Úvodný pretek sezóny: Vlhová 8!

24. októbra 2016

Veľký úspech slávila v prvej súťaži 51. sezóny Svetového pohára slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá v obrovskom slalome obsadila 8. miesto.

Veľký úspech slávila v prvej súťaži 51. sezóny Svetového pohára slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá v obrovskom slalome obsadila 8. miesto. Na rakúskom ľadovci nad Söldenom jej vyšli obe jazdy, ale tá druhá senzačne, keďže v nej dosiahla najlepší čas. Tradičnej októbrovej sobote dominovala Švajčiarka Lara Gutová svojím devätnástym víťazstvom v pretekoch SP a štvrtým v tejto disciplíne.

Celková víťazka SP vlietla do súťažnej zimy suverénnou prvou jazdou a svoje najväčšie rivalky zdolala rozdielom výkonnostnej triedy, väčšinu z nich aj viac. Napokon 25-ročná zjazdárka vyhrala s náskokom 1,44 s pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou, tretia bola Talianka Marta Bassinová (+1,93 s). “V Söldene je to často tak, že v prvom kole treba dupnúť na plyn a v druhom držať škody v limite. Na trati druhej jazdy to už bol skôr boj a bolo treba ísť rozumnejšie ako v tom prvom,” vyznala sa pre APA Gutová.

Skvelý výkon podala 21-ročná Vlhová, ktorá s nevýhodne vysokým číslom 55 s prehľadom postúpila do najlepšej 30-ky druhého kola a nakoniec sa so stratou 3,23 posunula o 47 miest oproti renkingu premietnutom v štartovom čísle. Dosiahla tak svoje ôsme umiestnenie v prvej desiatke pretekov SP, ale prvé v obrovskom slalome, v ktorom do soboty bodovala iba raz na 14. mieste. V koeficientálnom poradí štartovej listiny SP poskočila na 35. priečku. “Je to skvelý deň pre môj tím. Prvé kolo som mala pod kontrolou, chcela som sa dostať do najlepšej tridsiatky. V druhom kole som išla naplno a vyplatilo sa. Skvelé ôsme miesto na začiatok sezóny je fajn, ale vždy to môže byť lepšie? Teraz konečne oddych a zajtra makáme opäť pretože slalom v Levi sa pomaličky blíži…,” pozdravila svojich fanúšikov na sociálnej sieti Vlhová.

V prvej jazde sa Gutovej z elitnej 15-ky najviac “priblížila” Bassinová (+1,84 s). Napokon však druhú pozíciu v kole zaujala so šestnástkou na kombinéze a so stratou 1,42 hviezda špeciálneho slalomu Shiffrinová. Vlhová na 21. mieste stratila 3,53 a do druhej jazdy si tak vybojovala pozíciu číslo 10. Jej manko bolo na úrovni výkonu známych pretekárok ako Weiratherová či Gagnonová a za vlaňajšou šampiónkou obrovského slalomu SP, Rakúšankou Bremovou zaostala pri všeobecne veľkých odstupoch len 42 stotín.

Do druhej jazdy – vedomá si svojej fazóny – vhupla Vlhová ešte razantnejšie, v strednom previse išla v ťažkých zatvorených bránkach strategicky, ale ustrážila si agresívny výjazd do záverečnej kĺzavej “plošiny”. Aj preto tam nečakane odstavila Weiratherovú, piatu ženu obrovského slalomu a vyznávačku rýchlostných súťaží. Druhý výrazný skalp mladej Slovenky znamenal istý prienik do prvej pätnástky, Švédke Pietilä-Homnerovej “naložila” až 1,67 stotín sekundy. A keď ju nepredstihli ani ďalšie dve pretekárky, bolo jasné, že nielenže dosiahne svoj životný výsledok vo svojej druhej disciplíne, ale má veľkú šancu preniknúť až do top-desiatky. Táto možnosť sa narysovala po tom, ako Bremová jazdu pokazila a náročnosť trate nezvládli ani ďalšie spolufavoritky. Tie najlepšie po 1. kole však áno a predovšetkým Gutová, ktorá v obrovskom slalome dala Shiffrinovej lekciu, ako maximálne vyťažiť na prechodoch z ostrých oblúkov do sklzu.

Súťaž tri týždne v predstihu riadnej seriálovej sezóny vynechali niektoré popredné zjazdárky na čele s Američankou Lindsey Vonnovou, Rakúšankou Annou Veithovou a Nemkou Viktoriou Rebensburgovou. To samozrejme nič nemení na triumfe Gutovej a kolektívnom výsledku talianskeho družstva, ktorého reprezentantky obsadili tri priečky v prvej desiatke. Potvrdzuje to kontinuitu úspechov tejto krajiny v obrovskom slalome i slová Petry Vlhovej pred sezónou. Slovenka si pochvaľovala novú spoluprácu s talianskym trénerom Liviom Magonim práve v oblúkoch obrovského slalomu a jej nový expertný tútor mal svoj tréningový podiel v talianskej reprezentácii i ako kouč nedávnej excelentnej univerzálky, Slovinky Tiny Mazeovej.

Výsledky obrovského slalomu SP:

1. Lara Gutová (Švaj.) 2:23,02 min.
2. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,44 s
3. Marta Bassinová (Tal.) +1,93
4. Stephanie Brunnerová (Rak.) +2,28
5. Sofia Goggiová (Tal.) +2,77
6. Tessa Worleyová (Fr.) +2,82
7. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +3,01
8. Petra VLHOVÁ (SR) +3,23
9. Federica Brignoneová (Tal.) +3,24
10. Ana Drevová (Slovin.) +3,29.

Poradie obrovského slalomu i celkové poradie SP:

1. Gutová 100 b.
2. Shiffrinová 80
3. Bassinová 60
4. Brunnerová 50
5. Goggiová 45
6. Worleyová 40
… 8. VLHOVÁ 32.

1/1
Zavrieť reklamu