90 rokov VÖLKL – inovácie s tradíciou

Tohto roku firma VÖLKL oslavuje 90 rokov. Zakladateľ Franz Völkl priniesol na trh prvé lyže v roku 1923 pod vtedajším názvom “Vöstra”. Odvtedy sa udialo veľa zmien: Völkl sa zmenil na globálnu značku pre zimné športy a stal sa symbolom hi-tech a výkonu s kvalitou “Made in Germany”. Základ pre tento úspech ostal rovnaký: nadšenie pre šport, to je čo nás posúva k inováciam s tradíciou.

Tohto roku firma VÖLKL oslavuje 90 rokov. Zakladateľ Franz Völkl priniesol na trh prvé lyže v roku 1923 pod vtedajším názvom “Vöstra”. Odvtedy sa udialo veľa zmien: Völkl sa zmenil na globálnu značku pre zimné športy a stal sa symbolom hi-tech a výkonu s kvalitou “Made in Germany”. Základ pre tento úspech ostal rovnaký: nadšenie pre šport, to je čo nás posúva k inováciam s tradíciou.

volkl_90_family
zľava: Irmgard Völkl (manželka Franza Völkla), Erwin Völkl (brat Franza), Christoph Bronder (President & CEO Marker Völkl Group v Baar, Švajčiarsko), Franz Völkl Junior (syn).

Lyže Völkl za 20 vajec

Irmgard Völkl (83) s úsmevom spomína: “Bola som  ministerkou financií, pretože Franz sa nikdy nezaujímal o peniaze, staral sa len o jednu vec: lyže”. Stále žijú spolu s Franzom v Straubingu, hneď vedľa pôvodnej fabriky. 86-ročný Franz je stále čulý aj keď niektoré dni sú horšie. “Franz sa ťažšie sústredí dlhší čas,” hovorí jeho mladší brat Erwin (78).

“Franz” a “Erwin” – sú vo Völkl ski katalógu aj teraz – pod menami dvoch svetrov. Firma zo Straubingu je hrdá na svoju históriu, a zvlášť Franz, kutil a testér.

Keď sa Franz narodil v roku 1926,lyže sa vtedy vyrábali  z dreva. Parou s tvarovali a následne sušili. Svoj tvar si nejaký čas držali, ale potom sa vracali do pôvodného tvaru. Keď mal Franz 10 rokov jeho práca vo firme bola pri kotli kde donášal a odnášal lyže. Aby ho otec  ochránil od horúčavy tak mu dal klobúk a ochranný kabát. “Nebolo to príjemné,” spomína, “ale musel som to robiť “. Dielňa mala vtedy rozlohu len 90m2, takže robotníci sa s námahou už len otáčali. Franz Völkl chcel aby mal každý lyže.  Ak niekto nemal peniaze, tak mohol platiť aj vajciami: 20 vajec za pár lyží, takto to fungovalo v 50-tych rokoch.

Časom začal Franz lyže laminovať a nepotreboval už len čisté drevo. Túto techniku sa naučil v jednej fabrike v Stuttgarte kde kedysi vyrábali lyže pre nemeckú armádu.

Brat Erwin opisuje Franza ako rezervovaného: “Nebol chvastúň”. Franz sa staral len o lyže, bol skutočným kutilom. Aj v lete myslel len na to ako pôjde testovať lyže na ľadovec. Urobil 2-3 jazdy na lyžiach a hneď vedel čo je zle a čo treba upraviť. “Naše prázdniny boli vždy v lyžiarskych strediskách, blízko vlekov,” vysvetľuje manželka Irmgard Völkl. A Erwin Völkl dodáva: “Niekedy som si myslel, že mu na lyžiach záleží viac ako na manželke.”

volkl_90_franz

zľava: Franz Völkl, Franz Scherübl, Christoph Bronder, Gregor Furrer

Míľniky značky Völkl počas 9 dekád

1923 – Úsvit lyžovania

Völkl je pre Straubing to čo sneh pre zimu. Rodina sa v tomto mestečku v Dolnom Bavorsku usadila v roku 1875. Georg Völkl začínal s kolesami na konské povozy. Jeho syn Franz prešiel na výrobu lodí, sánok a – oficiálne od roku 1923 – lyže s vtedajším názvom “Vöstras”

1952 – Podnikateľ

Franz Völkl Jr. preberá kormidlo od dvojho otca v roku 1952. Šéf z tretej generácie radikálne modernizuje celú výrobu. O 40 rokov neskôr, vo veku 65 rokov, predáva Völkl firme Swiss group Gregor Furrer & Partner Holding AG.

1967- Zebra lyže

Odvážny krok: v roku 1967 Völkl, známy svojou spoľahlivosťou, konzervatívnym imidžom, prekvapuje svet s novým a revolučným dizajnom lyží: legendárnym zebra vzorom. Konkurencia sa vysmieva, verejnosť je napätá. Zebra lyže sa stávajú svetovým hitom.

1970 – Súťažné lyžovanie

V roku 1979 Völkl prvý krát vstupuje do pretekov v zjazdovom lyžovaní, a čoskoro sa stáva oživením v inováciach. Toto je začiatok bezkonkurenčného príbehu úspechu s víťazstvami vo Svetovom pohári, s titulmi z Majstrovstiev sveta a s olympijskými medailami. Najvýznamnejší Völkl pretekári sú Hanni Wenzel, Maria Walliser, Anita Wachter, Frank Wörndl, Katja Seizinger, Brigitte Örtli, Martina Ertl, Christa Kinshofer, Hilde Gerg, Sonja Nef, Alexandra Meissnitzer, Tanja Poutiainen a Nicole Hosp víťazka sezóny 2006/07.

