MSJ v Jasnej 2014 sa skončili

Majstrovstvá sveta Juniorov v jasnej 2014 sa dnes skončili. Môžete si pozrieť stručnú rekapituláciu druhej časti MSJ.

Majstrovstvá sveta Juniorov v jasnej 2014 sa dnes skončili. Môžete si pozrieť stručnú rekapituláciu druhej časti MSJ.

1.časť MSJ je zrekapitulovaná tu

6.deň pondelok 3.3. – Švajčiarka Caroline Suter víťazkou Super-G a najlepšia v kombinácii Rakúšanka Kappaurer

Po peknej nedeli sa štart Super-G musel opäť presúvať nižšie kvôli hmle. Trať s 35 bránkami stavala švajčiarska trénerka Ulise Delea a jej zverenkyňa Caroline Suter to zužitkovala na svoje víťazstvo. Druhé a tretie miesto obsadili Rakúšanky Stephanie Venier a Rosina Shneeberger. Naše reprezentantky sa v Super-G umiestnili v poradí: Eva Trajčíková (68) so stratou 5,31 sekundy, Daniela Kamenická (70), Simona Sobeková (75) a Katarína Miklošová (76). Naša najlepšie umiestnená Eva Trajčíková zhodnotila Super-G ako veľmi rýchly a nebyť pokazeného skoku mohla sa umiestniť lepšie. Ďaľšie pretekárky neboli spokojné so svojou jazdou: Daniela Kamenická po chybách v skokoch, Katarína Miklošová sebakriticky zhodnotila, že jej jazda nevyšla a Simona Sobeková takisto s chybami na skokoch.

Výsledky Super-G žien

Slalom, ktorý bol druhou časťou superkombinácie, staval slovenský tréner Juraj Gantner. Na medaily v superkombinácii zaútočili slalomárky. Najlepší čas slalomu zajazdila Nemka Martina Wallner a z 19. miesta v Super-G sa dostala až na bronz v superkombinácii. Druhý najrýchlejší čas slalomu zajazdila Švédka Lisa Blomqvist a z 11. miesta v Super-G sa dostala na striebornú pozíciu superkombinácie. Tretia zo Super-G Rakúšanka Rosina Schneeberger ostala bez medaily v superkombinácii. Celkovou víťazkou superkombinácie sa stala Rakúšanka Elisabeth Kappaurer, štvrtá zo Super-G.

Naše reprezentantky sa celkovo v superkombinácii umiestnili v tomto poradí: Daniela Kamenická (55), Katarína Miklošová (56) a Simona Sobeková (61). Najlepšia z našich po Super-G, Eva Trajčíková, slalom nedokončila. Juniorská majsterka sveta v slalome Petra Vlhová v superkombinácii nesúťažila, pretože sa pripravuje na preteky Svetového pohára vo švédskom Åre a na finále Svetového pohára v slalome vo švajčiarskom Lenzerheide. Daniela Kamenická nebola celkom spokojná ani so svojou jazdou v slalome, ale spolu s Katarínou Miklošovou pochválili pripravenú trať, ktorá aj pri ich vyšších štartových číslach bola stále dobrá. Simona Sobeková bola spokojná v rámci svojich možností.

Výsledky superkombinácie žien


7.deň utorok 4.3. – Po obrovskom slalome sa na stupne víťazov postavili Nóri

Trať so 45 bránkami staval francúzsky tréner Didier Mollier a v prvom kole odštartovalo rekordných 155 pretekárov. Bronzový olympijský medailista slalomu v Soči, Nór Henrik Kristoffersen vyhral 1. aj 2. kolo a stal sa už po druhýkrát vo svojej kariére juniorským majstrom sveta v obrovskom slalome. Poradie z 1. kola ostalo nakoniec aj ako celkové poradie a Nóri ovládli stupne víťazov, druhý bol Marcus Monsen a tretí Rasmus Wingstadt.

Náš pretekár Andreas Žampa po štvrtej pozícii z 1. kola skončil nakoniec sklamaný na 13. mieste. Chcel nadviazať na štvrté miesto z 1.kola a v 2.kole preto viac riskoval, ale po dobrom úvode mu nevyšiel záver trate podľa jeho predstáv. Náš debutant na MSJ Samuel Šenkár (skončil na 67. mieste) chválil trať, ktorá aj pri jeho vysokom štartovom čísle 103 bola stále kvalitná. Poukázal na úspech Nórov a ich spoločných tréningov, ktoré mu v našom lyžovaní chýbajú. Ďalší naši pretekári vypadli: Matej Prieložný a Martin Hyška už v 1. kole a Heiko Pedan v 2. kole. Predjazdcom bol náš najúspešnejší lyžiar Adam Žampa, ktorý si rád takto zatrénoval na kvalitnej trati a chcel sa aj porovnať s Henrikom Kristoffersenom na ktorého stratil 0,2s.

