Zopár tipov ako byť lepším lyžiarom

17. decembra 2015

Chcete sa zlepšovať a nebyť stále iba na jednej úrovni v lyžovaní. Tu je niekoľko tipov, ktorými sa môžete inšpirovať. Na lyžiach môžete stále objavovať niečo nové.

Chcete sa zlepšovať a nebyť stále iba na jednej úrovni v lyžovaní. Tu je niekoľko tipov, ktorými sa môžete inšpirovať. Na lyžiach môžete stále objavovať niečo nové.

1. Ste víkendové typy? Zabudnite! Sadnite občas na bicykel, nezaškodí tréning drepov v posilňovni, vytrvalosť, alebo bosu či slackline. Ak by Vám nohy narástli až príliš, utekajte na umelú stenu pocvičiť ramená a chrbát.

2. Ste prvýkrát na lyžiach? Tu je priestor na vylepšenia veľmi veľký. Aby ste neobťažovali kamarátov, ktorí vedia lyžovať dobre a učením by s Vami len strácali čas, radšej si zaplaťte na niekoľko hodín inštruktora v lyžiarskej škole. Ten Vás nielen prevedie prvými krokmi na lyžiach, ale Vám po opýtaní sa isto dá aj nejaké tipy do budúcna.

3. Meňte terén a to pravidelne. Je to totožné ako s bežeckým tréningom. Pokiaľ beháte každý deň svojich päť kilometrov vo vlažnom tempe, nezlepšíte sa! Skúšajte to obmieňať: behať úseky, rovinky, šprinty do kopca, skoky, bežeckú abecedu a občas si zadeľte na tréningu aj polmaratón. Určite sa Vaše bežecké schopnosti zlepšia.

Tak isto to funguje s lyžovaním. Keď jazdíte jedným štýlom, stále oblúky s polomerom desiatich metrov, žiaden pokrok neuvidíte ani za desať rokov. Skúšajte rôzny typ oblúkov, polomer, rôzny terén, freeride, bubny, neupravený terén, ale tiež karving na tvrdej a upravenej zjazdovke. Uvidíte zmenu už po niekoľkých dňoch.

4. Porovnávajte sa s ostatnými. Ideálne cez aplikácie, alebo napríklad vynikajúcu funkcionalitu, ktorú ponúka Gopass v strediskách Tatry Mountain Resorts. Vrámci Ski Challenge si môžete pozerať Vaše odjazdené kilometre a porovnávať ich so svojimi kamarátmi. Vynikajúca motivácia do ďalšieho lyžovania. Kto zajazdí viac je lepší!

5. Využite kurzy a kempy. Ďalšie vedomosti a skúsenosti a najmä priateľstvá viete získať na rôznych kurzoch. Snowmagazin.sk napríklad organizuje Freeride kemp na Kamennej chate, kde sa okrem lavínových zručností priučíte aj technike. Na trhu je viacero lavínových kurzov, kde sa dozviete info o lavínach, skialpinistických kurzov, alebo si tiež môžete spraviť inštruktorskú, alebo trénerskú kvalifikáciu. Všade sa dozviete niečo nové.

6. Stiahnite si lyžiarske aplikácie. Okrem populárnej appky Snow-Forecast.com, ktorá je mimochodom zo skúseností lepšia ako Aladin od SHMU sú to viaceré čo Vás majú motivovať, sledovať najazdené kilometre, alebo ktoré jemne analyzujú Vašu techniku.

7. Vzdelávajte sa. Pravidelne čítajte Snowmagazin.sk, keďže sme asi jediný portál na Slovensku, kde okrem noviniek z lyžiarskeho biznisu nájdete aj tréningové videá, testy, inštruktáže a kopec materiálu, ktorý Vám pomôže byť lepším lyžiarom.

1/1
Zavrieť reklamu