Lyžovačka na legendárnom Hahnenkamme v Kitzbüheli

Keď som prvýkrát videl Hahnenkamm mal som rovnaké pocity ako Franz Klammer, ktorý v jednom z rozhovorov priznal, že keď on prvýkrat videl Hahnenkamm tak sa skoro posral.

Keď som prvýkrát videl Hahnenkamm mal som rovnaké pocity ako Franz Klammer, ktorý v jednom z rozhovorov priznal, že keď on prvýkrat videl Hahnenkamm tak sa skoro posral.

Streif alebo Hahnenkamm

Keď poviete zjazdovka č.21, to asi nikomu nič nehovorí, ale keď spomeniete Streif, Hahnenkamm alebo Kitzbühel tak už aj niektorí nelyžiari vedia koľko bije. Kitzbühel a Hahnenkamm je v lyžovaní možno niečo ako Monte Carlo v rally. Legendárny a najnáročnejší zjazd vo Svetovom pohári. Keby som nevidel osobne štartovaciu búdku Hahnenkammu a vyznačenú trať tak by mi ani nenapadlo, že tadiaľto sa môže niekto pustiť šusom dole. Pomyslíte si “to je šialenstvo” a máte rešpekt vôbec to zlyžovať. Formula 1 zrýchľuje z 0 na 100km/h okolo 2s, podobné zrýchlenie zažívajú aj zjazdári na Hahnenkamme. Po prudkom štarte kedy za 2s dosahujú rýchlosť 100 km/h nasleduje najobávanejšia časť tzv. Mausefalle (myšia pasca) s približne 50 m dlhým skokom do priepasti.

p1040897

Didier Cuche: Všetci čo ste zlyžovali Hahnenkamm ste blázni …

Hovorí sa, že začiatok je tak strmý, že tu lyžiari vypadávajú zo zle zapnutých topánok. “Padá se tam jako do hajzlu,” povedal o Hahnenkamme bývalý český zjazdár Jaroslav Janda, ktorý tu pretekal 10 krát. “Žaludek Vám vyletí až do krku” povedal zasa ďalší bývalý československý reprezentant Bohumír Zeman. “Gratulujem všetkým, ktorí tento kopec zlyžovali aj so mnou a chcel by som im všetkým odkázať: Ste všetci blázni.” povedal Didier Cuche – 5 násobný víťaz z zjazdu v Kitzbüheli. Priemerný sklon trate je síce “len” 27%, ale maximálny sklon je až 85% (t.j. 38,25 stupňov). Na 3 km dlhej trati dosahujú úretekári miestami rýchlosti až 140 km/h. Dlhoročný rekord 4 víťazstiev, ktorý dosiahol legendárny Franz Klammer (1975, 1976, 1977 a 1984), prekonal až v roku 2012 švajčiar Didier Cuche svojím piatym víťazstvom (1998, 2008, 2010, 2011, 2012). Rekord trate z roku 1997 (1:51:58) zas drží ďalší rakúšan Fritz Strobl, ktorý počas svojej kariéry práve Hahnenkamm obľuboval. Tu si môžete pozrieť traťové rekordy Hahnenkammu

Tu sú zábery trate Hahnenkammu s pozície pretekára.

Ak si chcete sami zlyžovať celú trať musíte sem prísť buď dostatočne skoro pred pretekmi kedy sa ešte trať nezačína upravovať a postupne uzatvárať, čo býva už v decembri. Preteky bývajú tretiu januárovú nedeľ. Následne po pretekoch sú ešte niekoľko dní časti trate uzavreté pre verejnosť, aby zľadovatelá trať zmäkla. Potom teda mate pár dní na to možnosť zlyžovať si celú trať, pretože neskôr už môžu byť niektoré úseky uzavreté kvôli nedostatku snehu nakoľko trať je v nadmorskej výške 805-1665 m.

p1040827

Kamzíčí vŕšok

Tirolské mestečko Kitzbühel je obklopené Alpami z každej strany, leží na spojnici miest Salzburg a Innsbruck. Dostanete sa sem odbočkou z diaľnice pri Salzburgu, odkiaľ to je asi 80 km. Kitzbühel znamená Kamzíčí vŕšok a červený kamzík je aj symbolom celého strediska. Tento symbol, veľkého červeného kamzíka, uvidíte napr. aj pri svahu v záverečnej pasáži Hahnenkammu.

