Prvýkrát v histórii 2 olympijské víťazky v zjazde

12. februára 2014

História nepamätá 2 zlaté olympijské medaily v zjazdovom lyžovaní. Olympijské zlato v zjazde žien na ZOH v Soči 2014 rovnakým časom 1:41:57 získali Tina Maze (SLO) a Dominique Gisin (SUI).

História nepamätá 2 zlaté olympijské medaily v zjazdovom lyžovaní. Olympijské zlato v zjazde žien na ZOH v Soči 2014 rovnakým časom 1:41:57 získali Tina Maze (SLO) a Dominique Gisin (SUI).

Tina Maze po najlepších medzičasoch nakoniec na stotinu sekundy vyrovnala čas dovtedy vedúcej švajčiarky Dominique Gisin a získala svoje prvú zlatú olympijskú medailu a takisto prvú aj pre Slovinsko. Po striebre na minulej olympiáde vo Vancouveri 2010 v super-G aj v obrovskom slalome sa teda konečne dočkala aj olympijského zlata aj keď rozdeleného. Ale z radosti dvoch zlatých olympijských medailistiek to vyzeralo presne podľa tvrdenia, že podelená bolesť je polovičná a podelená radosť dvojnásobná … Slovinsko má v zbierke aj bronzové olympijské medaily z Lillehammeru 1994 – v kombinácii Alenka Dovžan a v slalome Katja Koren.
Švajčiarsko získalo zlatú olympijskú medailu v zjazde žien po 30 rokoch. A vďaka Dominique Gisin získali zas francúzske lyže Dynastar prvé víťazstvo od sezóny 2011/2012.

Bronzovú medailu nakoniec získala Lara Gut (SUI), ktorá ešte tŕpla pri jazde nórky Lotte Smiseth Sejersted, ktorá mala najlepšie úvodné medzičasy, ale nakoniec skončila 6. Súčasná líderka zjazdu Svetového pohára Maria Hoefl-Rieschová sa pred pretekmi sťažovala, že trať je príliš pomalá a už to nie je potom zjazd. Nakoniec skončila až na 13. pozícii.

Ďalšia zjazdárska špecialistka Tina Weirather, aktuálne druhá v priebežnom poradí zjazdu Svetového pohára, neštartovala kvôli zraneniu. Ako písala na facebooku dúfa v zázrak, že bude môcť štartovať aspoň v super-G.

V úvode nepríjemne spadla Marie Archand-Arvier (FRA). Víťazka zjazdu v superkombinácii Julia Mancuso (USA) skončila na 8. pozícii. Obhajkyňa zlata z poslednej olympiády vo Vancouveri, Lindsey Vonn (USA), sa zas v týchto dňoch opiera o barly… Historický úspech dosiahlo maďarské lyžovanie 7.miestom Edit Miklos.

Naša zjazdárka Kristína Saalová skončila na 31. pozícii so stratou 4.41s. Doteraz jediná naša olympijská medaila je bronz v zjazde zo Sarajeva 1984, ktorú získala Oľga Charvátová ešte vo farbách Československa.

V zlatých olympijských medailách sa Švajčiarsko dotiahlo na Rakúsko a Nemecko

Jediný krát kedy boli v olympijskej histórii udelené 2 rovnaké medaily je mužský zjazd na olympiáde v St.Moritzi 1948 s 2 bronzovými medailami, obe pre Švajčiarsko. V histórii olympijského zjazdu žien majú 3 krajiny najviac víťazstiev – Švajčiarsko (5), ktoré sa práve dotiahlo na Rakúsko (5) a Nemecko (5), po 1 víťazstve majú zhodne Kanada, Francúzsko, USA a Slovinsko.

Kompletné výsledky zjazdu žien v Soči 2014

1/1
Zavrieť reklamu