Môžu širšie lyže časom zničiť kolená ?

20. novembra 2014

To je otázka, ktorá sa objavuje odkedy sa širšie lyže po prvýkrát začali objavovať na trhu. K dispozícii zatiaľ nie sú žiadne vedecké dôkazy ani doteraz neboli vykonané žiadne dlhodobé štúdie. Ale ak ste už niekedy lyžovali na širších lyžiach na upravenej zjazdovke celý deň tak viete, že kolená namáhajú tak ako užšie lyže určite nie.

To je otázka, ktorá sa objavuje odkedy sa širšie lyže po prvýkrát začali objavovať na trhu. K dispozícii zatiaľ nie sú žiadne vedecké dôkazy ani doteraz neboli vykonané žiadne dlhodobé štúdie. Ale ak ste už niekedy lyžovali na širších lyžiach na upravenej zjazdovke celý deň tak viete, že kolená namáhajú tak ako užšie lyže určite nie.

All mountain lyže sú stále širšie a v súčasnosti majú v strede šírku okolo 100 mm a pri ich narastajúcej popularite sa stále viac objavujú aj na upravenej zjazdovke. Na kolenný kĺb takto pôsobia väčšie bočné sily, ktoré vlastne nepôsobia pri jazde v prašane alebo na dostatočne mäkkom snehu. Naproti tomu, lyže určené pre upravenú zjazdovku majú stred užší (približne ako topánka) a bočná sila pôsobiaca na kolená je veľmi nízka. Pri tlačení hrany o svah sa takmer všetky sily prejavia na nohách len v hornej a dolnej časti.

Ako širšie lyže pôsobia na kolená ?

Keďže tieto lyže sú širšie ako lyžiarska topánka, nedržíte na zjazdovke len lyže na hrane, ale zároveň sa musíte aj sami viac zdvíhať a to má dvojaký účinok :

1/ musíte pridať navyše silu potrebnú k zdvihnutiu samého seba a

2/ širšie lyže vytvárajú dlhšiu páku a tým pádom aj väčšie bočné sily pôsobia na vaše kolená

Keď si nakreslíme jednoduchý 2D model lyží s topánkami na svahu môžeme si zakresliť sily a uhly. Zjednodušíme model tak, že hrana lyže je jednou osou, lyža s dolnou časťou nohy sú pevné, a koleno je ďaľšia os.
Nakloňme tento 2D model o 30 stupňov a zakreslime pôsobiacu silu nohy v carvingovom oblúku na upravenej zjazdovke. Ako sa dalo očakávať, bez bočnej sily pôsobiacej na kolenný kĺb by sa systém zrútil. Stabilitu kolena potrebujeme síce aj v pokoji, ale v tomto prípade to padá na tom, že na koleno pôsobí sila smerom von pretože lyža má tendenciu vyrovnávať sa voči zjazdovke.

Aký veľký nárast sily teda môžeme očakávať ?

Zoberme údaje priemerného lyžiara, aby sme získali predstavu o dĺžkach, hmotnosti a silách – priemernú hmotnosť lyžiara 76 kg a celkovú dĺžku nohy (od kolena po sklznicu lyže) 60 cm. Pre zjednodušenie pri oblúku uvažujme preťaženie 1G a teda silu 760 Nm pôsobiacu v línii nohy na lyžu (nepotrebujeme počítať presne pretože potrebujeme len určiť zmenu na základe zmeny šírky lyže) Pri šírke stredu lyže 80 mm je bočná sila na koleno cca 51 N a pri šírke stredu lyže 110 mm je to cca 70 N. Teda pomer zmeny šírky lyže je 1,37 ( 110 / 80 ) aj zmeny pôsobiacej sily ( 70 / 51 ) zodpovedá približne 37% nárastu sily pôsobiacej na kolená.

Prečo máme zatiaľ málo informácií ?

Skúsme si rozobrať dôvody prečo sme zrejme zatiaľ nevideli žiadny významnejší výskyt zranení kolena kvôli širším lyžiam.
1/ Tí, ktorí lyžujú na širokých lyžiach na upravenej zjazdovke sú stále vo výraznej menšine oproti lyžiarom s lyžami určenými na zjazdovku.

2/ Tí, ktorí sú mladší a s dobrou kondíciou, sú pravdepodobne schopní vyrovnať sa s týmito silami v krátkodobom horizonte.

3/ Široké All Mountain lyže sú stále relatívne nové, a to je zrejme aj dôvod prečo ich ešte nepoužíva veľa lyžiarov, čo nám zároveň zatiaľ nenačrtáva reálnu situáciu v súvislosti s touto skutočnosťou.

4/ Zranenia kolien sú v lyžovaní časté aj tak, ale časom sa môže práve šírka lyže stať ich najčastejšou príčinou.

Z dlhodobého hľadiska určite stojí za to aspoň porozmýšľať nad tým a zvážiť si súvislosti.

Zdroj: SnowBrains

1/1
Zavrieť reklamu