Zasnežovanie aj v lete – All Weather Snowmaking

Na lyžovačku treba sneh. Ten musí napadať buď prírodný alebo ak je dostatočne chladno tak sa dá vyrobiť technický sneh. Ale čo ak nie je ani prírodný sneh a nie je ani dostatočne chladno na výrobu technického snehu ? Odpoveď majú firmy ponúkajúce stroje na výrobu snehu za každého počasia.

Na lyžovačku treba sneh. Ten musí napadať buď prírodný alebo ak je dostatočne chladno tak sa dá vyrobiť technický sneh. Ale čo ak nie je ani prírodný sneh a nie je ani dostatočne chladno na výrobu technického snehu ? Odpoveď majú firmy ponúkajúce stroje na výrobu snehu za každého počasia.

Jednou z nich je aj izraelská firma IDE Technologies Ltd., priekopník a svetový líder v oblasti vodných technológií. Svoje dlhoročné inžinierske know-how zužitkovala v unikátnom systéme zasnežovania za každého počasia – All Weather Snowmaking, založenom na technológii vlastného vákuového stroja na výrobu ľadu Vacuum Ice Maker (VIM). Podporený 45 ročnými skúsenosťami a vyše 400 inštaláciami po celom svete v oblasti vodných technológií je VIM dôveryhodnou aplikáciou pre svojich klientov. Napriek zníženým snehovým zrážkam a teplejšiemu počasiu , IDE All Weather Snowmaker zaručuje výrobu snehu v každom počasí efektívne a ekologicky. Firma IDE vyvýja a inštaluje tepelné čerpadlá a úspešne chladí v Južnej Afrike aj najhlbšiu zlatú baňu. Pomocou Thermal Energy Storage (TES) akumulujú a uchovávajú VIM systémy termálnu energiu nad povrchom zeme na chladenie veľkých priemyselných a komerčných prevádzok. Na opačnej strane teplotného spektra zasa VIM zužitkuje vodu na čisté a lacné diaľkové kúrenie miest.

Ruský inžinier si chcel zalyžovať

Myšlienka zrodu izraelského systému zasnežovania za každého počasia je spojená s jedným ruským inžinierom. Nápad vznikol vlastne úplnou náhodou. Koncom roku 2005, potom čo firma IDE inštalovala chladiace zariadenie pre zlatú baňu v Južnej Afrike, si jeden ruský inžinier všimol, že kvalita produkovaného ľadu sa veľmi podobá snehu. “Budem na tom lyžovať” vyhlásil “zožeňte mi nejaké lyže!” Nakoniec našli požičovňu lyží v Johannesburgu. Ruský inžinier si teda overil svoj predpoklad na kope tohto technického snehu a potvrdil jeho výbornú kvalitu. Jeho izraelskí kolegovia, z ktorých väčšina nikdy nelyžovala pozerali naňho v nemom úžase. Na jeho naliehanie nakoniec izraelci pozvali do Južnej Afriky aj olympijského trénera z Fínska, aby to sám preveril a potvrdil kvalitu snehu. A výsledkom tohto príbehu je All Weather Snowmaker.

Pitztal aj Zermatt

V známych lyžiarskych oblastiach Pitztal v Rakúsku a Zermatt pod Matterhornom vo Švajčiarsku zaručujú od roku 2009 práve stroje IDE All Weather Snowmaking skorý štart sezóny bez ohľadu na počasie a pomáhajú týmto známym lyžiarskym regiónom poskytnúť veľmi skoro výborné podmienky na lyžovanie. Systémy VIM sú inštalované napr. aj pre akumuláciu termálnej energie TES v Japonsku v motorárni firmy Nissan. Menší stroj produkuje 860 m3 snehu za deň a väčší až 1 720 m3 snehu za deň.

Ďaľšie firmy, ktoré poskytujú stroje na zasnežovanie za každého počasia – All Weather Snowmaking – sú napr. KTI z Nemecka, Snowtech z Kórei, IceGen z Kanady a SnowTek z Fínska.

Zdroj: IDE, Pitztaler Gletscherbahn, Zermatt Tourismus

1/1
Zavrieť reklamu