Nová alpská disciplína: Od dnes jazdíme aj paralelný obrovský slalom

21. decembra 2015

Dnes večer sa ide v histórii prvý paralelný obrovský slalom vo Svetovom pohári. Muži sa o 18:00 predstavia v stredisku Alta Badia.

Dnes večer sa ide v histórii prvý paralelný obrovský slalom vo Svetovom pohári. Muži sa o 18:00 predstavia v stredisku Alta Badia.

Tradične patrili pod alpské disciplíny iba zjazd, obrovský slalom a slalom. Časy sa menia, diváci sú stále náročnejší. Postupne pribudla k týmto tradičným disciplínam kombinácia (1975), super obrovský slalom (Super G – 1982) alebo Super kombinácia (2005).

Aj so Super G sa história pohrávala a pôvodne sa volal „Jednokolový obrovský slalom.“ Ktovie, či iniciatíva vzišla z lenivosti pretekárov, alebo organizátorov preteku nestavať druhé kolo:)

S evolúciou v roku 2015 prišiel paralelný obrovský slalom

Dnes sa predstavia vybraní pretekári v talianskom stredisku Alta Badia. Aký je postupový kľúč pre 32 jazdcov, aby sa mohli zúčastniť preteku?

Prvých 16 pretekárov sa do paralelného obrovského slalomu kvalifikuje zo štartovky klasického obráku. Ďalší štyria sú prví v celkovom poradí Svetového pohára (Svindal, Jansrud, Weibrecht a Myhrer). Skupinka posledných musí prejsť reálnou kvalifikáciou, teda akýmsi prvým kolom ešte pred štartom. Takže spolu štartuje 32 pretekárov v 16-finále.

Súťaží sa vylučovacím spôsobom: vyššie v pavúku postupuje víťaz.

Vzdialenosť medzi bránami je 23-24 metrov, čiže pôjde sa klasický obrovský slalom. Súťaží sa na lyžiach s polomerom 34 metrov, aké sa používajú dnes. Jedinou zmenou oproti klasickému obráku je dĺžka trate. Časy budú v priemere 20-22 sekúnd, čiže trať je oproti reálnemu obrovskému slalomu aj tretinová. Aby boli obe trate ozaj totožné sa meria na 1-2 cm presne s GPS.

1/1
Zavrieť reklamu