Hochkar: Veľké stredisko na dohľad zo Slovenska

27. januára 2016

Hochkar je na skok zo Slovenska. Stredisko, porovnateľné s Jasnou, nám v čase nášho príchodu ukázalo slnkom zaliate freeride terény, super upravené zjazdovky a veľmi ľahučký prašan v miestnych lesíkoch.

Hochkar je na skok zo Slovenska. Stredisko, porovnateľné s Jasnou, nám v čase nášho príchodu ukázalo slnkom zaliate freeride terény, super upravené zjazdovky a veľmi ľahučký prašan v miestnych lesíkoch.

Na Hochkare vyrástli legendy miestneho skiklubu: Kathrin Zettel, alebo Thomas Sykora. Hochkar pôsobí ako domáce stredisko pre lyžiarsky klub Gostling, teda dvojtisícovú dedinku, na jeho úpätí. Ak náhodou na svahu zbadáte mladých rakúskych pretekárov, pozerajte poriadne. Môže ísť o budúcich Majstrov sveta a víťazov svetového pohára. V dvojtisícovej dedine sme ich napočítali celkovo päť.

Posledných päť kilometrov = cestička ako na Martinky

Cesta na Hochkar trvá 2 hodiny a 45 minút, spolu 264 kilometrov. Po diaľnici cez Viedeň je najlepšie sa vydať smerom na St. Polten a Melk. Pri Ybbs an der Donau odbočíte doľava. Míňate Scheibbs, kartuziánsky kláštor v Gamingu a cez dedinku Gostling vyjdete priamo na Hochkar.

Posledných niekoľko kilometrov je prevažne strmá cesta do kopca, ktorá sa dá porovnať s výjazdom na Martinky. V stúpaní však v pohode prejdú okolo seba autobus, či okolo idúce autá. Cesta sa upravuje a vyjdete ju aj bez reťazí. Keď je pekné počasie, čakajú Vás nádherné výhľady.

Freeride World Qualifier a Petra Vlhová

Týždeň pred našim príchodom sa na Hochkari konali preteky Európskeho pohára v obrovskom slalome. Riaditeľ pretekov, náš sprievodca a bývalý jazdec Svetového pohára, Andreas Buder si veľmi dobre spomína na jedinú našu zástupkyňu. Petra Vlhová tu skončila v obráku na šiestom mieste.

23. januára tu zase mali prebiehať preteky Freeride World Qualifier, aj s našimi zástupcami. Bohužiaľ preteky museli kvôli nedostatku snehu zrušiť. My sme si však freeride užili sami, lebo tesne pred našim príchodom spadlo pol metra nového snehu. Pri teplotách mínus 19,5 stupňa v doline bol sneh veľmi ľahký a krásne sa v ňom dalo zajazdiť. Pozrite jediné foto z kopca, čo sme spravili. Nebol čas, museli sme lyžovať!

Rakúsky Raj a kartuziáni v Gamingu

Neďaleko Hochkaru, vlastne cestou naň, prechádzate dedinkou Gaming. Je tu prekrásny stredoveký kláštor kartuziánskej rehole. Táto rehola patrí k najprísnejším spomedzi všetkých krešťanských rádov. To, že mnísi si pre svoj stáročný pobyt vybrali práve okolie Gamingu naznačuje neobyčajnú krásu miestnej prírody a okolia. Neprišli sem náhodou.

Na Slovensku sa napríklad rehola kartuziánov usídlila na Kláštorisku v Slovenskom raji. Toto prostredie sa pre svoju krásu a prítomnosť mníchov odvtedy začalo nazývať Rajom. Kúsok rakúskeho Raja preto nájdete aj v okolí Gostlingu, Hochkaru a Gamingu!

Ak sa chcete po lyžovačke zregenerovať, odporúčame Vám navštíviť miestny aquapark. V porovnaní so slovenskými je síce menší, zato lacnejší a v mnohom lepšie vybavený. Saunový svet v prírode s chodníčkom na ochladenie s v riečke Ybbs, plavecký bazén, bazén vonku je štandard. Športovci však môžu využívať veľké regeneračné centrum s masérmi a fyzioterapeutmi.

Vleky:

  • Kapacita vlekov je 16-tisíc ľudí za hodinu. Spolu 9 vlekov
  • 1x odpojiteľná 6-sedačka
  • 4x štvorsedačka
  • 1x dvojsedačka
  • 3x vleky
  • 2x koberce v detskej škôlke

Zjazdovky:

  • Spolu 19 kilometrov zjazdoviek, zjazdovka Thomasa Sykoru
  • 5,5 km ľahké
  • 10 km stredne ťažké
  • 3,5 km náročné

Nadmorská výška:

  • 1380 m – 1808 m

Kontakt:

Hochkar Bergbahnen Ges.m.b.H
Markt 46
3345 Göstling-Hochkar

Tel.: +43 (0)7484 2122-0
Fax: +43 (0)7484 2122-30
E-Mail: info@hochkar.com
Web: http://www.hochkar.com

1/1
Zavrieť reklamu