Obrovský slalom vyhrala Worleyová. Vlhová 13. Celkovo v SP je však 4.!

26. novembra 2016

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa presadila aj v druhom obrovskom slalome Svetového pohára a v sobotu v americkom Killingtone skončila trinásta. Za víťaznou Francúzkou Tessou Worleyovou zaostala 2,49 s, keď po prvom kole bola devätnásta a v druhej jazde predviedla druhý najlepší výkon z celého poľa.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa presadila aj v druhom obrovskom slalome Svetového pohára a v sobotu v americkom Killingtone skončila trinásta. Za víťaznou Francúzkou Tessou Worleyovou zaostala 2,49 s, keď po prvom kole bola devätnásta a v druhej jazde predviedla druhý najlepší výkon z celého poľa. V celkovom poradí si 21-ročná Slovenka stále drží štvrté miesto, čo je pre slovenské lyžovanie lichotivý unikát. Vlhová sa presadila vo všetkých troch súťažiach a nazbierala 112 bodov.

Worleyová slávila svoj štvrtý triumf kariéry, druhá skončila so stratou 8 desatín nórska lyžiarka Nina Lösethová, ktorá viedla po prvej časti. Tretia skončila Talianka Sofia Goggiová ((+1,11 s). “Je to skvelý pocit. Zase patrím k najrýchlejším na svete. Musím pochváliť organizátorov, s traťou urobili kus výbornej roboty,” komentovala pre APA 27-ročná Worleyová, ktorá sa dostala na čelo priebežného poradia disciplíny.

Súťaž odštartovali so 40-minútovým meškaním, keďže technické problémy bránili televíznemu prenosu. Petra Vlhová postúpila z 1. kola s prehľadom. Išla bez výraznej chyby a hoci niektoré oblúky nasadzovala neskôr, so štartovým číslom 28 jej namerali v cieli 19. čas so stratou 2,85 s na vedúcu pretekárku. Tento výkon bol pre nasledujúce súperky nedosiahnuteľný a tak 21-ročná Vlhová získala v najlepšej 30-ke druhého kola pozíciu číslo 12, z ktorej mohla atakovať prvú desiatku. O to sa aj snažila, odstala sa do vedenie a takmer zopakovala svoj výboj z úvodnej súťaže v rakúskom Söldene, kde pred niečo vyše mesiacom 8. miestom slávila svoj životný výsledok v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne vďaka najlepšej jazde v druhom kole. Tentoraz ju predstihla iba Goggiová, ale prienik do desiatky sa jej nepodaril pre výraznejší časový odstup, ktorý v druhej jazde znížila pridávaním tempa do cieľovej roviny.

“Dnes to bol náročný deň, keďže podmienky neboli ideálne. Ale každý sa s tým musel vyrovnať po svojom a ráta sa každý bodík. Som rada aj za trináste miesto a už myslím na zajtrajší slalom,” referovala pre TASR Vlhová.

V súťaži neštartovali niektoré popredné zjazdárky na čele s Američankou Lindsey Vonnovou, Rakúšankami Annou Veithovou i Evou Mariou Bremovou, švajčiarska favoritka a celková víťazka SP Lara Gutová vypadla v 1. kole. To samozrejme nijako nespochybňuje kolektívne skvelý výsledok talianskeho družstva, ktorého reprezentantky obsadili päť priečok v prvej desiatke Potvrdzuje to kontinuitu úspechov tejto krajiny v obrovskom slalome i slová Petry Vlhovej pred sezónou. Slovenka si pochvaľovala novú spoluprácu s talianskym trénerom Liviom Magonim práve v oblúkoch obrovského slalomu a jej nový expertný tútor mal svoj tréningový podiel v talianskej reprezentácii i ako kouč nedávnej excelentnej univerzálky, Slovinky Tiny Mazeovej.

Výsledky obrovského slalomu v Killingtone:
1. Tessa Worleyová (Fr.) 1:59,26 min., 2. Nina Lösethová (Nór.) +0,80 s, 3. Sofia Goggiová (Tal.) +1,11, 4. Marta Bassinová (Tal.) +1,13, 5. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,24, 6. Ana Drevová (Slovin.) +1,40, 7. Francesca Marsagliová (Tal.) +1,74, 8. Federica Brignoneová (Tal.) +1,92, 9. Irene Curtoniová (Tal.) +2,04, 10. Adeline Baud-Mugnierová (Fr.) +2,15, …, 13. Petra VLHOVÁ (SR) +2,49.

Celkové poradie SP (po 3 súťažiach):
1. Shiffrinová 225 b., 2. Worleyová 140, 3. Lösethová 115, 4. VLHOVÁ 112, 5. Bassinová 110, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) 108,… 13. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ 50.

Priebežné poradie obrovského slalomu SP (2):
1. Worleyová 140, 2. Shiffrinová 125, 3. Bassinová 110, 4. Goggiová 105, 5. Lara Gutová (Švaj.) 100, 6. Lösethová 83, … 9. VLHOVÁ 52.

1/1
Zavrieť reklamu