Štart sezóny na Štubajskom ľadovci

5. novembra 2013

Predposledný októbrový víkend som mal možnosť otvoriť svoju lyžiarsku sezónu v najskoršom termíne aký som kedy absolvoval. A to hneď v najväčšej lyžiarskej ľadovcovej oblasti Rakúska, v kráľovstve snehu, na Štubajskom ľadovci v Tirolsku.

Predposledný októbrový víkend som mal možnosť otvoriť svoju lyžiarsku sezónu v najskoršom termíne aký som kedy absolvoval. A to hneď v najväčšej lyžiarskej ľadovcovej oblasti Rakúska, v kráľovstve snehu, na Štubajskom ľadovci v Tirolsku.

Vybral som sa tam v piatok poobede autom na Linz, Salzburg, až do metropoly Tirolska do Insbrucku, odkiaľ to už je aj bližšie ako z Bratislavy na Pezinskú Babu. Akurát si môžete vvbrať či pôjdete z Innsbrucku tých pár km platenou Brennerskou diaľnicou za 2,5 eura alebo ten kúsok prejdete mimo diaľnice staro Brennerskou cestou s peknými serpentínami. Stubaital – Štubajské údolie je celkovo dlhé asi 30km a môžete si tu zalyžovať okrem ľadovca aj v 3 menších strediskách: Serlesbahnen nad obcou Mieders, Schlick 2000 nad Fulpmes a Elferlifte nad Neustiftom. A na konci údolia, kde končí cesta, odparkujete auto a už čakajú na Vás 2 kabínové lanovky, ktoré Vás už vyvezú do kráľovstva snehu, na Štubajský ľadovec kde môžete lyžovať od októbra do júna.  A to nielen na upravených zjazdovkách. Snowpark Moreboards Stubai Zoo je miestom stretávania špičkových freestylerov na jednej aj na dvoch doskách. Powder Department zas ponúka freeriderom 15 freeride tratí Powder Department Runs, z toho 5 nových. A môžete si vychutnať aj 10km dlhý zjazd vo voľnom teréne až k autu na parkovisku.  Dokonca nám miestny sprievodca spomínal, že z vrchu sa na opačnú stranu spúšťajú voľným terénom až do Söldenu. Je to ale jednosmerný výlet, pretože naspäť Vás už žiadna lanovka nevyvezie.

Tirolská architektúra

Bývali sme v dedinke Fulpmes, nad ktorou sa lyžuje v stredisku Schlick 2000. Na mňa Fulpmes zapôsobil veľmi príjemným dojmom, úzke kopcovité uličky (kvôli, ktorým som aj dlho blúdil k hotelu) a tirolská architektúra majú svoje čaro. Už len pol metra snehu k tomu a idylka je hotová. Veď vlastne týždeň pred mojím príchodom tam aj napadlo pol metra snehu ako spomínali domáci, ale pri mojom príchode už po ňom nebolo takmer ani stopy. Tirolské rezbárske umenie môžete obdivovať nielen pri prechádzke mestečkom ale aj návštevou celoročne otvoreného múzea, ktoré je aktuálne najmä v zimnom období a vystavuje jasličky vyrobené starými majstrami a diela združenia priateľov jasličiek Fulpmes. Večer sme sa už nevedeli dočkať lyžovačky a recepčný z hotela kde sme bývali, mimochodom pôvodom tatranec, nám povedal, že v sobotu bude veľmi pekne a teplo, a v nedeľu už menej slnka a trochu vietor a presne tak aj bolo.

