zóna súťaží a tréningových zón.

schladming-2013-mapa-zjazdoviek-ms-2013

Doprava vlakom a autobusmi zdarma

S platnou vstupenkou na podujatia je železničná doprava v okruhu 50 km od miesta udalostí s ÖBB + autobusová á doprava v rámci Schladmingu a jeho súčastí bezplatná. Autá budú mať vyhradené záchytné parkoviská.

Arnold Schwarzenegger bude sledovať MS z nadhľadu

Stavba tribúny pre 30 000 ľudí na státie a cieľového dojazdu je v plnom prúde.  Do stavebného ruchu žeriavom a horolezcom stavajúcim tribúnu hrá hudba z plných aprés-ski barov. Do cieľovej rovinky sa naváža sneh, nakoľko dojazd je dosť strmý a preto cieľová zóna bude mať protisvah. Pri pohľade zdola z ľavej strany budú do spoločného cieľa prichádzať ženy a z pravej priamej muži. Mne sa ten priestor pred tribúnou na dojazd zdal aj tak krátky, vzhľadom na sklon záverečného svahu a priestoru na brzdenie, ale organizátori určite vedia čo robia a urobia dostatočne strmý protisvah.

Vedľa tribúny a cieľového dojazdu je presklená stavba Planet Planai, na spodnom podlaží je parkovisko (počas MS bude slúžiť ako office-boxy), nad ním je nový športový „One-Stop-Shop“ s požičovňou výstroje. Z neho sa eskalátorom dostanete na nástupnú stanicu kabínky, ktorá je ale pre MS v uzavretej zóne. Nad dojazdovým svahom je vyvýšený presklený VIP salónik VoestAlpine. Ale tam sa nedostanete, je vyhradený napr. aj pre štajerského rodáka Arnolda Schwarzeneggera a iných VIP hostí, ktorí budú sledovať dojazd na vyššej úrovni 😉

Krátke vzdialenosti – žiadne naháňačky

V Schladmingu je všetko na skok: cieľový štadión so spoločným dojazdom pre pretekárky i pretekárov sa nachádza priamo v centre MS, na skok od Hlavného námestia a vládne v ňom atmosféra, ako nikde inde. Rovnako na skok je „Medal-Plaza“, miesto odovzdávania medailí pred miestnou radnicou. Zo športovísk sa dá dopraviť po vlastných aj na miesta osláv a na „korzo“, práve tak, ako k neďalekým zástavkám autobusov, k taxíkom, parkoviskám, na železničnú stanicu alebo do hotela. Nové press-centrum „Congress Schladming“, ktoré absolvovalo svoj prvý úspešný krst ohňom už počas finále Svetového pohára v marci 2012, je takisto na skok od tribúny.

Sledujte si svoju maximálku na lyžiach v mobile

Ako „pilotný región IT“ disponuje Schladming-Dachstein súvislým širokopásmovým bezplatným pokrytím WLAN. Stačí jednorázový „log-in“. Na všetkých lyžiarskych tratiach je rozmiestnených 350 hot-spots WLAN.
Len nedávno bola spustená nová aplikácia (zatiaľ len pre iPhone, pre Android bude čoskoro) regiónu Schladming-Dachstein kde si môžete sledovať na svojom mobile napr. prelyžované km, priemernú a maximálnu rýchlosť, výškové grafy a iné údaje. Výkonný riaditeľ regiónu Schladming-Dachstein Mag. Hermann Gruber aplikáciu sám osobne vyskúšal keď sme spolu lyžovali, ale rýchlosť 100 km/h neprekonal ako chcel, zatiaľ dal v Reiteralme len 97km/h 🙂 Je to skvelý lyžiar a príjemný spoločník.

Štart mužského zjazdu ako skok do jamy

Hermann nám poukazoval aj všetky trate kde sa pôjdu súťaže, ale najväčší zážitok sme mali zo štartu mužského zjazdu. Je to ako pohľad do jamy so sklonom svahu 72% kde pretekári za 5 sekúnd zrýchlia z 0 na 100 km/h a v zápätí nasleduje skok. Určite je to jeden z najnáročnejších zjazdov na svete. Po ukončení MS tento úsek z bezpečnostných dôvodov zalesnia. A takto som sa bál na štarte 🙂

schladming-2013-start-zjazdu-muzov

Čiapka z MS 1982 v Schladmingu opäť po 31 rokoch v Schladmingu 🙂

Rok 1982, Československo, Bratislava, Kramáre. Ako 9-ročný chlapec som sa veľmi potešil zo suveníru, ktorý mi priniesol môj otec, športový redaktor, z MS v lyžovaní v Schladmingu – čiapka MS 1982 v akej lyžovali aj vtedajšie legendy ako Ingemar Stenmark, keďže slalomári vtedy prilby nemali. Tú čiapku som teraz zobral do Schladmingu.

Franz Klammer si odskočil na obed do miestnej chaty

V sobotu počas obedu v miestnej chate som bol zrejme v správnom čase na správnom mieste. K vedľajšiemu stolu si sadol olympijský víťaz z roku 1976 a legendárny rakúsky zjazdár Franz Klammer. Toto som nemohol nechať len tak a poprosil som Hermanna nech mi dohodne fotku. Dokonca som mal pri sebe aj čiapku z MS 1982 v Schladmingu tak som si ju dal 🙂

schladming-2013-franz-klammer-a-ja

Nové hotely

Ubytovacia kapacita Schladmingu je asi 28 000 lôžok, prevažne penziónov. Preto pribudli nové hotely.
****Falkensteiner Hotel Schladming kde sme bývali je hneď vedľa nového press-centra a pár minút pešo od tribúny. Ale sem sa počas MS len tak hocikto nedostane, budú v ňom totiž ubytovaní zástupcovia hlavného sponzora MS, automobilky Audi, a iní VIP hostia. Hotel otvorili len v decembri 2012 a je postavený výhradne z miestnych materiálov – dominujúcim prvkom je drevo, doplnené kameňom a sklom. Prezidentský apartmán hotela má panoramatický výhľad na dojazd MS priamo z postele. Z vyšších poschodí hotela je takisto výborný výhľad na cieľ MS, aj keď už nie priamo z postele 🙂
Priamo oproti Planet Planai je takisto nový Hotel Planai*** podobne ako Falkensteiner s dominantným drevom. Tento hotel si rezervovala švédska reprezentácia a na tribúnu a do centra MS môžu tým pádom ísť doslova v papučiach.

Ďaľšie potrebné info o FIS Alpine Ski WM 2013 Schladming sa dozviete tu – www.schladming2013.at

Takže už je len na Vás či využijete možnosť zažiť MS a vidieť majstrov sveta v lyžovaní na vlastné oči.

[nggallery id=193]

1/1
Zavrieť reklamu