Otvorenie sezóny na Stuhlecku s majstrom sveta v zjazde

Štajerské lyžiarske stredisko Stuhleck otvorilo sezónu 2014/2015. Aj keď prírodného snehu je zatiaľ menej, zjazdovky sa v týchto dňoch neustále zasnežujú. V piatok 12. decembra sa tu konal už 17. ročník tradičného oficiálneho skiopeningu

Štajerské lyžiarske stredisko Stuhleck otvorilo sezónu 2014/2015. Aj keď prírodného snehu je zatiaľ menej, zjazdovky sa v týchto dňoch neustále zasnežujú. V piatok 12. decembra sa tu konal už 17. ročník tradičného oficiálneho skiopeningu.

Od roku 1959 až po najobľúbenejšie jednodňové stredisko Rakúska

Prvá jednosedačková lanovka bola na Stuhlecku uvedená do prevádzky v roku 1959 a bola využívaná v zime aj v lete. Sezóna 1967/1968 odštartovala aj s novým zákrutovým vlekom Weißenelfschlag od hornej stanice jednosedačkovej lanovky až do nadmorskej výšky 1 647 m. Naň od nasledujúcej sezóny nadväzoval ďalší vlek. Prvý vlek ponúkal síce idylickú, no veľmi dlhú a náročnú jazdu. Svoju prevádzku definitívne skončil až v sezóne 2007/08. Paralelne s jednosedačkovou lanovkou bola prevádzkovaná aj ďalšia sedačka. V decembri 1992 bola pôvodná jednosedačková lanovka nahradená súčasnou napojiteľnou štvorsedačkovou lanovkou Stuhleckbahn.

Dnes si na Stuhlecku zalyžujete až na 24 km zjazdoviek čo ho radí medzi väčšie strediská v blízkosti Viedne aj keď samozrejme v rámci Rakúska patrí medzi menšie. Dokáže však využiť svoju blízku polohu od Viedne a Grazu (cca 100km) čím sa stal jedným z najobľúbenejších jednodňových lyžiarskych stredísk Rakúska.

Porovnateľné strediská

Lyžiarske strediská s porovnateľnou dĺžkou zjazdoviek a vzdialenosti z Bratislavy sú napr. susedný Zauberberg Semmering s asi polovičnou dĺžkou zjazdoviek a o 5 € lacnejším celodenným skipasom. Zo slovenských prichádzajú do úvahy strediská síce o niečo viac vzdialené, s približne polovičnou dĺžkou zjazdoviek, ale zas aj približne o 10 € lacnejšími skipasmi: PARK SNOW Donovaly, winterpark Martinky, Ski Kubínska Hoľa, Snowparadise Veľká Rača.

Na Stuhlecku už za približne 1,5 h autom z Bratislavy

Najbližšie zo Slovenska je do Stuhlecku pre obyvateľov Bratislavy a blízkeho okolia, pre ktorých ponúka zaujímavý pomer dĺžky zjazdoviek a cestovnej vzdialenosti.
Z Bratislavy sa do Stuhlecku môžete autom dostať v princípe 3 cestami:
– najkratšia je cesta na Eisenstadt s kombináciou diaľnice a cesty 1.triedy spolu cca 150km,
– dlhšia je cesta diaľnicou cez obchvat Viedne cca 170km, obe tieto cesty prejdete za približne rovnaký čas 1:30h podľa aktuálnej premávky
– “krajinkári” a fajnšmekri môžu využiť ešte aj tretiu variantu, ktorá je dĺžkou medzi dvoma spomenutými cca 160km, ale približne o 1h dlhšie trvajúca, a to úplne mimo diaľnice rovnako cez Eisenstadt, a následnej prejdete aj cez malebné menšie lyžiarske stredisko Schottwien – Maria Schutz a známejší Semmering Zauberberg.

