Prekvapenia aj sklamania v Super-G žien aj mužov v Soči

16. februára 2014

Cez víkend absolvovali olympijské Super-G v Soči najprv ženy a potom muži. Obidve súťaže boli náročné a plné prekvapení aj sklamaní. Medzi ženami triumfovala Rakúšanka Anna Fenninger a medzi mužmi Nór Kjetil Jansrud.

Cez víkend absolvovali olympijské Super-G v Soči najprv ženy a potom muži. Obidve súťaže boli náročné a plné prekvapení aj sklamaní. Medzi ženami triumfovala Rakúšanka Anna Fenninger a medzi mužmi Nór Kjetil Jansrud.

V super-G žien vypadla polovica favoritiek

O náročnosti trate svedčí aj 8 pretekárok z prvej 15-ky, ktoré nedokončili preteky a celkovo 12 pretekárok z prvej 30-ky. Pred cieľom dokonca spadla aj spolu-olympijská víťazka zjazdu Švajčiarka Dominique Gisin. Naopak Rakúšanka Anna Fenninger, ktorá zasa vypadla v zjazde, nakoniec práve výborným záverom pretekov dosiahla najrýchlejší čas v Super-G a získala svoju prvú olympijskú medailu. Jej doterajšie najlepšie olympijské umiestnenei bolo 16. miesto v Super-G vo Vancouveri 2010. A najväčší úspech bolo zlato zo uperkombinácie na MS v Garmisch-Partenkirchene 2011. Dostala sa do formy zo ačiatku sezóny, keď v prvých 3 pretekoch Super-G Svetového pohára stála na pódiu.


Rakúsky tréner postavil víťaznú trať pre svoje zverenkyne

Ohroziť v olympijskom Super-G ju mohla jedine 3-násobná zlatá olympijská medailistka Nemka Maria Höfl-Riesch, ktorá mala najlepší posledný medzičas, ale pre chybu pri záverečnom skoku skončila až druhá. Je to jej celkov 10. medaila z OH a MS, ale prvé striebro. Po zlate aj bronz získali Rakúšania vďaka Niki Hosp. Pod 2 rakúske medaily sa zrejme podpísal aj fakt, že trať staval rakúsky reprezentačný tréner, ktorý poskytol aj dôležité pokyny svojim zverenkyniam a len jediná Rakúšanka vypadla.

Topfavoritky skončili tesne za medailami. Proti trati protestovala aj Švajčiarka Lara Gut, ktorá zaostala tesne za bronzom so stratou len 0.07s .Spolu-olympijská víťazka zjazdu Slovinka Tina Mazeová skončila 5. len o ďaľšie 0.03s. Tina Weirather zasa nemohla pre zranenie štartovať ani v Super-G.

Naša reprezentantka Barbara Kantorová pri svojom olympijskom debute dokázala zvládnuť náročnú trať s výpadkami favoritiek, a obsadila 22. miesto so stratou 3.39s zatiaľčo Kristína Saalová vypadla.

Výsledky Super-G žien v Soči 2014

Super-G mužov

V mužskom Super-G to neboli výpadky také veľké ako u žien, ale z prvej 30-ky vypadli na začiatku Rus Glebov, ale aj favoriti ako Didier Defago (SUI), úvod nezvládol Talian Christof Innerhofer a zošmykol sa z trate, olympijský víťaz zjazdu Rakúšan Matthias Mayer mal výborné medzičasy ale záver nezvládol a tiež vypadol, takisto v závere vypadol aj ďaľší favorit Kanaďan Erik Guay. Chybu v úvode urobil aj Švajčiar Carlo Janka čím nakoniec skončil až na 22.mieste.

Zlato pre chybu v závere stratil Američan Weibrecht

Obhajca zlata z Vancouveru 2010 a topfavorit Aksel Lund Svindal zajazdil až 7. čas. Ďalší topfavorit a strieborný z Vancouveru 2010 Bode Miller si viac ako mal podišiel záverečnú bránku a zo svojho náskoku tým stratil aj keď bol priebežne ne prvom mieste.

Bronzový medailista zo zjadu Nór Kjetil Jansrud svojou výbornou jazdou predstihol Millera a zabezpečil si aj konečné víťazstvo. Aj na tejto olympiáde sa čakali nórske medailové úspechy ale od iného Nóra … Jansrudovi to v Soči ide.

Po jazde šumperského rodáka Kanaďana Jan Hudeca, ktorý na stotinu vyrovnal čas dovtedy druhého Bode Millera, prišli definitívne o medailové pozície Rakúšania. Hudec ako prvý Kanaďan získal olympijskú  medailu v inej disciplíne ako zjazd a zároveň medailu pre Kanadu po 20 rokoch kedy v Lillehammeri 1994 získal takisto bronz Ed Podivinsky v zjazde.

Kjetil Jansrud už pomaly oslavoval zlato keď na trať vyrazil Američan Andrew Weibrecht, bronzový z Vancouveru 2010, a vynikajúcimi medzičasmi privádzal do rozpakov aj Jansruda. Nakoniec v závere po rovnakej chybe ako Miller stratil svoj náskok a stačilo to na konečné druhé miesto so stratou 0.30s.

Nórska olympijská dominancia v Super-G a najstarší olympijský medailista

Nóri dominujú bez prerušenia v olympijskom Super-G už od Salt LakeCity 2002.  Jansrud si skompletizoval olympijskú medailovú zbierku spolu so striebrom v obrovskom slalome vo Vancouveri 2010 a aktuálnym bronzom v zjazde. Miller a Weibrecht si zasa vymenili medailové pozície z Vancouveru 2010.

Účastník 5 olympijských hier a 6-násobný olympijský medailista Bode Miller sa v 36 rokoch ziskom tejto medaily stal aj najstarším olympijským medailistom alpských disciplín

Náš Adam Žampa skončil na 28.mieste so stratou 2.81s, jeho brat Andreas Žampa 36. so stratou 4.28s,, Matej Falát 42. a Martin Bendík 43.

Po dvoch zlatých olympijských medailách udelených v ženskom zjazde teda aj v mužskom super-G boli 2 rovnaké medaili a to broznové. Naposledy sa to stalo na olympiáde v Nagane 1998 keď udelili 2 strieborné medaily.

Výsledky Super-G mužov v Soči 2014

1/1
Zavrieť reklamu