Výber lyžiarok nepodceňte. Základ je mať nohy v teple.

15. septembra 2018

Výber lyžiarok nepodceňte. Základ je mať nohy v teple.

Ako si vybrať lyžiarky. Foto: Shutterstock
Ako si vybrať lyžiarky. Foto: Shutterstock

Nenechajte si pokaziť celý deň na svahu kúpou zle padnúcich lyžiarok.

Pri lyžiarkach máte len dve možnosti: buď vám padnú a lyžovačku si budete užívať, alebo vám nepadnú a… Buď ich s veľkou stratou predáte, alebo sa rozhodnete pre iný šport. Lyžiarky sú veľmi dôležité aj preto, lebo sú prostriedkom prenosu sily z nohy na lyžu.

Na veľkosti záleží

Až 90 % ľudí nemá ideálny tvar nohy, preto je pri výbere nevyhnutné skúšanie. Správna veľkosť lyžiarky je vtedy, keď sa palcom zľahka dotýkate konca vnútornej papuče. Po následnom zatiahnutí lyžiarky sa celá noha oprie o zadnú stenu a posunie dozadu a dotyk sa stratí.
Pozor na príliš tesnú lyžiarku, v ktorej vám môže byť zima na prsty pre obmedzený prietok krvi.

Top tipy: Prispôsobujúce sa lyžiarky
Veľa vyšších modelov lyžiarok majú určitý systém prispôsobovania lyžiarky na konkrétny tvar nohy. Či už ide o tvarovanie pomocou vákua, tepla, či manuálne zužovanie okolo chodidla, možno budú takéto lyžiarky práve cestou pre vás.

Pozor na ambicióznych predajcov
Pri výbere a skúšaní lyžiarok sa v žiadnom prípade neunáhlite – je to dôležité rozhodnutie, pri ktorom si musíte byť na sto percent istí. Ak vás trápia pochybnosti, radšej vyskúšajte viac typov, viac značiek. Dobre padnúcu lyžiarku spoznáte ihneď a ak sa vás snaží predajca silou-mocou presvedčiť o tom, že vám je lyžiarka napriek vašim pochybám dobrá, najlepšie urobíte, ak odídete bez kúpy.

Lyžiarky by nemali byť o niekoľko čísel väčšie, ale pozor, ani veľmi tesné! Foto: Shutterstock
Lyžiarky by nemali byť o niekoľko čísel väčšie, ale pozor, ani veľmi tesné! Foto: Shutterstock

Dôležité faktory pri výbere
Okrem veľkosti je veľmi zásadným faktorom pri výbere lyžiarky jej tvrdosť, alebo tzv. flex index. Tento číselný údaj sa obvykle pohybuje v rozmedzí 50 až 150 a určuje silu, ktorá je potrebná na ohnutie komína (vrchnej časti) lyžiarky o desať stupňov pri teplote 22 stupňov Celzia.
Flex index teda označuje pohodlnosť lyžiarky a jej schopnosť prenášať silu na lyže. Hlavným vodidlom určovania vhodnej tvrdosti lyžiarok sú preto schopnosti ich budúceho majiteľa.

Flex index v praxi
Tvrdosti sa môžu mierne líšiť od výrobcu k výrobcovi aj napriek rovnakému flex indexu. Preto najlepšie urobíte, ak si tvrdosť dodatočne overíte aj u kvalifikovaného predajcu. Okrem schopností lyžiara do hry vstupujú aj iné faktory, ktoré môžu tvrdosť lyžiarky navážiť jedným alebo druhým smerom. Vo všeobecnosti sa flex index zvykne interpretovať nasledovne:

menej ako 90 – väčšinou detské lyžiarky
90 – 100 – pre rekreačných lyžiarov a začiatočníkov
110 – 130 – pre skúsených, pokročilých lyžiarov a freeriderov
viac ako 130 – väčšinou pre pretekárov

Hmotnosť lyžiara
Ťažší lyžiari potrebujú tvrdšie lyžiarky, aby im poskytli dostatočnú oporu pri jazde.

Podmienky
Berte do úvahy aj to, koľko sa v lyžiarkach nachodíte. Ak chodievate na chatu, od ktorej polhodinu šliapete k vleku, zvážte lyžiarky s prepínaním tvrdosti.

Predchádzajúce lyžiarky
Ak vaše budúce lyžiarky nie sú vaše prvé, porozmýšľajte, či vám tie predchádzajúce vyhovovali, alebo by ste privítali mäkšie či tvrdšie.

NEODBITE SVOJE DETI VEĽKÝMI LYŽIARKAMI
Vetu: „To je dobré, do toho dorastieš,“ ste od svojich rodičov určite už počuli. A pravdepodobne ste nezdieľali ich nadšenie. Nerobte svojim deťom to, čo ste vy nemali radi. Hlavne v prípade tak dôležitej časti výstroja.

U detí platí pravidlo dobre padnúcej lyžiarky ešte viac ako u dospelého, pretože dieťa musí pri lyžovaní manévrovať slabšími nohami pomerovo ťažšiu lyžu. Takže žiadne dorastanie. Lyžiarka by nohu nemala presiahnuť viac než o jeden centimeter.

Veľkostný rozdiel sa, bohužiaľ, nedá vykompenzovať ani viacerými ponožkami. Tie sa počas lyžovanie stlačia a noha môže v lyžiarke rotovať. Smerodajnou pri výbere lyžiarky pre nižšie dieťa je aj výška komína. Vrchný okraj lyžiarky by nemal siahať vyššie ako do polovice holene, tak ako pri dospelých.

Základné otázky
Predtým ako pôjdete nakupovať, odpovedzte si na tieto otázky:
– Ako dobre lyžujem?
– Koľko vážim?
– Kde najčastejšie lyžujem?
– Vyhovovali mi moje staré lyžiarky?

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu