Velez-Zuzulová piata v nočnom slalome, Vlhovej stop po top jazde

10. januára 2017

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila piate miesto v nočnom slalome Svetového pohára. V rakúskom Flachau zaostala o 1,79 s za víťaznou Švédkou Fridou Hansdotterovou. Petra Vlhová po sľubných medzičasoch nedokončila 1. kolo, keď doplatila na špicara

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila piate miesto v nočnom slalome Svetového pohára. V rakúskom Flachau zaostala o 1,79 s za víťaznou Švédkou Fridou Hansdotterovou. Petra Vlhová po sľubných medzičasoch nedokončila 1. kolo, keď doplatila na špicara.

Hansdotterová predstihla o 58 stotín Nórku Ninu Lösethovú a slávila šiesty triumf v SP. Na treťom mieste skončili zhodne so stratou 78 stotín Švajčiarka Wendy Holdenerová a Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá si upevnila vedenie v celkovom poradí SP i priebežnej klasifikácii slalomu. Velez-Zuzulová si udržala v klasifikácii husto stavaných bránok druhé miesto so 475 bodmi, ale jej strata na líderku vzrástla na 125 bodov. Vlhová je šiesta a obe Slovenky sa naďalej držia v prvej desiatke celkového poradia, ktoré ale ovplyvňuje vysoký počet odjazdených slalomov.

Hansdotterová potvrdila stúpajúcu formu, vo Flachau vystúpila na najvyšší stupienok druhýkrát. “Je skvelé, že dokážem jazdiť opäť rýchlo. V druhom kole som v dolnej časti trate spravila obrovskú chybu, našťastie som sa však vošla do ďalšej bránky. Diváci boli skvelí, vytvorili fantastickú atmosféru,” povedala vlaňajšia držiteľka malého glóbusu za slalom do kamier rakúskej televízie ORF.

Dvadsaťjedenročná Vlhová sa vydala na trať ako prvá a na dvoch tretinách trate stanovila parametre, ktoré neskôr na oboch medzičasoch tesne prekonala len po 1. kole najrýchlejšia Hansdotterová. Obe pretekárky mali problém na predposlednom zlome, lenže slovenskej lyžiarke nevyšiel už nájazd na plošine a pod vlnou vošla príliš priamo do žrde.

“Problém nastal v prechodovej bráne, chcela som ju prejsť viac vrchom, ale v tej druhej bráne mi chytilo lyžu. Takže som chytila špicara. Tie hrany sú rovnaké, ja som neriešila, ktorá je ľahšia a ktorá ťažšia, chcela som ísť naplno. Išla som na víťazstvo, minimálne pódium bol môj cieľ a išlo sa mi veľmi dobre. Nedá sa nič robiť…,” referovala v cieli sklamaná Vlhová.

Velez-Zuzulová vyšla zo štartovej búdky ako päťka a v hornej časti akoby trochu chýbal jej chorobou trápenému telu esprit. V ďalšej fáze však 32-ročná rutinérka chytila výborný rytmus a na tomto úseku boli od nej rýchlejšie iba Hansdotterová a Vlhová. V dlhočiznom slalome potom už nedokázala tempo úplne udržať a celkovo na vedúcu pretekárku stratila 1,15 s. V priebežnom poradí figurovala na štvrtom mieste tesne pred superfavoritkuu Mikaelou Shiffrinovou, Američanka sťaby zaspala, išla bez dôrazu a už po dvoch tretinách stratila sekundu a 13 stotín, celkovo potom 1,38 s.

V druhom kole vsadila Shiffrinová všetko na jednu kartu a vďaka riskantnej jazde sa dostala jasne na čelo o 1,24 s pred dovtedy vedúcu Rakúšanku Katharinu Truppeovú. Velez-Zuzulová sa v druhej jazde nevyhla zaváhaniam, v hornej časti sa však držala statočne a až v závere jej oslabený organizmus nedovolil vytempovať rytmické oblúky a tam aj nabrala väčšinu straty: “Tá choroba ma dosť položila, bolo to pre mňa náročné. Dvojminútový slalom dá zabrať aj zdravým pretekárkam. Teraz rýchlo do postele a zajtra domov na viac dní,” konštatovala v cieli Velez-Zuzulová.

Výsledky nočného slalomu SP žien vo Flachau:
1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 1:51,40, 2. Nina Lösethová (Nór.) +0,58, 3. Wendy Holdenerová (Švajč.) a Mikaela Shiffrinová (USA) +0,78, 5. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,79, 6. Katharina Truppeová (Rak.) +2,02, 7. Bernadette Schildová (Rak.) +2,27, 8. Christina Geigerová (Nem.) +2,66, 9. Emelie Wikströmová (Švéd.) +2,73, 10. Šárka Strachová (ČR) +2,77… Petra VLHOVÁ (SR) nedokončila 1. kolo

Celkové poradie SP (19 z 37):
1. Shiffrinová 1008 b., 2. Lara Gutová (Švajč.) 643, 3. Tessa Worleyová (Fr.) 563, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 547, 5. Ilka Štuhecová (Slov.) 539, 6. Holdenerová 515, 7. VELEZ-ZUZULOVÁ 435, 9. VLHOVÁ 384

slalom (7 z 10):
1. Shiffrinová 560, 2. VELEZ-ZUZULOVÁ 435, 3. Holdenerová 400, 4. Hansdotterová 322, 5. Lösethová 302, 6. VLHOVÁ 271

1/1
Zavrieť reklamu