Lyžovačka v stredisku Wagrain, s obrou novinkou vo vzduchu

V prvom januárovom týždni roku 2014 sme navštívili lyžiarske stredisko Wagrain, jedno z najvyhľadávanejších stredísk lyžiarskej oblasti Ski Amadé v Rakúsku.

V prvom januárovom týždni roku 2014 sme navštívili lyžiarske stredisko Wagrain, jedno z najvyhľadávanejších stredísk lyžiarskej oblasti Ski Amadé v Rakúsku.

Napriek tomu, že tohtoročná zima je aj v tejto časti Rakúska pomerne teplá a skúpa na snehové zrážky, Wagrain tento problém akoby zázrakom obišiel. V stredisku boli, na rozdiel od niektorých okolitách stredísk, otvorené všetky zjazdovky a vleky a súčasne sme si pri 10-stupňových teplotách nad nulou a slnečnom počasí mohli už v januári naplno vychutnať nádherný pocit jarnej lyžovačky.

Wagrain je od Bratislavy vzdialený cca 400 km, diaľnicou S6 popri Semmeringu. Cesta zaberie 4 hodiny, posledných 90 km pôjdete mimo diaľnice, okolo známeho strediska Schladming. Ak sa vyberiete severnou diaľnicou A1 cez Linz a Salzburg, je cesta síce o 60 km dlhšia, ale časovo vychádza rovnako.
Stredisko Wagrain ponúka lyžiarom až 120 km pravidelne upravovaných zjazdoviek všetkých obtiažností. Je priamo prepojené s lyžiarskym strediskom Flachau (ktoré je zároveň miestom konania Svetového pohára v alpskom lyžovaní) a Sankt Johann/Alpendorf, takže bez vyzutia lyží máte možnosť prelyžovať desiatky kilometrov kvalitne upravených zjazdoviek. Navyše, ak máte zakúpený viacdňový skipass, platí vám v celej lyžiarskej oblasti Ski Amadé, s celkovou dĺžkou 760 km zjazdoviek.

Nová kabínka G-LINK vo výške 232 metrov nad zemou

S otvorením tohtoročnej sezóny sa stredisko blyslo unikátnou novinkou – obrovskou kabínkou, s kapacitou 130 ľudí. Spája dva protiľahlé kopce, Griessenkareck a Grafenberg. Donedávna bol presun medzi týmito kopcami strediska možný iba skibusom resp. autom, od údolnej stanice jedného kopca k druhému, čím ste stratili desiatky drahocenných minút. Od decembra 2013 je však možnosť za pár minút prepraviť sa ponad údolie kabínkou a začať lyžovať. Navyše, obe nástupné stanice G-LINK-u sú postavené v strednej časti oboch kopcov, preto po vystúpení z kabínky ste v oboch prípadoch už priamo na svahu. Jedna cesta kabínkou trvá pár 6-7 minút. Počas jazdy môžete mať zmiešané pocity, predsa len, na štandardnej sedačke alebo kabínke ste vo výške pár metrov nad zemou, avšak G-LINK je v najvyššom bode nad údolím vo výške 232 metrov nad zemou. Pod sebou vidíte miniatúrne autá a domčeky v údolí, vedúcom do ďalšej lyžiarskej dedinky, Kleinarl. Za hodinu prepravia dve obrovské kabínky až 1300 lyžiarov. A pre fajnšmekrov – technické detail stavby si môžete pozrieť na www.g-link.at.

Z dôvodu až 2 km dlhého voľne visiaceho lana bez podperných stožiarov a takmer bez prevýšenia, je potrebný systém s pomocným aj ťažným lanom. Kabína previsom lán padá až 150m vzhľadom na štartovaciu pozíciu pričom podporné stožiare na každom konci lanovky sú vysoké 35m. Prevádzkovateľ tvrdí, že v prípade havárie G-Link nie je potrebný žiadny záchranársky evakuačný plán, nakoľko ich evakuačný plán garantuje po prvýkrát v Rakúsku, že obe kabíny je kedykoľvek možné pritiahnuť naspäť do východzej stanice. Navyše celý systém je konštruovaný so snahou o maximálne nezávislú a zálohovanú funkčnosť jednotlivých častí.

S deťmi vo Wagrainiho detskom svete

V stredisku Wagrain nájdete tiež ďalšiu špecialitu, ktorú ocenia najmä rodiny s deťmi. Na medzistanici lanovky ,,Rote 8-er” (červená osmička) sa nachádza ,,Wagrainiho detský svet”. V ňom je lyžiarsky pás a dva lanové detské vleky, na ktorých sa môžu deti zaúčať do tajov lyžovania. Nájdete tam i ,,Snowtubing”, teda spúšťanie sa na gumenom kolese po upravenej dráhe. A aby toho nebolo málo, uprostred detského sveta je malý domček, kde sa vaše ratolesti môžu v prestávke medzi lyžovaním na chvíľu zohriať a pohrať sa s hračkami, alebo si len tak oddýchnuť. Príjmeným prekvapením je fakt, že tento benefit je bezplatný a neskutočne pomáha pri zosúladení spoločného lyžovania rodičov a ich detí, kedy domček funguje ako logistické centrum rodičov. Maskotom detského sveta je svišť s menom Wagraini. Tento maskot sa často objaví medzi deťmi, zalyžuje si s nimi, alebo si s nimi každý štvrtok na ohnisku priamo na zjazdovke ugriluje páročky. Strategicky je to určite dobrý marketingový ťah strediska, keďže pomáha rodičom malých detí, ktorí si tak môžu pre seba ,,ukradnúť” viac času na lyžovanie, ako aj deťom, ktorým tieto aktivity spríjemnia chvíle strávené na zimnej dovolenke.

Vyrástla tu aj legendárna zjazdárka Annemarie Moser-Pröll

Na farme svojich rodičov v neďalekom Kleinarl vyrástla legendárna rakúska zjazdárka Annemarie Moser-Pröll. Vo svojich 12 rokoch vyhrala oblastné preteky a stala sa členkou lyžiarskeho tímu. V 17 rokoch získala svoje prvé víťazstvo vo Svetovom pohári a nasledujúcich 12 rokov prepisovala lyžiarsku históriu. Aj napriek tomu nezabudla na rodný Kleinarl a zjazdovky v oblasti Wagrain-Kleinarl.

„Vyrastala som v Kleinarl, v kraji prírody a lyžovania a tu som sa aj prvýkrát dotkla kopcov a ani mi len nenapadlo, že neskôr budem 5-násobná majsterka sveta, 6-násobná víťazka Svetového pohára a olympijská víťazka. Bolo to práve tu kde som čerpala silu pre svojich 62 víťazstiev v pretekoch svetového pohára – doteraz viac ako ktorákoľvek iná zjazdárka“ hodnotí Annemarie. (pozn. z aktívnych pretekárok ju môže reálne predstihnúť Lindsey Vonn z USA, ktorá ma aktuálne 59 víťazstiev). Fakt, že počas svojej kariéry nikdy nebola vážne zranená, je určite aj zásluha jej výnimočnej fyzickej kondície, ktorú upevňovala aj skialpinistickými výstupmi na Tappenkarsee alebo na Ennskraxn.

Stredisko Wagrain-Kleinarl je ocenené 5* od www.alpensicht.com a 4* od www.skigebiete-test.de

Viac info na: www.wagrain-kleinarl.at

Foto: autor a Wagrain-Kleinarl Tourismus

[nggallery id=210]

1/1
Zavrieť reklamu