Hinterstoder: top rezort na prípravu malých pretekárov

29. októbra 2016

Stredisko Hinterstoder leží len 13 kilometrov od diaľnice a presne 300 kilometrov z Bratislavy, čo sa dá zvládnuť za tri hodiny autom.

Stredisko Hinterstoder leží len 13 kilometrov od diaľnice a presne 300 kilometrov z Bratislavy, čo sa dá zvládnuť za tri hodiny autom.

Nachádza sa v krásnom Hornorakúskom regióne Pyhrn-Priel a ponúka neuveriteľné možnosti na prípravu mladých pretekárov, ale aj vylyžovanie sa do chuti pre každého, kto sa chce ocitnúť v perfektne pripravenom rezorte s krásnou panorámou hôr v okolí. Pre túto panorámu sú v najvyšších bodoch strediska umiestnené panorámy a ľudia ho navštevujú nie len v zimnom období.

Svetový pohár v mužskom Super G a obrovskom slalome

Svetový pohár v Jasnej tohto roku je pre Slovensko veľká udalosť a tak ho aj prezentujeme. V Hinterstoderi sú na akcie podobného typu zvyknutí, i keď o stredisku pravdepodobne počujete len občas. „Svetový pohár organizujeme pravidelne každé štyri roky. Zdá sa nám to takto v poriadku, viac nám ani netreba,“ hovorí šéf strediska Helmut Holzinger.

Tento rok prebehne v Hintestoderi Super G a obrovský slalom mužov, 26. a 27. februára. Radi by sme sa sem prišli pozrieť. Najmä extrémne strmá, ľadová, esíčková pasáž v strede Super G bude lákavá pre divákov. V čase našej návštevy už bola čiastočne vypreparovaná, pretože sem fúkali v rámci prípravy na Sveťák vodu pod nižším tlakom.

Zjazdovka Hannes Trinkl

Vyššie spomenutý Super G sa jazdí na zjazdovke Hannes Trinkl. Miestny rodák sa totiž stará o prípravu tratí v Hinterstoderi a organizáciu Svetového pohára. Pre tínedžerov: Hannes je bývalý Majster sveta v zjazde, bronzový z olympiády v Nagane a víťaz viacerých zjazdov vo Svetovom pohári. Dnes okrem starostí so svahmi v stredisku pracuje ako viceprezident Rakúskej lyžiarskej asociácie.

Hannesovi v stredisku velí Eveline Rohregger, ďalšia bývalá pretekárka Svetového pohára. Toľké sústredenie bývalých pretekárov a super lyžiarov sa odrazí v smerovaní strediska, ako liahne domácich i zahraničných talentov. Väčšina tratí je cez týždeň bez problémov rezervovaná v prospech mladých pretekárov (vrátane tratí na Super G), bez ohľadu na to, aby zabrali priestor iným návštevníkom. Stredisko je pomerne rozľahlé a zjazdovky sa z jedného ústredného bodu vetvia rôznymi cestičkami.

V čase našej návštevy (sobota) v stredisku prebiehali tri preteky: dva detské obrovské slalomy a súťažili aj pretekári z Masters kategórii. Napriek trom nezávislým tratiam neboli ostatné svahy obsadené a na stredisku záťaž vôbec nebolo badať. Pritom v stredisku lyžovalo ešte 3500 ďalších ľudí.

Prevýšenie strediska je 1400 metrov

Najvyšší bod strediska sa nachádza v nadmorskej výške 1990 metrov nad morom. Spolu s rozhľadňou, ktorá je na konci vleku sú to presné dva kilometre ponúkajúce výhľad na úžasnú panorámu hôr navôkol. Údolná stanica je zasa vo výške 600 metrov a kúsok od nej je tiež cieľ spomenutého Super G Svetového pohára.

Stredisko s takýmto prevýšením na Slovensku nenájdete. Ani naša najväčšia radosť, stredisko Jasná, nemá viac ako vertikálny kilometer. Ak sa teda v Hinterstoderi rozhodnete ísť vkuse až dolu prejdete zhruba trať dvoch super G, s celkovou dĺžkou možno šesť kilometrov. Mali by ste to vyskúšať bez prestávky a pocítite stehná ako zjazdári v Kitzbuheli.

Deti v sprievode rodičov lyžujú za dve eurá

Okrem pretekárov je stredisko veľmi rodinne zamerané. Deti do 10 rokov (všetky) tu lyžujú iba za dve eurá za deň. Ceny skipassov sú v Hinterstoderi na úrovni Jasnej. Čo je lepšie?

Ak si kúpite ročný skipass za približne 350 eur, môžete lyžovať v desiatich združených strediskách (vrátane jedného ľadovca). Keď má rodič kúpený tento ročný lístok, všetky deti v rodine lyžujú zadarmo. Ak si ročný lístok zakúpia obaja rodičia, všetky ich deti do 15 rokov jazdia zdarma a to vo všetkých strediskách.

Infobox:

  • Zjazdovka Hannes Trinkl, kde sa periodicky organizuje Svetový pohár mužov v Super G a obrovskom slalome.
  • Snow Trail – pre deti a dospelých, zátačky siete, kopce, prevýšenia, iné nerovnosti
  • Merané úseky (vyskúšali sme a dali 91,33 km/h)
  • Svah Inferno so sklonom 70%
  • Deti do 10 rokov v sprievode platiaceho dospelého platia 2€ lístok
  • Sunny Kids Park
  • Od diaľnice len 13 kilometrov
  • Ľahký prístup priamym spojením na diaľnici
  • Skibus zadarmo

Vleky:

  • Spolu 14 vlekov
  • 2 kabínové lanovky
  • 2 sedačky
  • 8 kotiev alebo pôm
  • Detská škôlka so 4 detskými vlekmi

Zjazdovky:

  • Spolu 40 kilometrov
  • 12 km – ľahké
  • 18 km – stredne ťažké
  • 10 km ťažké

Nadmorská výška:

  • 600m – 2000 m

Kontakt:

Hinterstoder-Wurzeralm Bergbahnen AG
4573 Hinterstoder 21

+43 (0)7564 5275
+43 (0)7564 5275 130
+43 (0)7564 5500 (Tonband)
info@hiwu.at
www.hiwu.at

1/1
Zavrieť reklamu