Autobusom z Bratislavy aj so skipasom

Slovak Lines aj túto sezónu ponúka autobusovú úrepravu na, tak ako aj po minulé roky každú sobotu, nedeľu a sviatky. Cesta tam aj späť vrátane celodenného skipasu pre dospelého je za 49,9 € (o 0,9 € viac ako vlani), samotná doprava tam a späť za 20 € (rovnako ako vlani). Odchod z Bratislavy z AS je ráno o 7:00h a príchod do Stuhlecku je o 9:10h, odchod naspäť o 16:30h s príchodom o 18:40h na AS v Bratislave. Prepravca odporúča lístky kúpiť aspoň deň vopred cez internet alebo v pokladni na AS v Bratislave, pričom skipasy dostanete až priamo v autobuse.

Stuhleck opäť mierne zdražel

Cena celodenného skipasu pre dospelého je 39,5 € (o 1 € viac ako vlani), juniori do 18 rokov (1996-1999) za 35 € (o 1 € viac ako vlani), a deti do 15 rokov (od 2000) za 20 € (o 0,5 € viac ako vlani), študenti (1990-1995) majú skipas za rovnakú cenu ako juniori, a deti do 6 rokov (2009 a mladšie) lyžujú tradične zdarma. Ceny v pokladni aj cez internet sú rovnaké. Za rovnaké ceny kúpite aj spoločný skipas so susedným strediskom Zauberberg Semmering.
Vlani ponúkala skipasy za výhodnejšiu cenu CK Satur v pobočkách v Bratislave. No pre túto sezónu zatiaľ túto možnosť v ponuke nemajú.

Okrem zakúpenia skipasov pre stredisko Stuhleck máte ešte možnosti zakúpenia sezónnych skipasov platných vo viacerých strediskkách.
Ski Region Ost-Alpen ponúka 25 stredísk, vyše 100 lanoviek a 250 km zjazdoviek na 1 skipas v cene 479 €.
Steiermark Joker ponúka 26 stredísk a navyše ešte 4 kúpele Loipersdorf, Parktherme Bad Radkersburg, Heiltherme Bad Waltersdorf a Therme Nova Köflach.

Majstrovstvá sveta v skiboboch 2015

Stredisko je vhodné najmä pre rodiny s deťmi aj vďaka 4 sedačkovým lanovkám a miernym svahom, pričom čierne svahy tu nenájdete. Okrem lyžovania môžete vyskúšať aj rôzne atrakcie ako snowtubing, sánkarsku dráhu s dl´žkou až 5 km, snowparky a môžete si aj zmerať rýchlosť jazdy na meranom úseku – nemajte obavy, nemeria to lyžiarska polícia schovaná za kríčkami, ale len časomiera vám vypočíta vašu rýchlosť, a takisto sa nemusíte obávať prekročenia MPR. Kto si rád pozrel preteky v skiboboch, a rovno tých najlepších na svete, tak navštívte Stuhleck od 29. do 31. januára 2015 kedy sa tu budú konať Majstrovstvá sveta v skiboboch.

Majster sveta v zjazde skončil na skiopeningu tretí

Konali sa tu opäť aj tradičné “preteky prominentov”, na ktorých súťažia pozvaní hostia. Skiopeningu sa zúčastnil aj Majster sveta v zjazde z roku 1974 David Zwilling, kedy prekonal aj vtedy druhého legendárneho Franz Klammera. V roku 1974 bol zvolený aj za športovca roka v Rakúsku. V roku 1973 skončil druhý v celkovom hodnotení Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. A v pretekoch prominentov skončil tretí.


Rakúsky triumf v zjazde – Majster sveta 1974 David Zwilling (v strede) a strieborný Franz Klammer (vpravo). A prekvapením bol tretí Willi Frommelt (vľavo) z Lichtenštajnska, ktorý vtedy získal celkovo len druhú medialu pre tento malý štát.

A David Zwilling na openingu Stuhleck 2014 (vpravo v červenom tričku)

Foto: PR Plus, Berglift Stuhleck, Alpinestyle

1/1
Zavrieť reklamu