Výhľad z “Top of Tyrol” vo výške 3210 mnm

Pokiaľ chcete byť ráno čo najskôr hore na ľadovci tak si treba privstať a počítať s cca polhodinkou cesty autom (podľa toho kde v rámci údolia Stubaital bývate) na parkovisko pod ľadovcom, a asi 15-20 minút na vyvezenie kabínkou, ktorá prvých nedočkavcov vyvezie už od 7:30. Aj keď domáci si pochvaľovali, že na október sú výborné podmienky, zatiaľ neboli v prevádzke všetky zjazdovky a lanovky ani hore na ľadovci. Navyše nakoľko bol pekný víkend, a Stubai ako jedno z mála stredísk v prevádzke, tak sa tu stretlo veľa pretekárov z rôznych krajín od Ruska až po Kanadu a takisto veľa rekreačných lyžiarov či snowboardistov. Stretol som tu aj detský lyžiarsky oddiel z Banskej Bystrice. V takomto skorom temíne ešte nefungovali ani snežné delá takže prírodný sneh zmäkol cez deň aj vo výške 3000 mnm. Ale v rozbehnutej sezóne sa už nemusíte obmedzovať a zalyžujete si na 110km zjazdoviek všetkých náročností. Vo výške 3210 mnm je prístupná vyhliadková plošina “Top Of Tyrol” ponúkajúca ničím nerušený výhľad na okolité štíty Tirolska a talianskych Dolomitov. Ale tento výhľad si musíte zaslúžiť vyšliapaním niekoľkých schodov v lyžiarkach.

Reštauráciu s veľkou slnečnou terasou a novým Schneekristall Pavillonom pre 140 osôb nájdte na vrcholovej stanici Gamsgarten vo výške 2620mnm. Ďaľšia gastronomická zastávka je vo vrcholovej stanici Eisgrat vo výške 2900mnm.

Aj paragliding a nočná sánkovačka

Stredisko Schlick 2000, najväčšie z 3 stredísk Štubajského údolia, ponúka rodinnú atmosféru s veľkým počtom horských chát. O deti a dokonca o najmenších od veku troch mesiacov sa dokonale postará vyškolený personál detského sveta BIG Ron’s Kinderland, alebo detské jasle s izbami na zohriatie a hranie. Tínedžeri sa vybláznia v Snowparku SPS 2000 a v Ride-Jump-Run, oblasti s malými a veľkými žľabmi, impozantnými skalami a skokmi cez cestu.

Ďaľšie 2 menšie strediská Serlesbahnen v Mieders a Elferlifte v Neustifte ponúkajú okrem nenáročnej lyžovačky aj nezabudnuteľnú sánkovačku na spolu šiestich dráhach cez deň aj v noci. Serlesbahnen je vďaka prehľadným a nie príliš náročným zjazdovkám ideálnym miestom pre začiatočníkov, zatiaľčo na vrcholovej stanici strediska Elferlifte sa stretávajú paraglidisti a rogalisti.
Stubaier Super Skipass Vám umožní dôkladne spoznať všetky 4 lyžiarske rezorty – Gletscher, Schlick 2000, Serlesbahnen a Elferlifte.

Výnimočná ponuka pre rodiny – BIG Family

Mimoriadny vzťah k deťom, bohaté služby, vynikajúca starostlivosť a ponuky priamo pre deti, to sú vlastnosti, ktorými sa vyznačuje program BIG Family. Platí pre celé Štubajské údolie a oceňujú ho hostia z celého sveta. Aj renomovaný sprievodca ADAC Skiguide dolinu v roku 2013 už štvrtý raz po sebe vyznamenal ako najlepší rodinný alpský región. Program BIG Family poskytuje nielen gratis skipas pre deti do 10 rokov v sprievode platiaceho rodiča, ale ďaľšie detské benefity ponúkajú aj v hoteloch, v Big Family Homes, detských reštauráciách, športových predajniach – ako napríklad na ľadovci Stubaier Gletscher, kde deťom poskytnú výstroj zadarmo, ak si výstroj zapožičajú rodičia – a pre celý rad ďalších partnerov programu v doline. Deti obľubujú aj vrcholovú stanicu Gamsgarten, kde BIG Family Ski-Camp Stubaier Gletscher ponúka minisvet, detský svet, detskú reštauráciu a škôlku, ako aj BIG Family Boardercross.
Úplnou novinkou a zárukou lyžiarskej zábavy pre celú rodinu je BIG Family Funslope Eisjoch. Táto zábavná zjazdovka ponúka zvlnené úseky, skoky, malé prekážky a ostré zákruty. Navyše je tento 1000 m dlhý rodinný skicross obklopený postavami z BIG Family Stubaier Gletscher, ktoré na okraji zjazdovky povzbudzujú vrtkých lyžiarov.
Keď rodiny zavítajú ako hostia do sveta BIG Family na Vianoce, Veľkú noc alebo počas fašiangov, čakajú ich oslavy a na svahoch aj v doline sa konajú detské slávnosti.

