Mikaela Shiffrin sa stala najmladšou olympijskou víťazkou slalomu

21. februára 2014

Mikaela Shiffrin získala zlatú olympijskú medailu ako najmladšia v histórii pred Marlies Shield, ktorá sa mohla stať najstaršou olympijskou víťazkou.

Mikaela Shiffrin získala zlatú olympijskú medailu ako najmladšia v histórii pred Marlies Shield, ktorá sa mohla stať najstaršou olympijskou víťazkou.

1. kolo podľa očakávania vyhrala Mikaela Shiffrin

1.kolo olympijského slalomu žien sa jazdilo v plusových teplotách čo malo negatívny vplyv na neskoršie štartujúce pretekárky. Aktuálne druhá pretekárka slalomu Svetového pohára Švédka Frida Hansdotter prišla do cieľa so stratou takmer 2s. Maria Höfl-Riesch po 1. kole bola na 2. pozícii a Tina Maze na 3. pozícii. Mikaela Shiffrin si podľa očakávania svojou výbornou jazdou vytvorila na prvej pozícii veľký náskok 0.49s, ktorý už nikto neprekonal. Strieborná z Vancouveru 2010 a bronzová z Turína 2006 Rakúšanka Marlies Schield v 1.kole strácala na 6. pozícii 1.34s. Bronzová z Vancouveru 2010 Šárka Záhrobská (teraz už Strachová) na 14.mieste.

Marlies Shield získala medailu ako prvá žena v zjazdovom lyžovaní na 3 olympiádach v rade

2. kolo slalomu sa jazdilo už za umelého osvetlenia a po zranení Lindsey Vonn niesla v slalome na pleciach Mikaela Shiffrin veľký tlak, ale aj napriek chybe v 2. kole, kde zajazdila až 6. čas, dokázala svoj náskok z 1.kola udržať. Naproti tomu Marlies Shield, ktorá bola šiesta v 1. kole, zajazdila najlepší čas 2. kola. K bronzu z Turína 2006 a k striebru z Vancouver 2010 mohla pridať zlato, ale aj so striebrom sa stala prvou ženou v histórii čo získala medailu v jednej disciplíne na 3 olympiádach v rade.

Druhou najlepšou jazdou 2. kola si vybojovala bronz takisto Rakúšanka, Kathrin Zettel. Podobne to bolo aj na olympiáde v Turíne 2006 keď striebro aj bronz získali 2 Rakúšanky – Nicole Hosp a Marlies Schield. Kathrin Zettel ziskom bronzu konečne prelomila smolu štvrtých miest po superkombinácii vo Vancouveri 2010 a kombinácii v Turíne 2006 a po nepódiových umiestneniach vo Svetovom pohári. Navyše sa musela vysporiadať so smrťou svojej starej mamy počas olympiády.

Najkomplexnejší výkon Tiny Maze

Obhajkyňa zlata z Vancouveru 2010 Maria Höfl-Riesch a druhá z 1.kola, skončila tesne za medailovými pozíciami kvôli nevydarenému 2. kolu kde zajazdila až 9. čas. Jej zlato v superkombinácii a striebro v super-G sú jej poslednými medailami a teraz už nastáva obdobie Mikaely Shiffrin …

Podobne sa o medailu pripravila aj tretia z 1. kola Tina Maze keď v 2. kole zajazdila až 14. čas čo stačilo na celkové 8. miesto. Každopádne po 2 zlatých medailách (v zjazde a obrovskom slalome), 4. a 5. mieste, a takisto umiestnením v slalome v Top10 je jej výkon najkomplexnejším v zjazdovom lyžovaní žien na olympiáde.

Rovesníčka Mikaely Shiffrin, naša reprezentantka Petra Vlhová, pri svojej olympijskej premiére v 1. kole prišla do cieľa so stratou takmer 4s na 18. pozícii a celkovo obsadila 19. miesto. Ďalšia naša pretekárka Jana Gantnerová nedokončila už 1.kolo.

Mikaela Shiffrin je ako 18-ročná najmladšia zlatá olympijská medailistka, ale Rakúšanka Traudl Hecher je najmladšia olympijská medailistka zjazdového lyžovania keď na olympiáde v Squaw Valley 1960 získala bronz ako 16-ročná.

Výsledky slalomu žien na olympiáde v Soči

1/1
Zavrieť reklamu