Wurzeralm: malinké rodinné stredisko a fajn freeride

28. októbra 2016

Wurzeralm je na rakúske pomery malé stredisko. Je tu jedna štvorsedačka, dvojsedačka, ďalšie tri vleky a jeden asi trojkilometrový vláčik z údolnej stanice, popri ktorom vedie červená zjazdovka pre začiatočníkov.

Wurzeralm je na rakúske pomery malé stredisko. Je tu jedna štvorsedačka, dvojsedačka, ďalšie tri vleky a jeden asi trojkilometrový vláčik z údolnej stanice, popri ktorom vedie červená zjazdovka pre začiatočníkov.

Malinké stredisko = na Slovensku by ste našli možno tri až štyri väčšie. Predsa v Rakúsku je to iná kategória. Znamená viac rodinnej pohody a idylickej atmosféry s menším počtom ľudí, ako v známejších rezortoch. Prakticky sa to ukáže napríklad v tom, že stredisko prevádzkuje vlastný pivovar, ktorého pivo čapujú vo všetkých chatách blízko lanoviek. Príjemné ak chcete ochutnať niečo nové!

Z Bratislavy iba tri hodiny autom

Veľkou výhodou Wurzeralmu je jeho poloha. Z Bratislavy sa sem dostanete za rovné tri hodiny po diaľnici autom (google dokonca ukazuje 2 hodiny 45 minút jazdy v ideálnej premávke). Na záver cesty nemusíte nikam stúpať po zasnežených úzkych cestičkách ako je tomu napríklad na Martinkách, alebo Hochkare. Stredisko leží rovno 500 metrov od diaľnice.

Na údolnej stanici s apreski a veľkým parkoviskom je klasicky Intersport, kde si môžete požičať výstroj. V dobe, keď sme stredisko navštívili my, tu prebiehali testovacie dni skialpinistických lyží. Ukazuje sa zámer majiteľov, ktorí by radi stredisko priblížili milovníkom voľných terénov. Hore v údolí sa totiž ukáže nádherná scenéria okolitých hôr, ktoré sú všetky zlyžovateľné a dosiahnuteľné na lyžiach.

Prevýšenie viac ako kilometer

Ak nejdete z údolnej stanice peši, musíte ísť vláčikom. Je to napoly metro zapustené do zeme a napoly rýchlovlak, popri ktorom sa tiahne červená zjazdovka. Údolná stanica je v nadmorskej výške 810 metrov nad morom. Vlakom sa dostanete do centra strediska v nadmorskej výške 1370 metrov.

Tu štartujú všetky vleky, najvyššia dvojsedačka končí v 1870 metrovej výške. Spočítajte si to sami: Na rakúske pomery malinké stredisko. Na Slovensku stredisko s prevýšením viac ako jeden kilometer nemáme. Približuje sa mu len Jasná.

Freeride na megarýchlej dvojsedačke

Pred našou návštevou napadlo niekoľko desiatok centimetrov čerstvého snehu. Rozhodli sme sa vyskúšať niektoré freeridové pasáže. Keďže najvyšší bod strediska má nadmorskú výšku skoro 1900 metrov, sneh tu vie byť riadne ľahučký. Počas našej návštevy sme vychytili počasie.

Keďže svahu sú otočené južným smerom určite sa opálite a najmä viditeľnosť vo freeridovom teréne je skvelá. Prakticky stále nám svietilo pomedzi stromy a my sme sa hrali v riedkom lese.

Najlepšie terény na freeride sú pod nekonečnou, staručkou, ale zato veľmi rýchlou (nečakáte v rade) dvojsedačkou s názvom Frauenkar. Sedačka končí nad pásmom lesa, kde je niekoľko pekných skokov. V lese si to viete rýchlo a aj celkom dlho rozbaliť. Pozor na skalnaté útesy, ale v podstate sa v stredisku veľmi rýchlo zorientujete už zo sedačky.

Top rezort pre začiatočníkov a malé deti

Väčšina svahov je však určených pre začiatočníkov. Z celkovo 22 kilometrov tratí je až dvadsať pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Zameranie sa ukázalo aj v teste. Nemecká stránka skigebiete-test.de ohodnotila Wurzeralm ako top lyžiarske stredisko pre začiatočníkov.

Celkovo sa dá povedať, že ide o malý, rodinný rezort s príjemnou atmosférou, ktorý ponúka prekrásnu scenériu okolitých hôr, nachádza sa relatívne blízko slovenských hraníc, je zameraný na deti, ale užijú si tu freeride, či mimoriadne skialpové terény aj ich rodičia!

Infobox Wurzeralm:

  • Deti do 10 rokov lyžujú v sprievode platiacich rodičov za dve eurá
  • Najrýchlejší prístup na diaľnicu. Iba 500 metrov od strediska
  • 60% zjazdoviek je upravovaných technickým zasnežovaním
  • Podľa skigebiete-test.de ide o top rezort pre začiatočníkov
  • Nadmorská výška 810 až 1870 metrov nad morom

Zjazdovky:

  • 10 km ľahké
  • 10 km stredne ťažké
  • 2 km pre pokročilých

Vleky:

  • Spolu osem vlekov
  • 1xdvojsedačka, 1xštvorsedačka

Kontakt

Hinterstoder-Wurzeralm Bergbahnen AG
4573 Hinterstoder 21
+43 (0)7564 5275
+43 (0)7564 5275 130

info@hiwu.at
www.hiwu.at

1/1
Zavrieť reklamu