Výsledky obrovského slalomu mužov

8.deň streda 5.3. – Po Super-G už druhé zlato pre Švajčiarku Caroline Suter v zjazde

Zjazd žien usporiadatelia presunuli z pôvodného štvrtkového termínu už na stredu. Trať, ktorú staval Rakúsky tréner Thomas Trinker, najrýchlejšie zvládla Švajčiarka Caroline Sutter a po víťazstve v Super-G je to už jej druhá zlatá medaila na týchto MSJ. Druhá skončila Nórka Nora Grieg Chrristensen tretia Rakúšanka Kerstin Nicolussi. Naše reprezentantky sa umiestnili až na konci: Daniela Kamenická (52) a Simona Sobeková (56. posledné miesto).

Caroline Suter trénuje všetky disciplíny ale preferuje rýchlostné čo sa aj potvrdilo na jej oboch zlatých medailách. Obe naše pretekárky absolvovali svoj prvý zjazd v živote. Daniela Kamenická zhodnotila, že trať bola rýchlejšia ako v tréningu, navyše v strednej časti bola hmla. Pre Simonu Sobekovú to bol adrenalínový zážitok a privítala by viac tréningov v kĺzavých disciplínach. Viac sa jej ale páči Super-G.

Výsledky zjazdu žien

8.deň streda 5.3. – Henrik Kristoffersen získal svoju druhú medailu po víťazstve v slalome mužov

Poslednou disciplínou na MSJ v Jasnej bol slalom mužov. Chorvátsky tréner Goran Vidovic postavil náročnú trať 1. kola slalomu s 58 bránami, kde vyše polovica zo 144 štartujúcich pretekárov vypadla. Podľa očakávania už 1. kolo vyhral Nór Henrik Kristoffersen a druhý a tretí boli Švajčiari Luca Aerni a Daniel Yule.
Druhé kolo slalomu s 56 bránkami staval fínsky tréner Janne Haerla. Švajčiari, druhý a tretí po 1. kole zaútočili na vedúce postavenie Nóra Kristoffersena keď Luca Aerni zajazdil najlepší čas, ale celkovo zaostal o 0,09s a Daniel Yule zajazdil druhý najlepší čas, ale celkovo zaostal o 0,25s. Poradie z 1. kola tak nakoniec ostalo aj ako konečné. Henrik Kristoffersen spolu s víťazstvom v obrovskom slalome získal už svoju druhú medailu na týchto MSJ.

Z našich najlepšie celkovo skončil Martin Hyška (26) so stratou 5,51s, hneď za ním Samuel Šenkár (27) a Andreas Žampa (28), Heiko Pedan (40) a 1. kolo nedokončil Matej Falat. Predjazdcom bol opäť Adam Žampa.

Henrik Kristoffersen zhodnotil tento slalom ako najťažšiu disciplínu na týchto MSJ zo svojho pohľadu pretože bojoval s podľa neho najlepšími slalomármi ako sú Aerni a Yule. Martin Hyška si už pri prehliadke uvedomil náročnosť trate a šiel na istotu, ale v 2. kole už pre hmlu nemohol ísť na plno. Samuelovi Šenkárovi vyšlo 1. kolo podľa predstáv keď sa dostal do tridsiatky, ale v druhom už urobil chyby. Heiko Pedan bol úplne nespokojný s tým ako odjazdil 1. kolo a aj keď 2. kolo už bolo lepšie, s celkovým výsledkom spokojný nebol. Andreas Žampa po chybe v 1. kole strácal už 6s a preto do 2. kola šiel naplno, ale pri cieli mal problémy. Sám ale zhodnotil, že sa postupne v slalome zlepšuje. Podľa predjazdca Adama Žampu bolo 1. kolo slalomu viac technické a k výkonom svojho brata Andreasa dodal, že na tréningoch jazdí výborne a je len otázkou času kedy sa to prejaví aj v pretekoch.

Výsledky slalomu mužov

1/1
Zavrieť reklamu