Saunovanie má prospievať, nie škodiť

28. januára 2016

Pobyt v saune a samotné saunovanie je zo zdravotného hľadiska pre ľudský organizmus veľmi prospešné.

Pobyt v saune a samotné saunovanie je zo zdravotného hľadiska pre ľudský organizmus veľmi prospešné. Ľudské telo sa počas potenia zbavuje toxických látok, regenerujú sa sliznice dýchacích ciest, aktivuje sa kardiovaskulárny systém a telo sa otužuje.

Pojem sauna pochádza z Fínska, ktoré je krajinou s dlhoročnou tradíciou saunovania a toto špecifické ohrievanie tela patrí k ich životnému štýlu. Základnou myšlienkou saunovania u Fínov je očista tela a mysle. Ako nasledovať ich zdravý životný štýl v spojitosti so saunou?


Za zapožičanie priestorov na fotenie ďakujeme Saunovému svetu wellness centra Zochova chata.

Saunovanie a dehydratácia organizmu

Saunovanie má priaznivé účinky na naše zdravie. Je to výborná prevencia rôznych chorôb a zvyšuje odolnosť organizmu. Ak nedodržujeme správny pitný režim, môže byť nebezpečné. Počas saunovania totiž dochádza k úbytku tekutín, prekrveniu kože a naša telesná teplota sa zvyšuje o jeden až dva stupne. Pri dôslednom dodržiavaní zásad pre saunovanie dehydratácia nehrozí. Pokiaľ človek dodržiava počas dňa dostatočný pitný režim, nehrozia žiadne komplikácie, akým môže byť v krajnom prípade kolaps.

Takúto nepríjemnú skúsenosť zažil aj manažér wellness centra Peter Fiala z Wellness centra Hotel Zochova chata: „Máme jednu nepríjemnú skúsenosť s dehydratáciou organizmu počas saunovania. Išlo o mladú dámu, ktorá v saune skolabovala. Po poskytnutí prvej pomoci sme zistili, že počas celého deň vypila dve kávy a jeden bylinkový čaj. Dôvodom bola jej prehnaná snaha o úbytok telesnej hmotnosti a vyformovanie tela.“ V deň, keď sa chystáte navštíviť saunu, odporúčame pitný režim založiť na obyčajnej vode. Počas saunovania je vhodné piť vodu v malých dávkach a po saunovaní je výborná čerstvá šťava z ovocia či zo zeleniny, bylinkový čaj či nealkoholické pivo.

Kto si má dávať pozor

Či už ste sa rozhodli vyskúšať saunu prvýkrát, alebo do nej chodíte pravidelne, vždy je vhodné komunikovať s personálom a nebáť sa požiadať o radu či vysvetlenie akéhokoľvek problému. Personál by mal byť odborne vyškolený, poradí, pomôže či ukáže, čo robiť. Aj saunovaniu sa treba učiť. Mnoho ľudí často hovorí o tom, že saunu všeobecne nemajú radi, robí im problémy, nevedia vnútri vydržať, ťažko sa im dýcha, všetko ich páli a podobne. Základom správneho saunovania je poznanie svojho zdravotného stavu. Existujú zdravotné kontraindikácie, pri ktorých je saunovanie zakázané.

Jednou z nich je napríklad astma. Ak ste postihnutý astmatickým ochorením a navštívite napríklad bylinkovú inhalačnú saunu, po jej návšteve sa môžu objaviť nepríjemné pocity, nevoľnosť. Počas pobytu možno zaznamenáte nepríjemný zápach. Bylinkové esencie sú pre niekoho príjemné, relaxačné vône a na niekoho, kto má uvedenú chorobu, môžu pôsobiť odpudzujúco. Potom všetky následné hodnotenia saunovania sú negatívne. Ďalšími kontraindikáciami sú srdcovo-cievne ochorenia, problémy s tlakom, chorobné stavy (chrípka, nachladnutie), ochorenia kože, alergie a podobne. Títo ľudia by mali sa mali saunovaniu vyhýbať.


Za zapožičanie priestorov na fotenie ďakujeme Saunovému svetu wellness centra Zochova chata.

Ako sa správne saunovať

Za správne saunovanie považujeme sprchovanie sa pred vstupom a rovnako aj po výstupe zo saunovacieho priestoru. Za dôležitejšie sa považuje  ochladzovanie ako samotné saunovanie. Telo treba pripraviť na zmeny. Odporúčame preto po saune na začiatok iba vlažnú sprchu, následne studenú a až potom vstup do ochladzovacieho bazéna so studenou vodou. Nerobte základnú chybu a ihneď po výstupe zo sauny neskáčte do ochladzovacieho bazéna. Je to nehygienické a zdraviu nie veľmi prospešné. Reakcie po takomto skoku do studenej vody sú niekedy bezohľadné voči ostatným návštevníkom sauny, pretože takíto ľudia hovoria, že to majú takto radi. Je to nesprávny prístup. Zlým zlozvykom je aj pobyt v saune v plavkách, je všeobecne známe, že je to zdraviu veľmi škodlivé, a to nielen pre vás, ale aj pre ostatných.

Plavky sú vyrobené z umelých látok a už pri teplote 50 °C sa tieto látky uvoľňujú, sú silno rakovinotvorné a do tela sa dostávajú dýchacími cestami alebo pokožkou. A čo sa týka sedenia alebo ležania? Je to o pocitoch, mali by ste sa cítiť prijemne a užívať si relax. Pobyt v saune nie je to rekordoch a „vydržaní“. Pohľad na presýpacie hodiny v spojení s myšlienkou „ešte päť minúť vydržím a potom idem von“ je nesprávny. To nie je relax, ale trápenie. Vhodným doplnkom pre saunovanie je pobyt vo vírivom bazéne, Kneippovom kúpeli alebo chôdza po reflexnom chodníku.


Za zapožičanie priestorov na fotenie ďakujeme Saunovému svetu wellness centra Zochova chata.

Zdroje: Text: Peter Fiala, redakcia Foto: Marek Kikinder
Za zapožičanie priestorov na fotenie ďakujeme Saunovému svetu wellness centra Zochova chata.

1/1
Zavrieť reklamu