Hirscher víťazom slalomu v Levi, Žampa ani Falat nedokončili

Rakúsky favorit Marcel Hirscher suverénnym spôsobom ovládol nedeľňajší úvodný slalom sezóny Svetového pohára alpských lyžiarov vo fínskom Levi. Dvadsaťsedemročný obhajca veľkého krištáľového glóbusu triumfoval v súčte dvoch kôl s veľkým náskokom 1,30 sekundy pred krajanom Michaelom Mattom.

Rakúsky favorit Marcel Hirscher suverénnym spôsobom ovládol nedeľňajší úvodný slalom sezóny Svetového pohára alpských lyžiarov vo fínskom Levi. Dvadsaťsedemročný obhajca veľkého krištáľového glóbusu triumfoval v súčte dvoch kôl s veľkým náskokom 1,30 sekundy pred krajanom Michaelom Mattom.

Stupne víťazov doplnil Talian Manfred Moelgg, ktorý za Hirscherom zaostal o ďalšiu stotinu sekundy. Pre 5-násobného celkového víťaza Svetového pohára Hirschera je to jubilejné 40. víťazstvo v pretekoch SP v kariére, 19. v najtočivejšej disciplíne.

Hirscher predviedol najrýchlejšie jazdy

Marcel Hirscher predviedol v Levi v prvom aj druhom kole najrýchlejšie jazdy a zaslúžene si pripísal 100 bodov do hodnotenia SP, ktorého je po dvoch pretekoch lídrom. Na otváracom podujatí v rakúskom Söldene ho v obrovskom slalome zdolal len Francúz Alexis Pinturault (v Levi skončil jedenásty) a má pred ním náskok 56 bodov. “Nebolo to všetko fér, pretože chýbal najlepší muž z vlaňajška (Kristoffersen, pozn.). Celkovo to však boli dobré preteky, škoda, že sa teraz musíme presúvať do Ameriky, už sa teším na Val d’Isére. Fyzicky som sa cítil super, nemal som žiadne bolesti,” cituje Hirschera portál laola1.at.

Druhé miesto je pre Michaela Matta, mladšieho brata olympijského víťaza v slalome zo ZOH 2014 v Soči Maria Matta, doterajší najväčší úspech v kariére. “Mal som výbornú druhú jazdu, hoci som urobil dve-tri menšie chyby. S druhým miestom som však veľmi spokojný. V prvom kole som bol viac nervózny,” uviedol Michael Matt. Tretí Moelgg si vyjazdil 18. pódiové umiestnenie v kariére, 14. v slalome.

Slovákom sa veľmi nedarilo

Úvodný slalom sezóny nevyšiel slovenským reprezentantom Adamovi Žampovi a Matejovi Falatovi. Obaja svoje účinkovanie ukončili už v 1. kole, Žampa štartoval s číslom 32, Falat vyšiel na trať ako 76. v poradí. “Som na seba veľmi nahnevaný, pretože v tréningu sa mi to nestalo ani raz. Nedokončiť pre chybu na vnútornej lyži nie je veľmi dobrý vstup do sezóny. Treba však vždy hľadať aj pozitíva. Tréningy boli výborne, bol to len prvý slalom v ročníku. Verím, že ďalší bude lepší, budem robiť pre to všetko,” povedal po 1. kole Adam Žampa.

V Levi chýbal úradujúci šampión v slalome z minulého ročníka Henrik Kristoffersen z Nórska pre konflikt s domácim lyžiarskym zväzom. Najbližšie sa slalomári predstavia 11. decembra vo francúzskom stredisku Val d’Isére.

Výsledky – Svetový pohár v alpskom lyžovaní:

Slalom mužov (1.+2. kolo): 1. Marcel Hirscher 1:44,67 min, 2. Michael Matt (obaja Rak.) +1,30 s, 3. Manfred Moelgg (Tal.) +1,31, 4. Felix Neureuther (Nem.) +1,41, 5. Manuel Feller (Rak.) +1,48, 6. Dave Ryding (V. Brit.) a Mattias Hargin (Švéd.) obaja +1,57,… Adam Žampa a Matej Falat (obaja SR) nedokončili 1. kolo

Poradie vo Svetovom pohári v slalome (po 1 pretekoch z 11): 1. Marcel Hirscher 100 bodov, 2. Michael Matt (obaja Rak.) 80, 3. Manfred Moelgg (Tal.) 60, 4. Felix Neureuther (Nem.) 50, 5. Manuel Feller (Rak.) 45, 6. Dave Ryding (V. Brit.) a Mattias Hargin (Švéd.) obaja 40

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 2 pretekoch z 37): 1. Marcel Hirscher (Rak.) 180 bodov, 2. Alexis Pinturault (Fr.) 124, 3. Felix Neureuther (Nem.) 110, 4. Michael Matt (Rak.) 80, 5. Manfred Moelgg (Tal.) 60, 6. Žan Kranjec (Slovin.) 50

1/1
Zavrieť reklamu