1972 – Zebra raketa

Völkl vstupuje do tenisového biznisu v roku 1972 – a ostáva verný zebre. Úplne prvá Völkl tenisová raketa Zebra je revolúciou v športe: je prvou raketou na svete vyrobenou kompletne z plastu. Hráči si ju pochvaľujú pri hre a pre jej nezvyčajný dizajn.

1973 – Racetiger

Od zebry k tigrovi: začiatkom 70-tych rokov sa zrodila legenda: Völkl Renntiger. Najprv je “skákajúci Tiger” na všetkých kovových lyžiach. Völkl následne predstavuje uhlíkové vlákno – myšlienku na míle vzdialenú tej dobe – a nestráca čas, skúša jeho vlastnosti na zjazdovke. V roku 2005 Völkl oživuje legendu – s Völkl Racetiger.

1985 – P Series

P9. To je to čo urobilo 10 percentný nárast predaja Völkl v roku 1985. A je to meno víťazných lyží trojnásobnej majsterky sveta Marie Walliser. “P” znamená Professional Skinetik Powerline Völkl technology, čo značí lyže ako predĺženie ľudského tela. P lyže sú dokonale naladené na ľudskú biomechaniku. Približne o 20 rokov neskôr po P9, sa končí éra P série s modelom P60.

1994 – Carver

Völkl bol jedným z prvých výrobcov čo objavili carving trend, a doviedol tento trend do komerčného úspechu. V roku 1994 Völkl predstavuje na veľtrhu ISPO svoj výrazne kuželovitý model Snow Ranger. Dnes je Völkl držiteľom práv na označenie “Carver” v alpských krajinách Európy. Carver je najdôležitejšie zdokonalenie lyží v posledných dekádach – a Völkl to uskotočnil !

1997 – Snowboard

Franz Völkl navrhuje svoj prvý prototyp snowboardu začiatkom roku 1986. V roku 1993 firma stojí za vysokokvalitnými, technologicky inovatívnymi boardami pre také vysokorenomované značky ako Santa Cruz, Sims, Nitro a Rad Air. V roku 1997 Völkl konečne uvádza na trh svoje vlastné snowboardy. Boardy s ozančením Völkl sú aj dnes stále vyhľadávané ako vždy a zabezpečili rešpekt značke Völkl na snowboardovej scéne.

1997 – Nová fabrika

6. novembra 1997 sa začína stavať nová fabrika v Straubing-Sand a v roku 1999 sa Völkl presúva do ultramoderného zariadenia. Komplex v sebe zahŕňa aj R&D centrum (Research&Development, výskum a vývoj)  pre lyže, snowboard a tenis. Fabrika ostáva do dnešných dní jednou z najlepšie technologicky vybavených výrobní lyží na svete.

1999 – Völkl Tennis GmbH

Pri svojom ukončení aktívnej kariéry na Wimbledone, kupuje Boris Becker podiel v novej firme založenej v roku 1999: Völkl Tennis GmbH. Odvtedy sa zapojil do mnohých veľkých inovácií v tenisovom vybavení. V roku 2007 Völkl Tennis prezentuje novú značku Boris Becker Tennis.

199X – Freeski Revolúcia

S predstavením svojej V-Ski kolekcie, Völkl znova ukazuje svoj nos na nové trendy. A nie je to dlho predtým ako tieto nezvyčajné modely lyží stanovujú nové štandardy na scéne – a vzniká Völkl Freeski Team. Mladí nespútaní športovci od Völkl sa zaraďujú k najlepším v nových veľkolepých disciplínach ako Big Air Masters a X-games.

2000 – Športové oblečenie

S príchodom nového milénia rozširuje Völkl svoje portfólio o zimné oblečenie Völkl Performance Wear. Vysoká  kvalita, prvotriedne vypracovanie, hi-tech funkčné vlastnosti a moderný dizajn sú poznávacími znakmi Völkl Performance Wear.

2001 – Motion viazanie

Völkl a Marker spájajú svoje sily a vyvýjajú revolučný, plne integrovaný systém viazania: Motion. Viazanie je jednoducho nasunuté na dvoch koľajničkách, ktoré sú súčasťou lyže bez použitia skrutiek. Nič nenarúša alebo neobmedzuje ohyb lyže ale naopak vytvára perfektnú harmóniu medzi lyžou a viazaním.

2007 – Prepínač Power Switch

Začiatkom roku 2007 Völkl predstavuje ďaľší kvantový skok vo vývoji lyží: Power Switch Technology, mechanizmus, ktorý dovoľuje úplne zmeniť charakteristiku lyží jednoduchým manuálnmym prepínačom podľa aktuálnych snehových podmienok alebo podľa schopností lyžiara. Je to jedna z najväčších inovácií v lyžovaní od čias carvingu a základný kameň budúcnosti lyžovania.

Sme rodina: 60 rokov MARKER

V spojení s Völkl nemôžme nespomenúť aj priekopníka a synonymum lyžiarskych viazaní značku Marker, ktorá oslávila 60 rokov vlani. Cestu od priekopníka bezpečnostných viazaní až ku globálnemu lídrovi zachytáva dokument.

Text a foto: www.voelkl.com

[nggallery id=209]

1/1
Zavrieť reklamu