Lyžovačka v Heiligenblut pod najvyšším vrchom Rakúska Großglocknerom

V jednom z najkrajších miest Rakúska, v korutánskom Heiligenblut so známym kostolom Sv.Vincenta a s panorámou najvyššieho vrchu Rakúska Großglocknerom, nájdete toto známe lyžiarske stredisko.

V jednom z najkrajších miest Rakúska, v korutánskom Heiligenblut so známym kostolom Sv.Vincenta a s panorámou najvyššieho vrchu Rakúska Großglocknerom, nájdete toto známe lyžiarske stredisko.

Dostať sa sem na lyžovačku zo Slovenska resp. z Bratislavy autom je možné v zásade 2 cestami. Buď diaľnicou na Graz, Villach a pri Spittal an der Drau zísť z diaľnice, s celkovou dĺžkou asi 550 km. A pre fajnšmekrov je najkratšia cesta diaľnicou a rýchlocestou S6 na Semmering a Judenburg s celkovou dĺžkou asi 480 km, ale s väčším podielom mimodiaľničných úsekov. Existuje ešte aj tretia varianta diaľnicou na Salzburg a následne cez horský priesmyk pod Großglocknerom s celkovou dĺžkou asi 500 km, ale ten je v zime zatvorený.

Heiligenblut – Svätá krv

Mestečko Heiligenblut (Svätá Krv) leží v národnom parku Vysoké Taury (Hohe-Tauern-Grossßglockner). Určite ste ho už videli na nejakej pohľadnici alebo v cestovnom katalógu – áno je to presne ten obrázok s gotickým kostolom sv.Vinceta v pozadí s Großglocknerom. Príbeh o vzniku názvu mesta a kostola sa viaže s dánskym princom menom Briccius a jeho cestou do Konštantínopola pred vyše 1000 rokmi.

Na pôvodnej 1-sedačke každý desiaty pasažier zamrzol …

Heiligenblut je obklopený kopcami z každej strany a prechádza cez neho aj známa, najvyššie položená cesta Rakúska, Großglockner Hochalpen Straße. Priamo v meste Heiligenblut v nadmorskej výške 1301 m je údolná stanica kabínky, ktorá vás vyvezie s medzistanicou až na druhý najvyšší bod strediska Shareck v nadmorskej výške 2604 m približne za 25 minút. Pôvodne tu stála 1-sedačka a vzhľadom na svoju pomalú rýchlosť sa traduje, že každý desiaty pasažier na nej zamrzol kým sa vyviezol hore. Celkovo teda 55 km svahov prevažne červenej a modrej kategorizácie obtiažnosti obsluhujú 4 kabínky, jedna 4-sedačka, 6 vlekov a 1 začiatočnícky vlek.

Kabínkou v tuneli za 9 minút

Unikátom strediska je tunelová kabínka, kde je zavesených niekoľko samostatných kabínok tesne za sebou na lane a prechádzajú tunelom spájajúcim prestupnú stanicu kabínky Rossbach a údolnú stanicu sedačky Fleissbahn. Cesta trvá asi 9 minút a pre ľudí, ktorí nemajú radi stiesnené priestory to môže byť aj nepríjemný zážitok, pretože tunel je minimálne široký akurát na kabínky a pripomína banskú štôlňu. Hneď pri výstupe z tunela môžete nasadnúť na sedačku Fleissbahn a nadväzujúcim vlekom sa vyviezť až na najvyšší bod strediska Hochfleiss v nadmorskej výške 2902 m. V stredisku je k dispozícii asi 10 reštaurácii a štýlových chát kde sa môžete občerstviť a najesť. Deti do 10 rokov lyžujú len za 2 eurá na deň a pre najmenších je k dispozícii detská zóna Snowland, kde sa naučia lyžovať a môžu sa stretnúť aj s maskotom Snowy.

Tu si môžete pozrieť video ako vyzerá cesta kabínkou v tuneli

15 km² freeride zón a freeride checkpoint

Na medzistanici kabínky Rossbach nájdete Freeride checkpoint http://www.gross-glockner.at/en/winter/freeriding/freeride-sectors, kde máte k dispozícii aktuálne informácie o freeride zónach v stredisku. Displeje vám ukážu aktuálne informácie o lavínovej situácii, uzavreté a otvorené trasy, alebo si tu môžete skontrolovať váš lavínový prístroj v LVS checkpointe. Samozrejmosťou tu sú aj informácie o aktuálnom lokálnom počasí, teplote a snehovej pokrývke nevyhnutné pre každého freeridera. Freeride checkpoint vám poskytne komplexné informácie o všetkých freeride zónach strediska.

Noc hviezd vo výške 2600 m

Od tejto sezóny prevádzkovateľ strediska ponúka pre návštevníkov večerný program Noc hviezd. Za 29 eur vás večer vyvezú kabínkou až na vrchol Shareck 2604 m. Tu si pozriete asi 20 minútovú prezentáciu o astronómii. Ak sú vhodné podmienky tak vám poukazujú a porozprávajú aj o hviezdach na oblohe. V prípade nevhodných podmienok je k dispozícii model hviezdnej oblohy v interiéri. Následne vám požičajú čelovku s palicami a nasleduje asi 15 minútový peší výstup od kabínky až na najvyšší bod Sharecku s veľkým krížom ako pamätníkom na ľudí, ktorí tu tragicky zahynuli či už pri stavbe lanovky, boli zasiahnutí bleskom, zamrzli, alebo boli zasiahnutí helikoptérou.


Heligenblut je súčasťou okolitej prírody a dôkazom toho sú aj srnky, ktoré si občas odbehnú až k hotelu v centre

Hotel v centre hneď pri kabínke

Pokiaľ nechcete do strediska dochádzať autom alebo skibusom tak asi najvhodnejším miestom na ubytovanie je Hotel Glocknerhof**** v Heiligenblut asi 100m od nástupnej stanice kabínky. Hotel je hneď vedľa kostola a máte odtiaľto nielen na skok ku kabínke, ale aj do centra Heiligenblut.

Príjemný penzión Schlosswirt

Máme pre vás ešte jeden zaujímavý tip – príjemný penzión Schlosswirt v Großkirchheim asi 9km od Heiligenblut. Odskočiť si sem môžete buď na večeru alebo sa tu môžete aj ubytovať a lyžovať v Heiligenblut-Großglockner, skibus stojí priamo pred penziónom. Majiteľom je Francúz Christian z oblasti Alsaska a Slovenka Erika. V penzióne absolvovali už svoju prvú letnú sezónu a teraz prebieha ich prvá zimná sezóna. Penzión je zariadený v historickom štýle pričom v každej izbe je iný nábytok, ktorý majitelia starostlivo vyberajú. V pivničných priestoroch hotela je k dispozícii štýlovo zariadená sauna. Navyše majiteľ je aj zberateľom historických vozidiel takže v lete kedy sa koná veľa automobilových akcií na priesmyku cez Grossglockner, môžete pred penziónom vidieť parkovať historické vozidlá.

Krátke video o stredisku Heiligenblut-Großglockner

Viac info o stredisku nájdete tu: www.gross-glockner.at

Foto: Autor, Grossglockner Bergbahnen Touristik GmbH

[nggallery id=211]

1/1
Zavrieť reklamu