Prvá polovica MSJ Jasná 2014 so slovenskou majsterkou sveta v slalome

Majstrovstvá sveta Juniorov v zjazdovom lyžovaní v Jasnej sú už v polovici a tu je stručný prehľad prvej časti. Najväčší úspechom pre Slovensko je nová juniorská majsterka sveta v slalome Petra Vlhová.

Majstrovstvá sveta Juniorov v zjazdovom lyžovaní v Jasnej sú už v polovici a tu je stručný prehľad prvej časti. Najväčší úspechom pre Slovensko je nová juniorská majsterka sveta v slalome Petra Vlhová.


1.deň streda 26.2. – Super-G a superkombinácia mužov s triumfom Rakúšanov a Talianov

V prvej disciplíne prvého dňa MSJ Super-G mužov trimfovali Rakúšania keď obsadili 4 miesta v Top5. Marco Schwarz len o 0,04s predstihol svojho krajana Daniela Danklmaiera. Do kvarteta Rakúšanov sa vtesnal Talian Matteo De Vettori. Z Našich sa najvyššie umiestnil Matej Falat na 53. pozícii, ktorý nebol spokojný so svojou jazdou podobne ako Andreas Žampa. Martin Bendík a Martin Hyška nedokončili. Super-G sa započítaval ako prvá časť superkombinácie.
Z výhodnej 3. pozície zo Super-G vyťažil najviac Talian Matteo De Vettori a po slalome zvíťazil vsuperkombinácii pred trojicou Nórov. Superkombináciu nedokončil víťaz super-G Rakúšan Marco Schwarz. Najlepší z našich v Super-G Matej Falat skončil ako najlepší z našich aj v superkombinácii na 31. pozícii, keď na začiatku slalomu takmer vyletel z trate. Andreas Žampa skončil na 36. mieste a Matej Prieložný s Matúšom Pavelkom nedokončili slalom.
Výsledky Super-G muži
Výsledky Superkombinácia muži

2.deň štvrtok 27.2. – Obrovský slalom žien najlepšie zajazdili Talianky

Talianka Marta Bassin získala zlato v obrovskom slalome v deň svojich 18. narodenín. Jej krajanka Karoline Pichler získala striebro a tretia skončila Rakúšanka Rosina Schneeberger. Kvôli hmle bol štart druhého kola presunutý nižšie. Najleopšie z našich skončila Petra Vlhová na 14. pozícii, pričom v závere ju buchla predposledná bránková tyč do chrbta, ale žiadne vážnejšie zranenie z toho nebolo.

Výsledky obrovský slalom ženy

3.deň piatok 28.2. – V slalome žien je Petra Vlhová  juniorská majsterka sveta

Petra Vlhová získala na „svojom“ kopci zlatú medailu v slalome. Druhá skončila Švédka Charlotte Saefvenberger. Tretia Nemka Marina Wallner. Po 1. kole strácala Vlhová na 3. pozícii 0,79s na Švédku Magdalenu Fjällström, ktorá následne vypadla v 2. kole. Petra vedela, že Švédka jazdí štýlom buď-alebo, čo sa aj potvrdilo keď vypadla. Navyše v 2. kole zajazdila o 0,25s lepší čas ako druhá Saefvenberger, čo rozhodlo o zisku zlata. V slalome má aj bronz z MSJ 2012 a zlato zo zimných olympijských hier mládeže v Innsbrucku.

Petru podporovala pred aj počas pretekov ambasádorka podujatia Veronika Velez-Zuzulová, ktorá mala dobrý pocit z jej jazdy v 1 .kole. Petra na 3 .pozícii po prvom kole dúfala, že druhú prekoná a prvá vypadne, čo sa aj stalo. V domácom prostredí a navyše priamo na kopcoch kde vyrastala bola pod veľkým tlakom, ale snažila sa nevnímať fanúšikov a sústrediť sa na svoju jazdu. Tréner Ivan Iľanovský bol rád, že v druhom kole zajazdila to čo vie na tréningu. Petru Vlhovú vďaka tomuto skvelému výsledku čaká účasť vo finále Svetového pohára vo Švajčiarsku.

