Bytový komplex v Kazachstane bude mať na streche zjazdovku

Nový rezidenčný komplex v kazašskom hlavnom meste Astana plánuje namiesto strechy zjazdovku. Približne 300 metrový kopec by mal schádzať zo strechy 20 poschodovej budovy.

Nový rezidenčný komplex v kazašskom hlavnom meste Astana plánuje namiesto strechy zjazdovku. Približne 300 metrový kopec by mal schádzať zo strechy 20 poschodovej budovy.

Nie je to utópia. V Astane, ktorá leží na rovine totiž priemerná teplota v zime klesne k mínus 20 stupňom Celzia. Kazaši nemusia riešiť teploty a zasnežovanie zato však nemajú žiadne svahy.

Budova, „Dom slalomu“ ponúkne 421 bytov na 21 poschodiach. Vonkajší kopec bude kopírovať dom od najvyššieho poschodia až po prízemie. Lyžiari by sa na kopec mali voziť separátnymi výťahmi.

Je to nezmysel, číre bláznovstvo? Kazaši mu pravdepodobne veria. Veď Kazachstan by s nami nesúperil o usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022 zbytočne. Okrem slovensko-poľskej kandidatúry súťaží ukrajinský Ľvov, čínsky Peking a najmä kazažská Alma-Ata.


Viac info:

http://www.telegraph.co.uk/travel/snowandski/skiing-news/12017104/Tenants-could-ski-out-their-front-door-at-new-flats-in-Kazakhstan.html

1/1
Zavrieť reklamu