Kto si chce vyskúšať najnovšiu lyžiarsku výstroj a vybavenie pre budúcu lyžiarsku sezónu, nemal by vynechať SportScheck Gletscher Testival od 7. do 10. novembra na ľadovci Stubaier Gletscher. Tento najväčší test výstroja v Alpách predstaví viac ako 3600 zimných
športových produktov od špičkových výrobcov. V lyžiarskom stredisku Schlick 2000 otvorí zimu 7. decembra tradičný Winteropening.

Verejnou dopravou ku svahom

Stubaital nakoľko sa nachádza v srdci Tirolska a na skok od hlavného mesta krajiny Innsbrucku, má ideálne spojenie s najbližším letiskom, železničnou stanicou a diaľnicou. Stubai však nie je dolinou krátkych ciest iba kvôli ľahkej dostupnosti z Innsbrucku, ale aj vďaka dobrej mobilite priamo v údolí. Vynikajúce spojenia verejnou dopravou do štyroch lyžiarskych oblastí, ktoré možno so zimným športovým výstrojom využiť aj bezplatne, zabránia dlhému čakaniu. Z Innsbrucku sa do údolia do mestečka Fulpmes môžete dopraviť pohodlne a s peknou okolitou panorámou aj štubajskou železnicou, ktorá funguje už vyše 100 rokov ako súkromný prepravca.

Pohodlne so Scenicom X-mod

Môj pohodlný presun z Bratislavy na Stubai a naspäť mi zabezpečil Renault modelom Scenic X-mod 1.6dCi. S obutými celoročnými pneumatikami ContiCrossContact M+S Vás až tak nezaskočí nečakané sneženie najmä v takýchto jesenných termínoch. Ale počas zimy je už lepšie prezuť na plnohodnotné zimné pneumatiky. Cesta bola pohodlná, suchá, takže ani nebola celkom vhodná  príležitosť vyskúšať 3 nastaviteľné jazdné módy – pevné cesty, nespevnené cesty a expert s obmedzením elektronických asistentov. Scenic X-mod je jednoznačne auto pre ľudí čo uprednostňujú pohodlie mäkkého podvozku, nakoľko napríklad spomaľovacie retardéry na ceste som cítil asi ako malé kamienky na ceste keď jazdím na mojom aute s tuhším okruhovým podvozkom. Väčšia svetlá výška prispieva zas k lepšej prejazdnosti nerovností a dízlový motor zasa auto predurčuje predovšetkým na dlhšie jazdy mimo mesta. Celkovo som približne 580km tam a naspäť pri diaľničnej rýchlosti 130-140km/h absolvoval s priemernou spotrebou asi 5,3L nafty aj vďaka pomerne plynulej premávke a aj manuálnej prevodovke. Koncepcia karosérie posktuje viac priestoru aj nad hlavami cestujúcich a deti sa potešia najmä vyklápacím stolíkom na zadných sedadlách. Nižšie položená nakladacia hrana kufra je praktická aj pri prezúvaní do lyžiarok na parkovisku.

Ďaľšie info nájdete na www.stubai.at

[nggallery id=202]

1/1
Zavrieť reklamu