Nastúpiť do kolotoča 170 km zjazdoviek môžete okrem samotného Kiztbühelu aj v niektorom z týchto miest: Kirchberg, Skirast, Aschau, Jochberg, Mittersill, Hollersbach. Priamo z Kitzbühelu sa dostanete ešte na ďalší samostatný kopec Kitzbüheler Horn so snowparkom. Podobne nad Kirchbergom je ďalší kopec Gaisberg, tento je, ale permanentne vyhradený na tréningy pretekárov. Prípadne tu môžete vyskúšať sánkarskú dráhu. Technický sneh na zjazdovkách zabezpečuje 820 zasnežovacích zariadení. Z celkovo 53 lanoviek a vlekov, nájdete v celom stredisku spolu 9 lanoviek s vyhrievanými sedadlami. Ak chcete prelyžovať z jedného konca strediska na druhý, musíte sa pripraviť na množstvo traverzov, ale vďaka tomuto presunu si určite nájdete ten “svoj” obľúbený svah.

Najlepšie lyžiarske stredisko sveta

Kitzbühel bol podľa WorldSkiAwards.com ocenený ako najlepšie lyžiarske stredisko Rakúska pre rok 2013. A najväčším testovacím portálom stredísk skiresort.de bol dokonca ocenený ako najlešie stredisko sveta pre roky 2013 a 2014 pred kanadským Whistlerom a rakúskym St.Antonom.

p1040916

V centre mesta nasadnete na kabínku

Lyžovačka sa začína priamo v uliciach Kitzbühelu. Takmer v centre mesta je Hahnenkamm-zastávka vlaku Streifzug, premávajúceho medzi mestami St.Johann a Westendorf, ktorý je počas lyžiarskej sezóny (od začiatku decembra do konca marca) zdarma pre lyžiarov cestujúcich s plným lyžiarskym vybavením. Po vystúpení z vlaku môžete hneď nasadnúť na kabínku Hahnenkamm, ktorá vás vyvezie až na štart legendárneho zjazdu. A to, že ste na slávnej zjazdovke Vám pripomenie, každá kabínka v ktorej sa poveziete. Na každej je totiž napísané meno niektorého z pretekárov, ktorí dosiahli nejaký úspech na Hahnenkamme či už v zjazde, Super-G alebo slalome. Vnútri kabínky potom vidíte napísané konkrétne úspechy daného pretekára. Sledovaním kabínok si môžete zopakovať celú plejádu slávnych lyžiarskych mien: Karl Schranz, Toni Sailer, Franz Klammer, Ingemar Stenmark, Alberto Tomba, Bode Miller, Aksel Lund Svindal atď. Tu si môžete pozrieť celý zoznam úspešných pretekárov na Hahnenkamme. Z čias československého lyžovania je na jednej z kabínok aj meno Bohumír Zeman, ktorý tu v roku 1981 vyhral kombináciu.

Kabínka s preskleným dnom 400 m nad zemou a 2500 m bez piliera …

K súčasným 170 km zjazdovkám dopomohla predovšetkým kabínková lanovka 3S, ktorá v roku 2005 prepojila Hahnenkamm a Pengelstein s Resterhöhe. 3S lanovka má 3,5 km dlhú trasu,na ktorej je len jediný pilier a trasa bez piliera má 2,5 km. Preprava trvá asi 9 minút. 19 kabinok pre 24 ludi zabezpečuje prepravnú kapacitu 3200 ľudí za hodinu, pričom systém je rozšíriteľný až na 24 kabínok. Ak si počkáte alebo budete mať šťastie tak sa môžete odviezť aj jedinou kabínkou s preskleným dnom a pozorovať 400 m výšku priamo pod vašími nohami.

Z hotelového bazéna máte dojazd Hahnenkammu ako na dlani

V Austria Trend Schloss Lebenberg Hoteli ***** si izby môžete vybrať forestview alebo panormaview, a v tom prípade vidíte pred sebou mesto Kitzbühel a zjazdovky podobne ako z jedálne. Ale práve výhľad z bazéna na najvyššom poschodí na záverečnú pasáž a cieľ Hahnenkammu je nezabudnuteľný. Viem si predstaviť, že v čase konania zjazdu Svetového pohára je v bazéne plno.

Film Downhill Racer s Robertom Redfordom bol natočený v Kitzbüheli

Film Downhill Racer s Robertom Redfordom bol natočený v Kitzbüheli v roku 1969 na pozadí pretekov na Hahnenkamme. Tento rok sa v miestnom múzeu koná aj výstava k filmu s prehliadkou fotografíí, premietaním samotného filmu a krátkych dokumentov z Hahnenkammu, napríklad aj zábery legendárneho Karla Schranza. Výstava prebieha od 18.januára a je predĺžené až do 21.septembra 2014. Samotný film Downhill Racer zobrazuje príbeh amerického lyžiarskeho pretekára David Chappelleta (Robert Redford, kaskadér Joe Jay Jalbert), ktorý po rokoch pretekania korunuje svoju kariéru ziskom olympijského zlata. Dejiskom filmu je Kitzbühel a zjazdovka Streif, kde prebieha aj olympijský zjazd, staré mesto s pohľadom na zákulisie lyžiarskych pretekov v 60tych rokoch.

www.kitzbuehel.com

[nggallery id=218]

1/1
Zavrieť reklamu