9 zaujímavých faktov o snehu

13. januára 2023

Myslíte si, že o snehu viete všetko ? Je biely, studený… Mnohí z nás si už bez snehu ani nevieme predstaviť zimu. Poznáte deväť zaujímavých faktov o snehu?

V podstate sme „užívatelia snehu“. Utrácame veľa peňazí, aby sme ho získali, cestujeme kvôli nemu ďaleko a doprajeme si ho. A keďže všetko toto pre sneh robíme, mali by sme o ňom vedieť ešte viac.

1. Najväčšia snehová vločka na svete

Najväčšia zaznamenaná snehová vločka na svete mala priemer 38,1 cm (15“) a hrúbku 20,3 cm (8“). Guinessova kniha rekordov uvádza, že túto gigantickú snehovú vločku našli vo Fort Keogh v Montane 28. januára 1887.

9 faktov o snehu
Toto nie je snehová vločka, … pretože má viac ako 6 strán.

2. Sneh nie je biely

Sneh je v skutočnosti priehľadný a bezfarebný. Komplexná štruktúra snehových kryštáľov má za následok nespočetné malé plôšky, od ktorých sa viditeľné svetlo účinne odráža. To málo absorbovaného slnečného svetla sa absorbuje rovnomerne cez vlnové dĺžky viditeľného svetla a to dáva snehu je biely vzhľad.

Detail snehovej vločky. Je priehľadná … ako má byť.

3. 193 cm (76”) za 24 hodín

Najviac zazamenaného napadaného snehu za 24 hodín v USA bolo v roku 1921 v Silver Lake, Colorado. Napadalo 193 cm snehu.

Druhým v poradí je 160 cm (63“) v Georgetown, Colorado 4.decembra 1913.

Silver Lake, Colorado

4. Svetový rekord v snežení

Lyžiarske stredisko Mt. Baker v štáte Washington drží svetový rekord v snežení s 28 m (1140“) napadaného snehu v sezóne 1998/1999. Stredisko Mt. Baker leží len v blízkosti 3277 m vysokého Mount Baker.

Predstavte si koľko v tú zimu nasnežilo na vrchu Mount Baker…

Lyžiarske stredisko Mt. Baker a vrch Mt. Baker.

5. Sladká voda na zemi je zmrznutá

80 % všetkej sladkej vody Zeme je zmrznutej na ľad alebo sneh. Spolu to je asi 12 % zemského povrchu.

Zem mávala viac ľadu ako má teraz.

6. Čo je snehová búrka (blizzard)?

Snehová búrka nastáva, keď nevidíte na približne 400 m (1/4 míle). Vietor má silu od 60 km/h (35 míľ/h) a viac. Búrka musí trvať minimálne tri hodiny na to, aby mohla byť klasifikovaná ako snehová búrka. Ak ktorákoľvek z týchto podmienok nie je splnená, ide len o snehovú fujavicu.

Viditeľnosť v snehovej búrke.

7. 105 snehových fujavíc za rok v USA

Spojené štáty mávajú priemerne 105 búrok so snehom v priebehu roka. Typická búrka trvá 2-5 dní a sneh padá vo viacerých štátoch USA.

Snehová búrka v januári 1922 vo Washington D.C.

8. Inuiti majú 100 výrazov pre sneh

Toto nie je pravda, je to mýtus.

V skutočnosti sa v jazyku Inuitov vyskytuje približne rovnaké množstvo výrazov pre sneh ako v angličtine, ale štruktúra ich jazyka dovoľuje viac možností ako jednotlivé výrazy pospájať do jedného slova.

Inuitská rodina.

9. Všetky snehové vločky majú šesť strán.

Dôvod je technický a zaujímavý. Molekula vody sa skladá z 1 atómu kyslíka a 2 atómov vodíka. Vodík je nabitý viac kladne a stred “V“ zasa viac záporne. Keď sa priblíži ďalšia molekula vody, tak sily pôsobiace medzi záporne nabitými atómami a kladne nabitými atómami dvoch molekúl spôsobia, že sa spoja do špeicifického trojrozmerného tvaru so 6 stranami.

Každá molekula vody, ktorá sa pripojí k snehovej vločke nadobudne tento vzor a vidíme už len 6 stranový tvar.

Molekula vody a “V-tvar“.

Zdroj: snowbrains

1/1
Zavrieť reklamu