Seriál o lyžovaní v Severnej Amerike. Diel 2: Arapahoe Basin

Predstavte si stredisko, ktoré vychováva freeriderov. Od malých detí, až po niekoľkých sponzorovaných jazdcov. Takéto stredisko je Arapahoe Basin v Colorade, ktoré sa pyšní jednou z najstrmších neupravovaných (teda bubnových) zjazdoviek v Severnej Amerike.

Po prvom dieli, ktorý je o Aspene vám predstavujeme stredisko A-Basin.

Predstavte si rezort, ktorý vychováva freeriderov. Od malých detí, až po niekoľkých sponzorovaných jazdcov. Takéto stredisko je Arapahoe Basin v Colorade, ktoré sa pyšní jednou z najstrmších neupravovaných (teda bubnových) zjazdoviek v Severnej Amerike.

Po príchode sme sa na stredisko tešili a hoci bolo nepriaznivé počasie a veľmi silný vietor, zavítali sme ponad skaly. Ako je v Amerike zvykom, cestu do extrémneho terénu lemovali tabule s lebkami a diamantami (naznačujú nebezpečenstvo sebazničenia:). Všade znamenajú extrémne náročný terén.

Najvyšší vertikálny rozdiel v Severnej Amerike
Arapahoe sa pýši niekoľkými americkými unikátmi, ktoré sem lákajú najmä freeski nadšencov. Údolná stanica je vo výške 11-tisíc. Vrchol prekračuje 13-tisíc stôp. Arapahoe Basin má tak najvyššie prevýšenie zo stredísk v Severnej Amerike – 2270stôp. Veľká nadmorská výška umožňuje, že stredisko je otvorené pravidelne do júna. Najvyššie položený park v Severnej Amerike sa volá Mutha´s Hucker.

V pravej časti strediska je famózna neupravovaná zjazdovka Pallaviciniho kuloár. Kvôli veľkej podobnosti ho nazvali po kuloári, ktorý vedie z najvyššieho vrchu Rakúska, Grossglockneru. Ten zdolal prvýkrát práve Count Pallavicini.

Smrtonosný Pallavicini
Pallavicini sme museli vyskúšať aj my! V niektorých miestach začína asi 6 metrovým previsom, ktorý spadá do tvrdého bubnového a rozjazdeného terénu. Napriek tomu niektorí americkí típci z tohto previsu skákali a pokračovali meter a pol veľkými bubnami extrémne strmým pallavicinim. Jedno americké freeridové dieťa tu spravilo tristošesťdesiatku avšak neštastne dopadlo priamo do protikopca jedného z bubnov. Ostalo už len ležať.

Žľab je široký a extrémne strmý aj v lese. Dá sa teda vybrať terén – avšak je to iba pre najlepších lyžiarov. Niektorí Američania (podľa mňa mali gumené kolená) bubnami jazdili priamo. Americká špecialitka. Niektorí nevedia poriadne lyžovať na svahoch, zato v bubnoch im to celkom ide.

Vznik legendy?
Arapahoe je jedno z najstarších amerických stredísk, jednoducho legendou. Otvorili ho po vojne, v decembri 1946. V inauguračnej sezóne stáli lístky iba 1,25 dolára a ľudí ťahalo po svahu jednoduché lano.

Počas prvej sezóny stredisko navštívilo 1 200 lyžiarov. Ich počet stúpol na 13-tisíc nasledujúci rok, dnes sem bežne za snehom chodí až 425-tisíc ročne. Miesto na konci údolia každoročne koncom mája navštevujú lyžiari z vedľajších stredísk. Nechodia si zalyžovať, ale najmä opekať a užiť trochu dobrej zábavy…

V posledných rokoch Arapahoe expandoval do susedného údolia. V roku 2008 to bolo najväčšie rozšírenie strediska v Severnej Amerike. Stredisko otvorilo Montezuma Bowl – 400 akrové freeridové údolie.

Freeride od škôlky?
U nás decká začínajú v lyžovaní v petekárskych oddieloch. V Amerike je to iné. Mladí pretekári sa niekde zameriavajú špeciálne na freeride a jazdu v bubnoch. Videli sme napríklad detičky robiť frontflipy zo skaly bez lyží. Tréner povedal, že to ide, tak malí opakovali. Potom si tí odvážnejší obuli lyže a opakovali to na skoku. Detto bubny. Proste sloboda, len nechcem vidieť kolená tých detí, keď odrastú.

V Arapahoe Basin sme strávili niekoľko dní a tiež sme sa sem vrátili. Bývali sme v Copper mountain, pričom za hodinku jazdy autobusom zadarmo sa dostanete do A-Basinu, ktorý mimochodom dostal svoje meno po kmeni Arapahov, ktorí tu sídlili.

Základné info o stredisku:
Sezóna: 9. október 2009 – jun 2010
Počet vlekov: 7 (3 sedačky, 3 dvojité kotvy, 1 lanovka)
Kapacita vlekov: 10 500
Plocha. 900 akrov (10% začiatočníci, 30% stredne pokročilí, 37% pokročilí, 23% experti)
Ceny lístkov: dospelí 49$; teenedžeri 44$; nad 70 rokov 15$; dospelí pol dňa 44$;

[nggallery id=11]

1/1
Zavrieť reklamu