Rozhovor s Petrou Vlhovou v cieli po víťazstve

Výsledky slalom ženy

5.deň nedeľa 2.3. – V súťaži národných tímov zvíťazilo Švédsko

Slnečné počasie prialo divácky atraktívnej súťaži národných tímov. Víťazom sa stali Švédi po jednoznačnom víťazstve 4:0 nad Švajčiarmi. Bronz si vybojovali Nemci po vyrovnanom súboji s Nórskom 2:2 na jazdy a rozhodol lepší celkový čas. Slovensko sa dostalo cez USA medzi 8 najlepších tímov, ale následne vo štvrťfinále sme vypadli s Nórmi 1:3.


V ďaľších štvrťfinálových súbojoch postúpili Švédsko po jednoznačnom víťazstve 4:0 nad Francúzmia a Švajčiarsko po víťazstve 4:1 nad Talianskom. Tesné bolo štvrťfinále medzi Rakúskom a Nemeckom po stave 2:2 na jazdy kedy opäť rozhodoval lepší čas Nemcov. Podobne to bolo aj v semifinále medzi Nórskom a Švédskom. V druhom semifinále Nemci zdolali Švajčiarov 3:1.
Slovenský tím: Petra Vlhová, Katarína Miklošová, Matej Falat a Andreas Žampa zdolalo v prvom kole tím USA kedy o postupe rozhodlo vypadnutie vypadnutie Tya Sprocka v súboji s Andreasom Žampom. Vo štvrťfinále sme už nestačili na favorizovaný tím Nórska kedy našu jedinú víťaznú jazdu predviedla Petra Vlhová. Adam Žampa, ktorý sledoval svojho brata, zhodnotil tímovú súťaž ako zábavnú predovšetkým pre divákov.
Výsledky Súťaž národných tímov

5.deň nedeľa 2.3.  – Zjazd mužov vyhral Nór Sejersted a získal už druhú medailu

Zjazd naplánovaný na 4. deň sobotu 1.3. bol kvôli počasiu zrušený a následne presunutý na nedeľu s krásnym slnečným počasím. Trať s 32 bránami staval americký tréner Randy Pelkey. V cieli boli zozostupy na medailových pozíciach tesné. Víťazstvom v zjazde Nór Adrian Smiseth Sejersted získal už druhú medailu na týchto MSJ keď získal už aj striebro v superkombinácii. Len o 0,02s za zlatom zaostal Nemec Thomas Dressen. Ďalším dvojnásobným medailistom týchto MSJ je víťaz Super-G Rakúšan Marco Schwarz, ktorý v zjazde stratil na víťaza len 0,09s. Víťaz Adrian Smiseth Sejersed ocenil výborné podmienky trate po odloženom sobotnom termíne.

Z našich reprezentantov najlepšie zajazdil Martin Bendík (33), ďalej Matej Falat (52), Matej Prieložný (58), Andreas Žampa (59), Matúš Pavelka (67), Martin Hyška (74). Martin Bendík bol zas sklamaný zo svojho výsledku keďže v tréningoch sa umiestňoval v top 10. Po výborných medzičasoch v hornej časti urobil chybu v spodnej časti zjazdu čím sa pripravil o lepšie umiestnenie. Andreas Žampa bral svoj prvý zjazd sezóny skôr ako tréning na obrovský slalom. Matej Prieložný mal zas rešpekt z konkurencie a vážnosti podujatia. Matúš Pavelka zhodnotil, že jeho výsledok zodpovedá možnostiam tréningu. Matej Falat podobne spokojný s jazdou v rámci zvojich možností.
Výsledky zjazd muži

2. polovica MSJ je zrekapitulovaná tu

1/1
Zavrieť reklamu